Zuur – base dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zuur – base dieet

Wat is het zuur-base dieet?

Het zuur-base dieet kijkt op een hele andere manier naar je lichaam dan dat de conventionele diëten doen. De filosofie achter het dieet is dat de zuren die je lichaam zelf aanmaakt in balans moeten zijn met de basen die je binnen moet krijgen via je voedsel. Als de zuren en de basen in je lichaam niet in balans met elkaar zijn, dan kan dit voor verscheidene lichamelijke klachten zorgen, zoals cellulitis of tandbederf.

 

Theorie

Voor een dieet als dit is het handig om de theorie erachter een beetje te begrijpen. Het werkt immers via andere principes dan de diëten die we allemaal gewend zijn. Je lichaam maakt zelf zuren aan, maar geen basen. Om de zuren en de basen met elkaar in balans te krijgen, moeten we de basen binnenkrijgen via ons voedsel. Wanneer we namelijk voedsel binnenkrijgen dat veel metalen bevat, zoals ijzer, zink en magnesium, dan zet het lichaam deze om in basen. Als we voedsel binnen krijgen dat veel niet-metalen bevat, zoals zwavel, fosfor, fluor en stikstof, dan zet het lichaam deze om in zuren.

Voeding die meer metalen bevat dan niet-metalen heeft dus een basen overschot en is volgens dit dieet goed voor je. Het zorgt er immers voor dat je zuur-base balans beter wordt. Doordat je lichaam zelf ook zuren aanmaakt, moet je er volgens dit dieet voor zorgen dat je 2-4 maal zoveel basen vormende dan zuur vormende voedingsmiddelen binnenkrijgt. Zodoende komen namelijk de zuren en de basen in je lichaam met elkaar in evenwicht en zullen de klachten zoals cellulitis en tandbederf vanzelf verdwijnen.

Voeding die (erg) zuur vormend is, is bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, ei, kaas, pinda’s en peulvruchten. Voeding die (erg) basen vormend is, is bijvoorbeeld groente, fruit, (karne)melk, yoghurt en aardappelen. Noten, zaden en kwark zijn voorbeelden van neutrale voeding.

 

Medisch

Medisch gezien is er niet veel mis met dit dieet. Veel van de middelen die je zou moeten beperken, hebben overeenkomsten met een vegetarisch dieet. Het minderen van vlees en vis zit daar namelijk ook in. Wel moet je bij een dieet als dit oppassen en als het even kan je diëtist aanspreken. Als je namelijk niet oppast, kan je gaan denken dat overal gewoon veel zout (natrium) overheen gooien goed gaat zijn voor je. Maar dit is natuurlijk niet het geval.

 

Celebrities

Het zuur-base dieet heeft vele fans, zowel bekend als onbekend. Zo is bijvoorbeeld Victoria Beckham een aanhanger van het zuur-base dieet. Er zijn over de hele wereld vele mensen die dit dieet volgen om het lichaam beter in balans te krijgen.

Wat dan wel weer handig is aan dit dieet, is dat je geen vast schema hoeft te volgen. Het gaat er vooral om dat je tijdens de maaltijden die je eet, een base overschot creëert. Het beste is natuurlijk om dit dan te doen met meerdere kleine maaltijden, in plaats van drie hele grote.

Maar wat eet je dan wel. Nou, een voorbeeldrecept kan zijn dat je je dag begint met een vruchtenmuesli met daarin zonnebloempitten, rozijnen, peer, banaan, yoghurt en cornflakes.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dat er veel mensen zijn waarbij het eten volgens de zuur-base principes goed heeft gewerkt. Base rijke voeding is dan ook voeding die in veel andere diëten ook wordt aangeraden.

 

Eindbeoordeling

We kunnen concluderen dat het zuur-base dieet een dieet is dat je op een betere manier leert eten dan dat de gemiddelde mens op dit moment doet. Dit omdat het uitgaat van het aanleren van goede eetprincipes en er niet op is gefocust om je in een korte tijd veel af te laten vallen zoals dat bij crash diëten wel het geval is.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar