Zoutloos dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zoutloos dieet

Wat is een zoutloos dieet?

Een zoutloos dieet is een dieet dat vooral gevolgd wordt door mensen die om een bepaalde medische reden beter geen zout mogen eten. Denk hierbij aan mensen met een te hoge bloeddruk, hart- of nierfalen. Als je op een zoutloos dieet zit, probeer je alle zout te vermijden. Het zoutloze dieet is de grote broer van het zoutarme dieet, waarbij je streeft om je zout inname te minimaliseren, maar waar je soms nog wel zout gebruikt voor bijvoorbeeld de smaak.

 

Theorie

In de voeding van tegenwoordig zit bijna altijd wel iets van zout. Aan ons brood is zout toegevoegd, in onze boter zit zout. In kant en klaar maaltijden zit ook een hele grote hoeveelheid zout, deels voor de smaak en deels voor de houdbaarheid. Dit werd vroeger op schepen al gebruikt, waar vlees ingelegd werd in het zout om het veel langer houdbaar te houden.

Het voedingscentrum adviseert je echter om maar rond de 6 gram zout per dag binnen te krijgen, daar waar de gemiddelde persoon 9-12 gram binnenkrijgt op een dag. Al het zout dat we binnenkrijgen, moet namelijk door de nieren worden verwerkt. Krijgen we te veel zout binnen, dan krijgen de nieren een overdosis aan werk. Hierdoor worden nierpatiënten ook afgeraden om veel zout te eten en zitten velen daarvan op een zoutloos dieet. Zout eten zorgt er ook voor dat je bloeddruk verhoogt. Daarom wordt een zoutloos dieet ook aangeraden voor mensen met een te hoge bloeddruk. Doordat mensen met een bepaald hartfalen het bloed niet goed genoeg rond kunnen pompen, hebben zij ook meer moeite met het afbreken van het zout dat in het lichaam binnenkomt. Om al deze redenen is het zoutloos dieet een goede optie voor mensen met een hoge bloeddruk, hart- of nierfalen.

 

Medisch

Personen die een zoutloos dieet volgen, doen dit dus eigenlijk uitsluitend om medische redenen. Voor personen die liever minderen in de zoutinname is er immers het zoutarme dieet, waarbij je nog wel wat coulanter mag zijn wat betreft je inname van zout. Maar juist doordat het zoutloze dieet over het algemeen wordt gevolgd door mensen met een medische aandoening is het erg belangrijk om dit dieet te gaan volgen in samenwerking met je arts en/of je diëtist. Er zijn bij dit soort diëten namelijk een heleboel dingen waar je op moet letten. Daarnaast zitten er in de raarste producten ook zout, producten waar je dit misschien helemaal niet van zou verwachten, zoals ijs. Samenwerken met je diëtist is dan ook erg belangrijk om een goed overzicht te krijgen van wat je wel en wat je niet mag eten.

 

Celebrities

Het dieet wordt dan ook door iedereen gebruikt die last heeft van bovengenoemde kwalen. Zo hadden bijvoorbeeld zanger Barry White en Nathalie Cole, dochter van de beroemde Nat King Cole, last van een nieraandoening. Zij zullen ook bezig zijn geweest met het minderen van hun zoutinname om zodoende de stress op de nieren wat te verminderen. Door de medische oorsprong van dit dieet wordt het dan ook door zowel de normale mens als door de meest bekende celebs gebruikt.

 

Schema

Je hoeft je bij dit dieet dan ook niet echt te houden aan een schema. Het heeft niet als doel om af te vallen, het heeft als doel minder stress op je lichaam te leggen door geen zout te eten. Daardoor kan je eigenlijk je normale eetpatroon vasthouden en hoef je enkel te letten of er zout in de producten zit die je wilt gaan eten.

 

Gerechten

Qua eten kan je dan ook nog een heleboel recepten verzinnen die heerlijk zijn ondanks dat er geen zout in zit. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk varkenshaasje, gepeperd en dan gebakken. Met daar overheen een zelfgemaakt champignon roomsaus. Hier heb je in principe geen zout voor nodig en het zal heerlijk smaken.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dan ook dat een zoutloos dieet helpt voor mensen met een te hoge bloeddruk of last hebben van hart/nier falen. Wel is het een erg lastig dieet, omdat het betekent dat je eigenlijk niet meer met anderen mee kan eten of in een restaurant kan gaan eten. Hierdoor is het een moeilijk dieet om te volgen. Het voegt echter wel levensjaren toe aan je lichaam, dus het is het zeker waard.

 

Eindbeoordeling

We kunnen dan ook concluderen dat het zoutloos dieet een erg goed dieet is voor waar het voor bedoeld is. De gewone mens zal nooit zoutloos gaan eten, hoogstens zoutarm. Maar heb je een aandoening die om zoutloos vraagt, dan heb je gewoonweg geen keus. Zolang je alles in samenwerking doet met je arts en diëtist moet alles goed komen. Als je genoeg inspiratie hebt, dan kan je namelijk nog steeds heerlijk eten.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar