Zoutarm dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Zoutarm dieet

Bij een zoutarm dieet is het de bedoeling dat je zo min mogelijk zout binnenkrijgt via je voedsel. Dit blijkt vaak moeilijker dan gedacht, want in de meest rare producten waarvan je het niet verwacht, zit zout verwerkt. Het gaat bij een zoutarm dieet dus niet slechts om het schrappen van het toevoegen van zout aan je eten, maar zeker ook om het consumeren van zoutarme voedingsmiddelen.

 

Theorie

Een zoutarm dieet wordt vaak voorgeschreven wanneer mensen last hebben van oedeem. Dit betekent dat de hoeveelheid vocht die in het lichaam aanwezig is te groot is, of de verdeling van het vocht abnormaal is. Een zoutarm dieet klinkt misschien makkelijk, want dan doe je toch gewoon geen zout meer op je frietjes? In de praktijk is het echter een stuk lastiger. Want bij een zoutarm dieet moet je niet alleen het extra toevoegen van zout aan je eten schrappen, maar moet je ook voedingsmiddelen die van zichzelf al veel zout bevatten, schrappen. Een voorbeeld is brood. Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar 100 gram brood bevat al snel zo’n 500 milligram zout. Ook in gebak zit heel veel zout. Tegenwoordig bieden heel veel bakkers gelukkig zoutarm brood aan. Dit past dan ook precies in een zoutarm dieet.

 

Medische redenen

Een zoutarm dieet is geen dieet dat gebruikt wordt om af te vallen. Een zoutarm dieet wordt namelijk voorgeschreven door de dokter wanneer patiënten een nierziekte, een hartziekte, zwangerschapsvergiftiging of een hoge bloeddruk hebben.

 

Celebrities

In Nederland zijn een hele hoop mensen die leiden aan één van de hierboven besproken ziektes. Zij hebben er vaak baat bij om een zoutarm dieet te volgen en in sommige gevallen is een zoutarm dieet zelfs een verplichting. Natuurlijk zijn er vast ook wel bekende mensen die leiden aan één van de bovenstaande kwalen en die dus een zoutarm dieet volgen.

 

Schema

Bij een zoutarm dieet hoeft men zich niet zozeer te houden aan bepaalde schema’s qua indeling per dag, maar is het wel belangrijk dat je gedurende de dag zo min mogelijk zout binnenkrijgt. Een voorbeeld zoals hierboven werd besproken, is bijvoorbeeld het eten van zoutloos brood. Gewoon brood bevat erg veel zout en brood is toch vaak iets dat veel gegeten wordt. Door zoutarm brood te eten, kun je al een hoop onnodig zout uit je dieet schrappen.

Producten die strikt verboden zijn wanneer je een zoutarm dieet volgt, zijn alle gezouten, gerookte en gemarineerde vis- en vleesproducten en alle andere vleeswaren. Schaal- en schelpdieren bevatten vaak ook veel zout, dus kunnen ook beter vermeden worden. Verse vis en vers vlees zijn wel toegestaan, zolang er maar geen zout wordt toegevoegd bij de bereiding. Kant-en-klaar maaltijden bevatten vaak ook veel zout en kunnen dus ook beter vermeden worden. Per week mag je maximaal drie eieren eten, en verder is het aan te raden om zoutarme melkproducten te consumeren. Alle soorten gewone plantaardige vetstoffen en boter zijn ook verboden, in plaats hiervan kun je zoutarme vetstoffen of olie gebruiken.

Omdat in broodbeleg vaak ook veel zout zit, kun je beter voor een alternatief kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kip met vruchtenmoes, kalfsgebraad, rosbief, rundtong, gekookte lever, zoutarme filet américain of visslaatje met gekookte versie vis. Bovendien zijn er diverse zoutarme kazen te verkrijgen, die ook wel dieetkazen worden genoemd. Per 100 gram, mag zo’n kaas maximaal 50 milligram zout bevatten. Wanneer je meer van zoet broodbeleg houdt, kun je ervoor kiezen om jam, honing, suiker, hazelnootpasta, banaan of appel op je boterham te doen.

Verse groenten en fruit bevatten van nature weinig natrium en zijn dus zeer geschikt om te eten binnen een zoutarm dieet. Groente uit blik of pot, of gedroogd en gekonfijt fruit zijn daarentegen weer wel verboden.

 

Recepten

Met alle restricties qua eten die hierboven zijn beschreven, kan het wel eens lastig zijn om recepten te bedenken bij een zoutarm dieet. Gelukkig biedt het internet tegenwoordig heel veel sites waarop zoutarme recepten worden geplaatst en zijn er bij de boekhandel ook meerdere boeken verkrijgbaar over zoutarme diëten.

 

Praktijk

Een zoutarm dieet lijkt op het eerste gezicht een onmogelijke opgave, maar met de juiste informatie over zout in voedingsmiddelen en de juiste recepten is het heel goed mogelijk om een zoutarm dieet te volgen.

 

Eindbeoordeling

Voor mensen met een hart- of nierziekte, zwangerschapsvergiftiging of hoge bloeddruk is een zoutarm dieet vaak erg bevorderlijk voor de gezondheid. Het beperken van de zoutinname zorgt er namelijk voor dat de risico’s kleiner worden en je dus een gezonder leven kunt leiden.

Zoutarm dieet, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar