Yoga dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.3/5 (3 votes cast)

Yoga dieet

Wat is het yoga dieet?

Het yoga dieet is een dieet dat zich niet zozeer richt op afvallen. Het richt zich op het lichamelijke en het geestelijke welzijn. Zo mag het eten en drinken dat je nuttigt je geest niet traag maken of aantasten. Alcohol is bijvoorbeeld dus verboden in een yoga dieet. Net als yoga zelf probeer je met dit dieet je lichaam en geest naar een hoger niveau te brengen.

 

Theorie

De yogi, mensen die het yoga dieet volgen, eten dus geen voedsel dat de geest aan kan tasten. Dit betekent onder andere dat er geen voedsel wordt geconsumeerd dat oud is, snel kan gaan rotten of is gegist. Vlees, vis en eieren gaan nadat je ze hebt opgegeten, bijna meteen op ontbinding over. Deze ontbinding is dusdanig overheersend dat het de rest van het voedsel gaat overheersen. Omdat dat niet iets is dat de yogi willen, zal een yoga dieet strikt vegetarisch zijn. Paddenstoelen worden ook gemeden, omdat dit in zichzelf schimmels zijn. Daarnaast eten veel yogi geen vlees door hun overtuigingen. Ze geloven namelijk dat het doden van een ander dier je karma aantast en dit wordt daardoor dus ook vermeden. Ook diverse groentes, zoals ui, worden gemeden. Dit omdat deze ook de geest aantasten, je gaat er immers flink van tranen. Drugs die niet zijn voorgeschreven door de dokter worden ook gemeden. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, chocolade en cola worden ook gemeden in dit dieet, omdat de geest er onrustig van wordt. Doordat je geest ook aangetast wordt wanneer je bijvoorbeeld heel scherp eet, wordt dit soort eten ook gemeden. De echte yogi eet ook liever geen voedsel dat is gemaakt door iemand met een slecht karakter. Hierdoor zullen ze ook minder in restaurants eten dan andere mensen, omdat ze in een restaurant niet het karakter van de kok kennen. Kortom, alle voedingsmiddelen die je geest aan kunnen tasten, passen niet in een yoga dieet.

 

Medisch

Op medisch gebied hoef je je niet meer zorgen te maken dan dat bijvoorbeeld een vegetariër dat moet doen. Het feit dat je geen vlees of vis eet, zorgt ervoor dat je een hele goede bron van eiwitten mist. Een bron die heel moeilijk te vervangen is door andere producten, omdat de eiwitten in vlees en vis erg hoogwaardig zijn. Doordat bijvoorbeeld eieren ook worden gemeden, wordt dit vervangen nog moeilijker. Verder zijn de meeste producten die worden gemeden niet direct noodzakelijk in een alledaags dieet. Dus geldt bij het yoga dieet eigenlijk hetzelfde als voor een vegetarisch dieet: pas op met jonge kinderen en vrouwen die borstvoeding geven.

 

Celebrities

Adam Levine, van de muziekgroep Maroon 5, is bijvoorbeeld een fanatiek yogi. Zo ook Jennifer Aniston. Verder zijn er miljoenen mensen over de gehele wereld die aan yoga doen en een aanzienlijk deel daarvan probeert ook echt volgens de yoga filosofie te leven en daar hoort dan ook het yoga dieet bij.

 

Schema

Wat ook belangrijk is bij een yoga dieet is dat je niet drie grote maaltijden gaat eten per dag, maar meerdere kleine maaltijden. Want ook wanneer je net een grote maaltijd hebt verorberd zal je je geestelijk anders gaan voelen. Juist door meerdere, dus vijf of zes, kleinere maaltijden te gaan eten per dag, voorkom je dit en heb je dus een scherpere geest. Een schema heb je dus niet echt bij dit dieet, maar je moet wel proberen om vijf of zes kleinere maaltijden per dag te eten.

 

Gerechten

Er zijn dan ook veel voorbeelden van maaltijden te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een witte yoghurtsoep met rijst en koriander. Een heerlijk Indisch recept dat vegetarisch is, niet dusdanig pittig is dat het je geest aantast en fantastisch smaakt. Verder kan je het zo gek maken als je zelf wilt en zijn er online duizenden recepten te vinden.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dat mensen die het yoga dieet volgen gezond en slank zijn. Dit ondanks dat het dieet eigenlijk het slank zijn niet als doel heeft en dus slechts een gevolg is van het dieet. Maar doordat het yoga dieet je gezonde eetgewoontes aanleert, zal je op een rustige manier afvallen als dat je doel is. Het is dan ook zeker geen crash dieet waar je de verloren kilo’s later weer dubbel terug krijgt.

 

Eindconclusie

We kunnen dan ook concluderen dat het yoga dieet, zeker als je de rest van de yoga filosofie ook volgt, een gezond dieet is. Door de focus op een gezond lichaam en een gezonde geest zorgt het yoga dieet ervoor dat je indirect een mooi slank lichaam krijgt.

Yoga dieet, 2.3 out of 5 based on 3 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar