Wisseldieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wisseldieet

Wat is het wissel dieet?

Het wisseldieet wijkt af van bijna alle andere diëten op de markt. Ook zijn er vele vormen van dit dieet, waaronder het brood wisseldieet. Het principe is dat je in periodes afwisselt hoe je eet. Je eet dus bijvoorbeeld drie dagen in de week gewoon koolhydraten, en vier dagen in de week eet je deze niet. Of je gaat steeds twee weken lang laag in calorieën zitten, gevolgd door twee weken van een normale hoeveelheid koolhydraten. Dus, in elke vorm van het wissel dieet wissel je steeds periodes met elkaar af. Vandaar de naam.

 

Theorie

De theorie erachter is vrij simpel. Als je bijvoorbeeld een paar weken erg laag in calorieën gaat zitten, op welke manier dan ook, dan zal je waarschijnlijk afvallen. Maar je lichaam is een heel slim apparaat. Als jij een paar weken veel minder binnen krijgt dan dat je lichaam gewend is, dan zal je lichaam zich hier op in gaan stellen. Je lichaam zal gaan denken dat je in een soort van voedingsnood zit en zal, om jou te helpen, bepaalde functies van het lichaam gaan vertragen om minder energie te hoeven gebruiken tijdens de dag. Dus waar je lichaam in rust eerst misschien 1500 kcal nodig had om te functioneren, gaat je lichaam zich er door je dieet op in stellen dat het nog maar 750 kcal nodig heeft om te functioneren. Dus ondanks dat je veel minder bent gaan eten, ga je steeds minder afvallen. Om dit proces te doorbreken zit je tijdens een wisseldieet niet de hele tijd op die lage calorie-inname. Je gaat dan bijvoorbeeld na twee weken, wanneer je lichaam er net achter begint te komen dat het maar weinig eten binnen krijgt, weer op een normale calorie inname zitten. Zodoende zal je lichaam weer denken dat het allemaal wel goed zit. Hierdoor verlaagt je lichaam zijn verbruik in rust niet. En door de momenten van lage en normale calorie inname met elkaar af te wisselen, kan je je lichaam voor langere tijd ‘voor de gek houden’ en steeds tijdens de periodes van lage inname afvallen.

 

Medisch

Het idee dat hierboven geschetst is, is natuurlijk erg mooi. Er zitten alleen wel wat problemen aan. Zo zijn er erg veel verschillende wissel diëten op de markt. Een voorbeeld hiervan is het brood wisseldieet. Hierbij eet je de ene dag wat je normaal zou eten en de andere dag alleen droog volkorenbrood. En alhoewel je door een dergelijk dieet vaak best veel afvalt, komt dat er meestal na het stoppen met het wisseldieet net zo snel weer aan. Het probleem ligt hem erin dat je niet leert om gezond te eten. Je leert met dit dieet om je lichaam ‘voor de gek’ te houden waardoor je in een korte tijd veel af kan vallen. Een dergelijk dieet is dan ook niet aan te raden. Wissel diëten waar je een aantal dagen vegetarisch eet en een aantal dagen niet zijn echter wel gezond en voor veel mensen een leuke manier om net wat beter op hun eten te letten dan dat ze ervoor deden.

 

Celebrities

Steve Jobs, oprichter van Apple, heeft bijvoorbeeld een fruit wissel dieet gevolgd, waarbij hij sommige dagen alleen fruit at en sommige dagen normaal. Daarnaast zijn er nog vele bekende mensen die een vorm van een wissel dieet hebben gevolgd.

 

Schema

Het schema dat je volgt, is dus steeds een periode van normaal eten, afgewisseld met een periode waarin je alternatief eet. Of dit nu weinig calorieën is, enkel fruit of brood of iets anders, het idee blijft het zelfde. Daarom is het ook simpel om te volgen, je moet alleen je dagen bijhouden en dan volg je het schema van het wisseldieet perfect.

Tijdens een brood wisseldieet eet je dus om de dag alleen brood. Droog brood, vaak aangevuld met water en/of thee en misschien een vitaminepil. Als je het dieet iets minder streng volgt, dan kan je dit aanvullen met iets van fruit of groentes, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Tijdens een fruit dieet zal je elke maaltijd een aantal stuks fruit eten.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dat veel mensen erg hard en snel zijn afgevallen door gebruik te maken van een wissel dieet. Echter, er zijn maar weinig mensen die de verloren kilo’s er ook echt af hebben kunnen houden. Zoals eerder vermeld, je leert met een wisseldieet niet om op een betere manier te eten. Je leert alleen hoe je snel af kunt vallen. Maar zoals velen weten, afvallen is misschien 30% van het werk. De kilo’s eraf houden is vaak veel moeilijker en daarvoor zal je goede eetgewoontes moeten hebben. En juist die goede eetgewoontes leer je niet met een wisseldieet.

 

Eindconclusie

Om te concluderen kunnen we zeggen dat de meeste wissel diëten goed werken als je in een korte tijd veel af wilt vallen. Als je een soort van wissel dieet gebruikt om sommige dagen vegetarisch te eten en sommige dagen normaal, dan zit je ook nog goed. Maar voor de rest werken wisseldiëten meestal niet erg goed, vooral omdat ze je niet leren om op een gezonde manier te eten.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar