Walter Willett dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Walter Willett dieet

Wat is het Walter Willet dieet?

Het Walter Willett dieet, zoals bescheven in zijn boek Eet, Drink en Blijf Slank & Gezond, is een dieet dat uitgaat van 10 richtlijnen. Walter Willett is een professor van Harvard en heeft bijvoorbeeld ook een ere-doctoraat aan de Wageningen University. Het dieet wordt dan ook in één adem genoemd met het Atkins dieet en heeft over hele wereld vele aanhangers.

 

Theorie

Het idee achter het Walter Willett dieet is vrij simpel. Probeer ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten en vetten binnenkrijgt, maar probeer je inname van koolhydraten in te perken. Zorg er daarbij voor dat de vetten die je binnenkrijgt goed voor je zijn. Dus wél de vetten uit vis en noten, maar geen dierlijke vetten of transvetten die je vindt in frituurvet.

Zorg er daarnaast voor dat de koolhydraten die je wél binnenkrijgt onbewerkt zijn. Volkoren producten zijn een stuk beter voor je dan de bewerkte varianten. Dus volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Daarnaast moet je proberen je totale calorie-inname in de gaten te houden en mag je niet onbeperkt eten van een bepaalde voedingsgroep.

Als je het Walter Willett dieet volgt, dan zal je ook leren dat er bijvoorbeeld een teveel aan calcium bestaat. Veel mensen weten namelijk wel dat calcium goed is voor je tanden en botten, maar niet dat het niet goed voor je is om te veel calcium binnen te krijgen. In dit dieet wordt aangeraden om elke dag veel groentes binnen te krijgen en 2 tot 3 keer per dag een stuk fruit te eten. Ook noten staan hoog in het vaandel en het wordt aangeraden om deze 1 tot 3 keer per dag te eten. Een vitaminepil per dag wordt ook aangeraden, evenals het vervangen van bakken in boter door olijfolie. Vis, kip en ei wordt ook aangeraden om elke dag te eten. Maar rood vlees, witte rijst en wit brood, pasta en aardappelen worden afgeraden.

 

Medisch

Op het medische vlak scoort het Walter Willett dieet erg goed. Walter Willett is met zijn achtergrond erg goed met voeding en houdt in zijn dieet dan ook erg goed rekening met gezondheidsrisico’s zoals kanker. Veel van zijn aanbevelingen zijn er dan ook op gericht om de kans op kanker te verminderen. Door zijn aanbevelingen zal je elke dag voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen, alsook de juiste en genoeg vetten en eiwitten. Hier is de wetenschap het wel over eens dat dit goed voor je is. Het gebrek aan (genoeg) koolhydraten kan voor verschillende mensen verschillend uitpakken. Wil je afvallen, dan is dit waarschijnlijk een goede keuze. Ben je echter een sporter, dan zal je energie tekort gaan komen om aan de vraag van je lichaam te voldoen.

 

Celebrities

Chef-kok Rick Bayless, kok voor verschillende sterren, kookt ook vaak via het Walter Willett dieet. Het dieet heeft dan ook veel aanhangers, onder zowel de normale mens als onder de sterren van deze wereld.

 

Schema

Maar hoe ziet een dag er dan uit volgens het Walter Willett dieet? Het belangrijkste is dat je veel variatie in je schema hebt zitten en niet elke dag hetzelfde eet. Van de richtlijnen zijn er hierboven dus al een paar gegeven. Zorg ervoor dat je elke dag een stuk of vijf maaltijden eet die genoeg groentes bevatten, een paar stuks fruit en genoeg noten. Niet te veel koolhydraten en eet je die wel, kies dan voor de volkoren varianten. Hoe je het verder invult, is deels vrij gelaten voor de volgers van het dieet.

 

Gerechten

De soorten recepten die je kan maken bij dit dieet zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een kip chili, met daarin verschillende soorten bonen, kip, knoflook, chili poeder, oregano, komijn, ui, peper en gedroogde tomaten. In het boek van Walter Willett staan daarnaast nog een heleboel andere gerechten en zelfs hele weekprogramma’s, voor wanneer je het lastig vindt om alles zelf in elkaar te zetten. Ook bevat het boek gerechten die meer gericht zijn op het afslanken en gerechten voor mensen die wel volgens de principes van Walter Willett willen eten en leven, maar niet per se af willen vallen.

 

Praktijk

In de praktijk hebben vele mensen goede ervaringen met het Walter Willett dieet. Doordat je wel je goede vetten en eiwitten binnenkrijgt, maar minder koolhydraten dan wanneer je je dieet bijvoorbeeld baseert op de schijf van vijf, vallen velen er ook goed door af. Dus als afvallen je doel is, dan zit je met dit dieet ook erg goed.

 

Eindbeoordeling

Om te concluderen kunnen we zeggen dat het Walter Willett dieet een dieet is dat erg veel ondersteuning heeft vanuit de wetenschappelijke wereld en de voedingswereld. Echt fout kan je dus niet gaan wanneer je dit dieet volgt en wanneer je je er goed aan houdt, zal je zeker afvallen. Maar ook voor de mensen die gewoon gezonder willen leven, kunnen de richtlijnen van Walter Willett een erg goede basis vormen voor een gezonde levensstijl.

Walter Willett dieet, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

1 Comment

Leave A Reply
 1. Jeroen says
  November 3, 2013, 6:17 pm

  Ik vind dat deze man er pal op zit. Hij zegt wel niet zo heel veel nieuws (mager vlees, volkoren producten en gezonde vetten eten — eenvoudige koolhydraten en slechte vetten vermijden), maar hij brengt het wel op een goede manier die erg duidelijk is in wat mag en wat niet. Ik ben een fan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  Reply

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar