Voedselzandloper dieet More Images
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Voedselzandloper dieet

Wat is het voedselzandloper dieet?

Het voedselzandloper dieet is eigenlijk meer een eetrichtlijn dan een echt dieet. Het voedselzandloper dieet is ontwikkeld door dokter Kris Verburgh en is bedoeld als een alternatief voor de welbekende voedselpyramide. Het idee is simpel. In de bovenkant van de zandloper staan voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten. In de onderkant van de zandloper zitten de voedingsmiddelen die wel goed voor je zijn. Hierdoor geeft het je een heel makkelijk overzicht van wat je wel en wat je niet moet eten om gezond te zijn.

 

Theorie

In de bovenkant van de zandloper staan bijvoorbeeld producten zoals croissants, pizza, aardappel, cake en pasta. Aan de onderkant van de voedselzandloper staan producten zoals groentes, fruit, noten en zaden, maar bijvoorbeeld ook chocolade. Dr. Verburgh ziet de voedselzandloper als een verbeterde versie van de schijf van vijf. Argumenten die hij hiervoor geeft zijn dat de voedselzandloper gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, vooral kijkt naar gevolgen op lange termijn, gericht is op het vertragen van het verouderingsproces en duidelijk onderscheid maakt tussen goede en slechte vetten, rood en wit vlees, gewone en groene thee, omega-3 en omega-6 oliën en ga zo maar door. Doordat de voedselzandloper alternatieven geeft voor ‘slechte’ voeding, iets wat de schijf van vijf niet doet, heeft dit dieet ook nog eens stapje voor.

 

Medisch

Het dieet is echter niet zonder kritiek gebleven, dus het volgen ervan kan tot problemen leiden. Vele instanties, waaronder het Voedingscentrum, prefereren de schijf van vijf duidelijk boven de voedselzandloper. Dit is natuurlijk ook één van de redenen waarom iedereen in Nederland op school te leren krijgt over de schijf van vijf en niet over de voedselzandloper. Kritieken gaan bijvoorbeeld over het feit dat dr. Verburgh steeds wetenschappelijke artikelen gebruikt om zijn voedselzandloper te ondersteunen, maar wel erg selectief is in de keuze van artikelen. De Universiteit van Antwerpen, waar dr. Verburgh heeft gestudeerd, heeft bijvoorbeeld publiekelijk afstand genomen van het boek De Voedselzandloper. Een andere kritiek is het feit dat brood en pasta in het bovenste, slechte, deel van de driehoek staan. Iets wat dwars ingaat tegen alles wat bijvoorbeeld de schijf van vijf aanraadt. Kortom, het is een erg omstreden dieet en iedereen die er interesse in heeft, kan zich dan het beste ook eerst goed inlezen om te kijken of dit dieet wel echt iets voor hem of haar is.

 

Celebrities

Door al deze kritieken is dr. Verburgh zelf een behoorlijke celebrity geworden. Hij is zelf natuurlijk groot voorstander van dit dieet en met zijn opleidingen, hij is immers dokter, is het erg makkelijk om hem te geloven en zijn dieet na te leven. Ook andere experts zijn erg positief over dit dieet, zoals dr. Becq en trendwatcher Reinier Evers.

Schema

Doordat het voedselzandloper dieet een tegenhanger is van de schijf van vijf geeft het je ook geen vast schema dat je moet volgen elke dag. Het belangrijkste is dat je probeert de producten uit het bovenste deel van de zandloper te vervangen door producten uit het onderste deel van de zandloper. Zolang je je hier aan probeert te houden, zit je bij dit dieet goed. Het doel is dan ook niet om op korte termijn veel af te vallen, maar om een gezond en gebalanceerd eetritme te creëren waardoor je op de lange termijn een gezond leven kunt leiden.

 

Recepten

Recepten die je kunt volgen via de voedselzandloper zijn talloos, mede doordat er gewoon erg veel is dat je wel kunt eten. Er is ook een compleet kookboek geschreven dat gebaseerd is op de voedselzandloper waar je dus erg veel inspiratie op kan doen om heerlijk te eten volgens dit dieet. Denk bijvoorbeeld aan een chocoladetaart of courgettesoep met zalm en peterselie.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dat het dieet voor veel mensen een flinke stap vooruit is. Dit komt deels ook doordat de voedingsmiddelen die veel mensen in Nederland eten gewoon slecht voor je zijn. Het gemiddelde eetpatroon is ondermaats en mede daardoor zijn er ook steeds meer Nederlanders te zwaar. Het voedselzandloper dieet zorgt dan voor een duidelijke houvast waardoor veel mensen gezonder zullen worden en waarschijnlijk ook afvallen. Of het slimmer is om de voedselzandloper te gebruiken als richtlijn dan bijvoorbeeld de schijf van vijf is dus nog maar te bezien.

 

Eindbeoordeling

Om te concluderen kunnen we zeggen dat de voedselzandloper onder hevige kritiek heeft gelegen. Het gebruik van dit dieet is dan dus ook op eigen risico en het wordt je dan ook aangeraden om met je diëtist te overleggen voordat je dit dieet gaat volgen.

Voedselzandloper dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar