Vetarm dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Vetarm dieet

Wat is een vetarm dieet?

Wat een vetarm dieet is, is eigenlijk heel simpel. Je volgt een dieet waar je zo weinig mogelijk vet binnenkrijgt om zodoende snel en veel af te vallen. Als je namelijk vet wil verliezen, is het alleen maar logisch dat je probeert zo min mogelijk vet binnen te krijgen.

 

Theorie

De theorie erachter is ook vrij simpel. De hoofdbestanddelen van je voeding zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Een gram koolhydraat bevat namelijk 4 calorieën, een gram eiwit ook. Maar een gram vet bevat 9 calorieën, dus meer dan twee maal zoveel. Minder vet eten is dus een makkelijke manier om tot een kleiner aantal calorieën te komen. Daarbij moet je wel goed opletten welk soort vetten je minder gaat eten. Zo heb je verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigd vet en meervoudig onverzadigd vet. Verzadigde vetten zijn eigenlijk helemaal niet goed voor je en vind je bijvoorbeeld in frituur of in het vet dat je in vlees vindt. Deze vetten heb je eigenlijk niet nodig. Onverzadigde vetten zijn echter wel goed voor je. Die vind je bijvoorbeeld in noten en in vette vis. Deze zijn goed voor je bloedsomloop en voor je hormoonhuishouding. Het schrappen van onverzadigde vetten is dan ook helemaal niet goed voor je.

 

Medisch

Je moet daarom goed opletten als je een vetarm dieet gaat volgen. Medisch gezien is het onverstandig om al je vetten te schrappen. In een gezond dieet zitten altijd een goede hoeveelheid goede (onverzadigde) vetten. Deze heb je namelijk gewoon nodig om een gezond leven te leiden. Het doel van een vetarm dieet is afvallen en de ideeën van tegenwoordig zijn meer dat een koolhydraatarm dieet hier beter voor geschikt is dan een vetarm dieet. Dit omdat de belangrijkste taak van koolhydraten is om je energie te geven en wanneer je hier minder van binnenkrijgt, je overgaat op het verbranden van vetten. Maar een vetarm dieet mist gewoon een heleboel stoffen die erg belangrijk zijn voor een sterk en vitaal lichaam. Zorg er dan ook altijd voor dat je zelfs in een vetarm dieet voldoende goede vetten binnenkrijgt om al die essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

Celebrities

Er zijn een heleboel bekendheden die ooit een vorm van een vetarm dieet hebben gevolgd. Voorbeelden hiervan zijn Beyonce, Kim Kardashian en Katie Price. Doordat er in vetten zoveel calorieën zitten, zorgt het schrappen hiervan vaak voor veel gewichtsverlies. Ook bij deze bekendheden heeft dit er vaak voor gezorgd dat ze veel af zijn gevallen.

 

Schema

De dagindeling van een vetarm dieet kan heel erg verschillend zijn. Bij sommige vetarme diëten drink je echt alleen maar een paar smoothies per dag. Bij andere eet je eigenlijk volgens een zelfde soort schema al je normaal zou doen, maar zorg je ervoor dat je weinig vet binnen krijgt. Dus dan eet je gewoon een stuk of 4 maaltijden per dag.

 

Gerechten

Qua maaltijden kan je denken aan gekookte rijst met geroerbakte groentes en een lekker stukje kabeljauw. Of een pasta met tomatensaus, groentes en stukjes kip. Zodoende krijg je toch nog een heleboel gezonde voeding binnen. Er zijn echter ook een heleboel vetarme diëten waarbij je eigenlijk enkel een paar smoothies drinkt per dag. Hier zit dan vooral veel fruit in waardoor je wel wat eiwitten, koolhydraten en vezels binnenkrijgt, maar verder heel veel voedingsstoffen mist.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dan ook dat vetarme diëten een beetje uit de tijd zijn. Vetten heb je gewoon nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Slimmer is het dan om te minderen in het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt, in plaats van het aantal vetten. Wat wel goed is aan het dieet is dat het ook promoot om weinig tot geen verzadigde vetten binnen te krijgen. Het gevaar van dit dieet zit hem erin dat je er ongetwijfeld in een hele korte tijd veel mee af zal vallen. Aangezien veel mensen zoeken naar een quick fix, lijkt een vetarm dieet daarom vaak een goede optie. Maar de kans op het jojo effect is bij een dergelijk dieet erg hoog.

 

Eindbeoordeling

We kunnen dan ook concluderen dat een vetarm dieet niet de beste optie is wanneer je af wilt vallen. De snelle resultaten zijn erg verleidelijk, maar er zijn andere manieren van afvallen waar je op de lange termijn veel meer aan zult hebben.

Vetarm dieet, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar