Vegetarisch dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Vegetarisch dieet

Wat is vegetarisme?

Vegetariërs eten geen vlees of vis. Zo bestaat ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking uit vegetariërs met daarnaast nog een behoorlijke groep parttime vegetariërs. Zij eten een aantal dagen in de week geen vlees en vis. Voor sommigen is dit uit ideologische overtuigingen, voor de ander uit gezondheidsredenen of simpelweg voor de portemonnee.

Het vegetarisch dieet is dus een dieet dat bestaat uit alle voedingsmiddelen behalve vlees en vis. De redenen achter dit dieet zijn dus niet gebaseerd op bijvoorbeeld afvallen. Voor velen is het eten van andere dieren gewoon niet normaal of ze vinden dit wreed. En dan moet je met een vegetarisch dieet gewoon het beste maken van de voedingsmiddelen die je wel tot je beschikking hebt. De vegetariër moet wel opletten dat hij geen voedingsstoffen gaat missen, zoals ijzer of vitamine B12. Deze vind je namelijk vooral in vlees en vis, maar ook in dierlijke producten zoals melk en ei. Je moet dus goed opletten dat je al je gemiste voedingsstoffen opvangt met andere voedingsmiddelen die deze stoffen ook bevatten.

 

Theorie

Vegetariërs zijn een stuk minder streng dan veganisten, die helemaal geen dierlijke producten eten. Die eten dus ook geen melk, ei of honing. Het enige wat vegetariërs niet eten is vlees en vis, dus dat is ook het enige wat zij hoeven op te vangen met de rest van hun voedsel. Toch brengt het vegetarisme wat problemen met zich mee die misschien niet helemaal opgelost kunnen worden. Zo bevatten vlees en vis de beste eiwitten die je maar kunt bedenken. De eiwitten in vlees en vis zijn namelijk veel hoogwaardiger dan de eiwitten die je kan vinden in andere producten, zoals melk of noten. Deze zijn dan ook erg moeilijk te vervangen. Daarom zijn er argumenten te bedenken waarom jonge kinderen, die nog moeten groeien, of zwangere vrouwen die borstvoeding geven op moeten passen met een vegetarisch dieet. Om het in een ander perspectief te zetten, er zijn vele topsporters die ook een vegetarisch dieet gebruiken door bepaalde overtuigingen. En deze topsporters hebben ook olympische medailles gewonnen, dus heel slecht kan het niet voor je zijn. Zolang je de problemen die een vegetarisch dieet heeft maar zo goed mogelijk opvangt, zijn er op medisch gebied weinig problemen.

 

Celebrities

Er zijn een heleboel bekende vegetariërs. Bill Clinton, de 42e president van de Verenigde Staten, is zelf een vegetariër. Pamela Anderson is ook vegetariër en de bekende film directeur James Cameron ook. En zo zijn er nog wel 100 bekende personen te noemen die vegetariër zijn.

 

Zoals gezegd, hoeven vegetariërs niet veel meer op hun eten te letten dan de ‘normale’ mens. Het dieet heeft geen schema en je hoeft geen calorieën te tellen. Zolang je je maar houdt aan de regel van geen vlees en geen vis, dan zit je goed.

 

Gerechten

Qua eten kan je het vervolgens zo gek maken als je het zelf wilt. Denk aan vegetarische tortilla’s, waar precies het zelfde in zit als normaalgesproken maar dan zonder kip of gehakt. Of een heerlijke kikkererwtensoep, een abrikozenbrood of een bruschetta met geitenkaas, walnoten en honing. Als vleesvervanger wordt vaak gebruik gemaakt van bijvoorbeeld tofoe.

 

Praktijk

Vegetariërs zijn dus eigenlijk de minder strenge varianten van de veganisten en daardoor dus ook een stuk minder extreem. In de praktijk blijkt dat vegetariërs erg gezond kunnen zijn, zolang ze het gemis van vlees en vis maar goed opvangen. En doordat er bij vegetariërs meer focus ligt op groente en fruit dan anders zijn vegetariërs vaak ook wat slanker dan de gemiddelde persoon.

 

Eindbeoordeling

We kunnen dan ook concluderen dat een vegetarisch dieet erg goed voor je kan zijn. Er zijn zoveel producten die je nog wel gewoon kunt eten dat je erg veel afwisseling kan aanbrengen in je voedsel. Pas wel op wanneer je nog jong bent of borstvoeding geeft, dan kunnen de kleine gebreken voor wat grotere problemen zorgen.

Vegetarisch dieet, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar