Veganistisch dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Veganistisch dieet

Wat is veganisme?

Het veganisme is een stroming die totaal geen dieren eet en ook niets eet wat van dieren afkomstig is. Dus de eieren van de kip of de melk van de koe worden niet geconsumeerd. Dit komt doordat veganisten vinden dat je dieren compleet ongemoeid moet laten in hun leven. Dit betekent ook dat een echte veganist dieren ook niet gebruikt om bijvoorbeeld op te rijden of je spullen op te vervoeren. Onder veganisten vind je dus geen paardrijders.

Theorie

Het veganistische dieet is dus geen dieet dat is ontstaan met een doel als afvallen of sport. De redenen voor het dieet zijn ontstaan uit de ideeën hierboven. In een veganistisch dieet zal je dus geen vlees, kip of vis eten. Ook zal je geen dierlijke producten eten of drinken, zoals ei, boter, koemelk of honing. Het legt echter geen enkele restrictie op het gebruik van plantaardige producten. Er worden dus erg veel groentes en fruit gegeten, alsook rijs, pasta’s en aardappelen, granen, pitten, zaden en noten. Waar de meeste mensen gewoon koemelk drinken, gebruiken veganisten soja- of rijstmelk. In plaats van vlees worden vleesvervangers zoals tofoe gegeten.

Medisch

Er zijn echter wel wat problemen met een veganistisch dieet. Doordat het zoveel restricties legt op het soort voeding dat mag worden gegeten, krijgt de veganist soms een tekort aan bepaalde stoffen binnen. Zo zijn de eiwitten die je kan vinden in vlees of vis van een heel hoge kwaliteit. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit meer dan twintig soorten aminozuren. Elk aminozuur heeft een bepaalde taak in het herstellen van het lichaam. Uit hoe meer aminozuren een eiwit bestaat, hoe hoogwaardiger het eiwit. In vlees en vis zitten veel eiwitten, nodig voor het herstel van het lichaam. Maar deze zijn ook nog eens erg hoogwaardig. Veel hoogwaardiger dan de eiwitten die je in bijvoorbeeld noten kan vinden. Het zelfde geldt voor bijvoorbeeld vetten. Noten en vette vis zijn twee van de beste bronnen voor goede vetten. Maar hoe de vetten zijn opgebouwd, is bij beide producten net even wat anders. Juist door ze beiden binnen te krijgen, heb je een compleet dieet. En we zijn allemaal opgegroeid met de kennis dat het niet goed is om teveel van één iets binnen te krijgen en dat juist afwisseling goed is voor het lichaam. Hierdoor kan een veganistisch dieet soms voor wat problemen zorgen, wat je vooral bij kinderen soms terug ziet. Kinderen op een veganistisch dieet groeien vaak minder goed dan kinderen op een normaal dieet.

Celebrities

De bekende zanger Bryan Adams is ook veganist, alsook de rapper André 3000 en acteur Russell Brand. Het veganisme is dus overal te vinden, ook in de hoogste regionen van de samenleving.
De manier waarop gegeten wordt door veganisten is niet zozeer anders dan bij ‘normale’ mensen. Het enige dat anders is, is de restrictie op dierlijke producten. Maar wanneer en hoe vaak veganisten eten is niet veel anders dan normaal.

Gerechten

De gerechten van veganisten zijn vaak gebaseerd op die uit het oosten, waar vlees en vis nog echt luxeproducten zijn en voor de gemiddelde man alleen tijdens speciale gelegenheden gekocht kunnen worden. Een voorbeeld van een avondmaaltijd is een burger, gemaakt van zaden en linzen, met daarnaast aardappel puree en een salade. Zoals je ziet, niet heel veel anders dan wat wij zouden eten. Alleen zou onze burger bestaan uit vlees.

Praktijk

In de praktijk kunnen veganisten een heel goed leven leiden. Ze hoeven niet echt op te letten hoeveel ze eten, daar legt een veganistisch dieet namelijk geen restricties op. Over het algemeen zijn mensen op een veganistisch dieet behoorlijk slank. Mede door het feit dat dierlijke producten worden gemeden, waar vaak best veel vetten en calorieën in zitten.

Eindbeoordeling

Om te concluderen, kunnen we zeggen dat een goed veganistisch dieet het beste haalt uit de soorten voedsel die een veganist mag eten. De overtuigingen achter het dieet zijn helemaal niet verkeerd en zeker te bewonderen. De vraag is alleen hoe gezond het dieet is. Je mist immers een aantal hele goede bronnen van voedingsstoffen en die kan je niet altijd even goed vervangen door plantaardige producten.

Veganistisch dieet, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar