Sport dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)

Sport dieet

Wat is een sport dieet?

Sporters vragen erg veel van hun lichaam. Elke dag zijn ze in de weer om hun lichaam te trainen zodat ze tijdens de volgende wedstrijd weer goed kunnen presteren. Maar tijdens de training wordt je lichaam niet beter en sterker. Tijdens de training breek je namelijk alleen maar spierweefsel af. Je legt zoveel belasting op je lichaam dat er allemaal kleine scheurtjes ontstaan. Pas na de training begint je lichaam met herstellen, mits het de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze zeggen ook wel eens dat de beste training een goede nacht rust is. Daarom zitten veel sporters ook op een strikt sport dieet.

Theorie

In je voeding zitten alle bouwstenen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Zo heeft de sporter genoeg eiwitten nodig, meer dan de gemiddelde man. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je spierweefsel. En omdat je lichaam tijdens de trainingen flink wordt afgebroken, heb je dus weer eiwitten nodig om te herstellen. Goede eiwitten zitten bijvoorbeeld in rood vlees of vis, maar veel sporters voegen hier nog supplementen aan toe, zoals wei-proteïne. Vetten heb je nodig voor je weerstand en voor je hormoonhuishouding. Als sporters op een heel laag vetpercentage zitten, dan zijn ze eerder slachtoffer van een klein virusje of bacteriële aandoening. Dus willen sporters graag tussen hun belangrijke wedstrijden in op een iets hoger vetpercentage zitten dan tijdens de wedstrijd. Ook heb je vetten nodig om je hormoonhuishouding fatsoenlijk te laten werken. Zo maken mannen veel minder testosteron aan wanneer ze te weinig vetten binnen krijgen. Goede vetten vindt je in vette vis of bijvoorbeeld in noten. Koolhydraat is de brandstof van het lichaam. Aangezien sporters vaak veel inspanning leveren tijdens hun trainingen is het belangrijk dat ze genoeg koolhydraten binnenkrijgen. Wanneer je namelijk te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan zal je lichaam vetten of eiwitten gaan verbranden. En we hebben hiervoor al gezien dat het lichaam die nodig heeft voor andere taken. Goede koolhydraten vind je in bijvoorbeeld pasta en rijst.

Zoals je hierboven kunt lezen, is het voor de sporter erg belangrijk om goed te eten. Doet hij dat niet, dan zal hij na een bepaalde tijd zijn eigen lichaam gaan afbreken om te voldoen aan de vraag naar energie. Als dit het geval is, dan zal de lichamelijke conditie van de sporter alleen maar achteruit gaan, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Celebrities en sporters

Eigenlijk elke beroemde topsporter die je kent, zit op een streng sport dieet. Alle spelers van Ajax, Feyenoord en PSV zitten op een sport dieet. Hockeyers van het nationale team. Je kan bijna geen sport bedenken of de toppers in die sport zitten op een sport dieet.

Schema

Sporters eten dan ook erg regelmatig. Omdat ze vaak (bijna) elke dag trainen, hebben ze vaak een vast schema dat ze volgen waarvan ze weten dat ze er goed op kunnen presteren. Vaak bestaat het dieet uit redelijk veel maaltijden, een stuk of 6. Tijdens het ontbijt krijgen ze een flinke hoeveelheid eten binnen, omdat je lichaam dan net een hele nacht geen nieuwe voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Dit is de soort van kick-start van je lichaam. Hier zullen dan ook voldoende koolhydraten en eiwitten in zitten om alles weer op gang te krijgen. Rond de training krijgt de sporter vaak wat extra koolhydraat binnen en direct na de training weer wat koolhydraat en eiwit om het lichaam meteen te laten herstellen. Als laatste maaltijd kiest de sporter vaak voor voedsel waar veel eiwit in zit dat het lichaam tot diep in de nacht kan helpen herstellen.

Gerechten

Een normale sportersmaaltijd is bijvoorbeeld een groot bord pasta met kip en groentes. De hoeveelheid en vettigheid van de saus is vaak afhankelijk van of de sporter op dat moment gewicht wil verliezen of wil bijkomen. Een rode saus op basis van tomaten is handiger voor wanneer je gewicht wil verliezen. Een witte saus, op basis van zuivel en kaas, bevat meer calorieën en is dus meer geschikt als je verder van je wedstrijd af zit. Na een training drinkt de sporter vaak meteen een energiedrankje zoals Gatorade om koolhydraten binnen te krijgen. Even daarna zal hij proberen eiwitten binnen te krijgen om het herstel te starten, via bijvoorbeeld een eiwit shake.

Praktijk

Zoals we hebben kunnen lezen, is het voor de sporter vooral heel erg belangrijk om een dieet te volgen waarmee hij zijn lichaam optimaal kan voeden om zodoende goed te kunnen presteren. De opbouw van een sport dieet zorgt bij zo goed als elke sporter voor betere prestaties. Doordat de sporter zoveel verbrandt, is afvallen niet echt een hoofddoel van een sport dieet, maar kan dit er heel makkelijk in verweven worden.

Eindbeoordeling

We kunnen dus concluderen dat als jij je sport serieus neemt je op een sport dieet moet zitten. Doe je dit niet, dan zal je eerder tegen een plateau aan lopen en niet meer vooruit gaan. Daarnaast is het een groot voordeel dat je je op een sport dieet juist erg fit voelt, waardoor het ook zeker niet moeilijk is om vast te houden over een langere periode.

Sport dieet, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar