South Beach dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

South Beach dieet

Het South Beach dieet is een dieet dat is bedacht door dr. Agatston. De essentie van dit dieet is dat je geen producten die koolhydraten bevatten mag eten, en maar heel beperkt vetten binnen mag krijgen. Dit dieet wordt het South Beach dieet genoemd omdat heel wat sterren uit Miami dit dieet met succes hebben gevolgd of aan het volgen zijn.

 

Theorie

Het South Beach dieet is niet zozeer een dieet, maar een leefwijze waarbij je leert wat goede en slechte koolhydraten en vetten zijn, en daardoor een gezonde levensstijl kunt ontwikkelen waarbij je de slechte koolhydraten en vetten vermijdt en de goede koolhydraten en vetten juist wel binnenkrijgt.

 

Medische redenen

Mensen die dit dieet volgen, doen dit vaak in de eerste plaats om af te vallen, maar ook om een gezondere levensstijl te krijgen. Het South Beach dieet is namelijk rijk aan groente, fruit, mager vlees en vis. Omdat het dieet over het algemeen een beperkte hoeveelheid vezels en vitamine A blijkt te bevatten, wordt geadviseerd om aanvullend bij dit dieet vitaminepillen en visoliecapsules te slikken.

 

Celebrities

Natuurlijk zijn er een hele hoop bekende mensen uit Amerika die dit dieet gevolgd hebben, het dieet heet dan ook niet voor niks het South Beach Dieet. Enkele voorbeelden van deze sterren zijn Bill en Hillary Clinton, Eva Mendez, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, Bette Midler en Kim Catrall.

 

Schema

De gezonde levensstijl van het South Beach dieet kan gerealiseerd worden door drie verschillende fasen te doorlopen. De verschillende fasen zullen hieronder besproken worden.

Fase I: ontwennen

Deze fase beslaat twee weken. Gedurende deze twee weken eet je gewone porties vlees, kip, kalkoen, vis en schaaldieren. Bovendien zorg je ervoor dat je ook genoeg groenten eet. In deze eerste twee weken zijn producten als brood, rijst, aardappelen, pasta, fruit en andere koolhydraatrijke producten niet toegestaan. Kaas, noten, eieren en olijfolie mogen wel worden gegeten. Het is de bedoeling dat je maaltijden eet die samengesteld zijn uit bovengenoemde toegestane producten, en dat je eet totdat je een verzadigd gevoel hebt. Bovendien is het toegestaan om tussendoortjes te nemen, mits ze verantwoord zijn en aansluiten bij het dieet. Aan het eind van deze fase ben je zo’n drie en een halve tot zes kilo lichter dan voorheen. Ook is het hongergevoel naar slechte koolhydraten verdwenen en is je taille merkbaar smaller.

Fase II: geleidelijk afvallen

Deze fase is een stuk minder streng dan de eerste fase en de duur ervan hangt af van het aantal kilo dat je uiteindelijk wil verliezen. Qua voeding mogen er in deze fase weer goede koolhydraatrijke voedingsmiddelen gegeten worden. Denk bijvoorbeeld aan fruit en volkorenproducten. In deze fase verlies je, wanneer je ook de eisen uit fase I nog handhaaft, zo’n halve tot één kilo per week. Afhankelijk van hoeveel kilo je wilt kwijtraken, duurt deze fase dus een aantal weken.

Fase III: gewichtsbehoud

Wanneer je je streefgewicht bereikt hebt, kun je door naar fase III. In deze fase volg je niet langer een dieet, maar ga je South Beach zien als een leefwijze. Je mag dus wel gewone producten eten, zolang je de regels van het South Beach dieet maar in je achterhoofd houdt en hier rekening mee houdt in je voedselkeuze.

 

Recepten

De maaltijden bij het South Beach dieet bevatten vooral veel groente, fruit, mager vlees en vis. In principe zijn er dus heel veel maaltijden die je gewoon kunt bereiden als je het South Beach dieet volgt. Als je besluit om dit dieet te gaan volgen, kun je het boek van dr. Agatston: ‘The South Beach Diet’ aanschaffen om recepten en verdere richtlijnen uit te halen.

 

Praktijk

Omdat het South Beach dieet een dieet is dat uit drie fasen bestaat, is het ook belangrijk om alle drie de fasen te doorlopen. Wanneer je slechts de eerste fase doorloopt, val je misschien wel die drie en een halve kilo tot zes kilo af in twee weken, maar als je daarna gewoon weer in je oude gewoontes vervalt, zullen die kilo’s er waarschijnlijk weer net zo snel aan zitten. Als je echter wel vastberaden bent om alle fases van het dieet te doorlopen en daarna ook de South Beach levensstijl vast te houden, is dit dieet zeer geschikt om niet alleen af te vallen, maar ook gezonder te gaan leven.

 

Eindbeoordeling

Het South Beach dieet is een dieet dat erg effectief kan zijn als je het van begin tot eind volhoudt. Je valt dan namelijk niet alleen de nodige kilo’s af, maar ontwikkelt ook een gezonde levensstijl voor de rest van je leven. Bovendien heeft het dieet weinig tot geen nadelige gevolgen voor de gezondheid zolang je de benodigde voedingssuplementen slikt naast het dieet.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar