Sonja Bakker dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sonja Bakker dieet

Wat is het Sonja Bakker dieet?

Het Sonja Bakker dieet is een dieet dat een aantal jaren geleden is ontwikkeld door Sonja Bakker. Het dieet gaat uit van drie maaltijden per dag, aangevuld met een aantal caloriearme tussendoortjes gedurende zes dagen. Op de zevende dag hoef je niet volgens het menu van Sonja Bakker te eten, maar moet je vanzelfsprekend wel op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt letten.

 

Theorie

Om het Sonja Bakker dieet te kunnen volgen, moet je je houden aan de menu’s die Sonja Bakker heeft samengesteld. Het is dan ook verstandig om het boek van Sonja Bakker aan te schaffen wanneer je dit dieet wilt gaan volgen. Volgens Sonja Bakker is haar dieet een uniek dieet waarbij je niet hoeft te letten op de calorieën, geen punten hoeft te tellen, maar toch afvalt. De kracht van dit dieet zit hem dan ook in het feit dat het Sonja Bakker dieet in feite geen dieet is, maar een voedingspatroon. Door het voedingspatroon dat Sonja Bakker voorschrijft te gaan volgen, zul je niet zozeer in een korte periode veel kilo’s verliezen, maar zul je geleidelijk aan steeds lichter, en gezonder worden. Volgens Sonja Bakker is het voordeel aan deze manier van diëten, dat je geen last zult hebben van het jojo-effect. Doordat je je levensstijl aanpast, en niet voor bijvoorbeeld een week, of een maand je hele eetgedrag omgooit om daarna weer normaal te gaan eten, wordt het jojo-effect vermeden.

 

Medische redenen

Omdat vrouwen het bij het Sonja Bakker dieet op sommige dagen wat betreft brood moeten doen met een paar crackers of beschuiten, is de kans groot dat je bij dit dieet te weinig waardevolle voedingsstoffen en vezels binnen zult krijgen. Ook aan zuivel en fruit ontbreekt het de juiste hoeveelheid op bepaalde dagen, waardoor belangrijke vitamines en mineralen zullen missen in je voeding. De hoeveelheid calorieën is wel voldoende laag om de nodige kilo’s kwijt te raken.

 

Celebrities

Bekende Nederlanders die het Sonja Bakker dieet gevolgd hebben, zijn natuurlijk Sonja Bakker zelf, maar ook Frans Bauer en Willeke Alberti.

 

Schema

Bij het Sonja Bakker dieet volg je gedurende zes dagen het dieet zoals beschreven in haar boeken, en mag je op de zevende dag ‘gewoon’ eten. Wel moet je deze dag het aantal calorieën dat je binnenkrijgt in de gaten houden. Gedurende de zes dagen van het dieet krijg je zo’n 1200 calorieën per dag binnen, wat aanzienlijk lager is dan de norm van 2000- 2500 calorieën.

 

Recepten

In het boek ‘Bereik én behoud je ideale gewicht’ van Sonja Bakker staan hele weekmenu’s beschreven waaraan je je moet houden. Hierbij zijn tevens boodschappenlijsten opgesteld zodat je niet meer zelf hoeft te bedenken wat je dan allemaal in huis moet halen om het dieet te kunnen volgen. Wel zijn er aparte lijsten voor mannen en vrouwen van boodschappen die in huis moeten worden gehaald om het Sonja Bakker dieet te kunnen volgen.

 

Praktijk

Omdat het Sonja Bakker dieet een vrij strikt dieet is waarbij je precies de menu’s moet volgen die Sonja Bakker heeft samengesteld, is de kans groot dat je na een tijd dit dieet te hebben gevolgd, terugvalt in je oude gewoontes. Bovendien is uit onderzoek naar voren gekomen dat een aantal beweringen die Sonja doet in haar boek, niet blijken te kloppen. Zo staat in één van haar boeken beschreven dat het drinken van witte wijn ervoor zorgt dat je cellulitis krijgt, dat fruit je lichaam reinigt en dat koffie vocht onttrekt aan het lichaam. Deze beweringen blijken allemaal niet te kloppen. Ook worden er een aantal kromme beredeneringen gedaan in het boek. Zo beweert Sonja dat je beter een appelbol met bladerdeeg kan eten dan twee oliebollen, terwijl een appelbol zo’n 570 calorieën bevat en twee oliebollen samen slechts 320 calorieën.

 

Eindbeoordeling

Het Sonja Bakker dieet is een dieet dat voor sommige mensen erg goed werkt, maar voor anderen ook niet. Als jij heel structureel bent en het geen probleem vindt om een aantal weken lang de menu’s van Sonja Bakker te volgen en daarna ook je eetpatroon aan te passen aan het dieet, is dit dieet waarschijnlijk wel iets voor jou. Als je echter een snelle manier zoekt om een aantal kilo af te vallen, is het Sonja Bakker dieet waarschijnlijk niet het geschikte dieet voor jou.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar