Provocatie dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Provocatie dieet

Wat is een eliminatie – provocatie dieet?

Wanneer je allergisch bent voor een bepaald voedingselement maar je niet precies weet voor welke stof, dan wil je er natuurlijk graag achter komen welke dit is. Niets is namelijk zo vervelend als eens in de zoveel tijd weer die allergische reactie te krijgen tijdens het eten maar niet weten wat dit heeft veroorzaakt. Om er dan achter te komen waarvoor je allergisch bent, wordt vaak gebruik gemaakt van de sequentie eliminatie – provocatie dieet. Je volgt dan eerst een eliminatie dieet en vervolgens een provocatie dieet.

 

Theorie

Tijdens het eliminatie dieet mijdt je alle voedingsmiddelen waarvan bekend is dat deze bij sommige mensen een allergische reactie oproepen. Dat zijn natuurlijk behoorlijk veel voedingsmiddelen en daarom is dit voor veel mensen redelijk zwaar. Dit dieet volg je dan ongeveer 5 weken waarna je hoopt dat je klachten heel erg zijn verminderd of zelfs weg zijn. Als dit het geval is, dan weet je in ieder geval dat er een redelijke kans is dat de stof waar jij allergisch voor bent één van die voedingsmiddelen is die je hebt geëlimineerd. Na deze eerste periode van het eliminatie dieet stap je over op het provocatie dieet. Tijdens dit dieet voeg je dan één voor één de geëlimineerde voedingsmiddelen weer toe aan je dieet. Hierbij hou je dan zo goed mogelijk bij wat je klachten zijn nadat je een voedingsmiddel hebt toegevoegd. Neem per toevoeging bijvoorbeeld een week de tijd om te kijken wat het met je doet. Zodoende zal je op een gegeven moment merken dat je iets hebt toegevoegd, waarna je klachten ineens weer terugkomen. Dan is de kans dus heel erg groot dat je allergisch bent voor dat voedingsmiddel en heb je eindelijk duidelijk waar je allergisch voor bent.

 

Medisch

Dit proces kan erg lang duren, tot wel enkele maanden. Het is dan ook voor veel personen erg zwaar om vol te houden. En doordat je erg veel voedingsmiddelen schrapt uit je dieet kan het ook nog wel eens voorkomen dat je klachten krijgt door het missen van bepaalde voedingsstoffen waar je lichaam eerst wel aan gewend was en genoeg van kreeg. Om er dan zeker van te zijn dat alles veilig en gecontroleerd gebeurt, is het dan ook aan te raden om dit onder begeleiding te doen. Het wordt dus zeker aangeraden om dit proces samen met je arts of diëtist te doorlopen.

Doordat voedselallergie bij iedereen voorkomt, is het dus ook een methode die door heel veel mensen wordt gebruikt. Van de gewone man tot de bekende Nederlander en buitenlandse celebrity, als je een voedselallergie hebt, dan kan dit je helpen.

 

Schema

Je hoeft tijdens het provocatie dieet dan ook niet echt volgens een schema te eten, waardoor het misschien niet echt overkomt als een normaal dieet. Door de specifieke bedoeling van dit dieet is het vooral erg belangrijk om je goed te houden aan de geëlimineerde voedingsmiddelen en erg goed bij te houden wat je toevoegt en welke reactie dit bij jou opwekt.

 

Recepten

Een van de zwaarste onderdelen van het provocatie dieet is dat je in het begin zoveel voedingsmiddelen moet elimineren om die later weer toe te gaan voegen. Dit kan dus een grote impact hebben op de soort recepten die je daarvoor maakte. Je mist gewoon voor een lange tijd een heleboel ingrediënten. Voor bijna allemaal ben je waarschijnlijk helemaal niet allergisch, maar doordat je dit niet weet, mag je die ingrediënten niet hebben.

 

Praktijk

De methode van eliminatie en provocatie werkt wel erg goed en heeft voor heel veel mensen al tot goede resultaten geleid. En ondanks dat het dieet erg zwaar kan zijn, is het het wel waard. Want een leven lang niet weten waarvoor je allergisch bent, is waarschijnlijk erger dan een paar maanden zwoegen om erachter te komen. Misschien ben jij zelfs één van de gelukkigen en is het voedingsmiddel waar jij allergisch voor bent één van de eerste middelen die je weer toevoegt.

 

Eindbeoordeling

We kunnen dus concluderen dat het dieet een erg zwaar proces is. Maar doordat er weinig alternatieven zijn, zal dit voor velen wel dé manier zijn om erachter te komen waarvoor je allergisch bent. Zolang je het proces maar onder professionele begeleiding uitvoert en je erg strikt bent met het eten en het bijhouden van de effecten hiervan, heb je een goede kans dat je hierdoor in een paar maanden tijd achter je allergie komt.

Provocatie dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar