Proteïne dieet More Images
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Proteïne dieet

Wat is het proteïne dieet?

Het proteïne dieet is eigenlijk heel erg simpel. Je zorgt ervoor dat je weinig koolhydraten en vetten binnenkrijgt en dat je veel proteïnen (eiwitten) eet. Proteïnen heb je nodig om je spierweefsel te onderhouden. Sporters eten bijvoorbeeld veel meer proteïnen dan de gemiddelde mens, omdat zij veel trainen en daarbij steeds hun spierweefsel afbreken. Als de sporter vervolgens sterker en beter wil worden door die training moet hij zorgen dat hij genoeg proteïnen binnenkrijgt om het afgebroken spierweefsel weer op te bouwen.

 

Theorie

Als je lichaam om energie vraagt dan kan het één van de drie hoofdbestanddelen daarvoor aanspreken. Of je gaat koolhydraten verbranden, of vet, of eiwit. Koolhydraten worden voor je dagelijkse inspanningen het meeste gebruikt. Dit komt doordat koolhydraten moleculen hebben die veel makkelijk af te breken zijn dan de moleculen van bijvoorbeeld vet. En omdat de moleculen van koolhydraten zo makkelijk af te breken zijn om energie te krijgen, kiest het lichaam er over het algemeen als eerste voor om de beschikbare koolhydraten af te breken.

Je ziet wielrenners en hardlopers ook altijd tijdens de race van die gels naar binnen werken. Die gels zijn niets anders dan koolhydraten in een tubetje die ontzettend makkelijk af te breken zijn. Zodoende kan de wielrenner of de hardloper makkelijk en snel zijn energie weer aanvullen. Het lichaam kiest dus eigenlijk altijd voor de makkelijkste weg. Als het koolhydraten kan verbranden, dan verkiest het dat boven vet of eiwit.

Maar als je af wilt vallen, dan wil je natuurlijk dat je lichaam vet gaat verbranden en niet alleen maar koolhydraten. Simpele oplossing: zorg dat je nauwelijks koolhydraten binnen krijgt. Als je lichaam namelijk geen koolhydraten heeft om te verbranden, dan zal die automatisch overgaan op het verbranden van vet en/of eiwit. Voor eiwit zal je lichaam als laatste kiezen, omdat het lichaam deze nodig heeft voor het onderhoud van de spieren.

Het proteïne dieet is dan ook heel simpel qua idee. Zorg ervoor dat je lichaam weinig koolhydraten heeft om te verbranden. Dan zal het overgaan op het verbranden van vet. En door wel hoog te blijven in eiwitten zal je je spierweefsel behouden.

 

Medisch

Medisch gezien zitten er een aantal problemen aan dit dieet. Door hoog in eiwit, maar laag in vet en koolhydraat te gaan zitten, mis je op de lange termijn een aantal essentiële stoffen. Zo heb je vetten bijvoorbeeld gewoon nodig voor je hormoonhuishouding. Krijg je te weinig (goede) vetten binnen, uit bijvoorbeeld noten of vis, dan zal de man minder testosteron aan gaan maken. Door deze aanpassing in hormoonhuishouding ga je je ook anders voelen door dit dieet.

Het dieet wordt sterk afgeraden voor zwangere vrouwen die borstvoeding geven en voor jonge kinderen. Ook voor mensen met een nier- of leveraandoening wordt dit dieet afgeraden, omdat de afbraak van eiwit zwaar aanspraak doet op deze twee organen. Over het algemeen wordt dit dieet dan ook maar voor een paar weken achtereen gevolgd. Volg je het voor langere tijd, dan kunnen er problemen komen. Maar voor een paar weken is er voor de gezonde mens weinig aan de hand.

 

Celebrities

Kate Hudson, bekend van films zoals How to lose a guy in 10 days en Raising Helen, heeft dit dieet ook gevolgd. Zij geeft ook aan dat je spectaculair snel kan afvallen met dit dieet en dat het daarom perfect is voor iemand die binnen een korte tijd veel af moet vallen. Ook zij geeft aan dat je het niet te lang moet blijven volgen.

 

Schema

Qua schema is het proteïne dieet erg simpel. Je hoeft niet heel veel speciaals te doen, zolang je je maar houdt aan de regel dat je hoog in eiwit gaat zitten en laag in koolhydraat en vet. Eiwit vind je bijvoorbeeld veel in vis en vlees. Maar tegenwoordig zijn er ook een heleboel kant en klaar producten die je voor dit dieet kunt gebruiken, zoals proteïnerepen en proteïneshakes. Je maaltijden zien er dan ook vrij simpel uit. Meestal zullen deze bestaan uit een flink stuk vlees of vis met daarnaast je groentes. Andere maaltijden zal je een maaltijdvervanger zoals een proteïnereep of een shake gebruiken om de honger te stillen.

 

Praktijk

In de praktijk is gebleken dat dit dieet op korte termijn voor heel veel gewichtsverlies kan zorgen. 2-4 kg per week is niet vreemd en wordt door veel personen wel gehaald. Maar door de korte houdbaarheidsdatum van dit dieet zal je er na een week of 2-3 wel mee moeten stoppen. En of die kilo’s er daarna af blijven, is dan maar zeer de vraag. Door de intensiteit van de weken waarin je veel afvalt, zal je daarna meer geneigd zijn om weer wat meer terug te vallen in oude gewoontes. Het risico op een jojo effect is bij dit dieet dan ook aanwezig.

 

Eindbeoordeling

Om te concluderen kunnen we zeggen dat het proteïne dieet geschikt is voor de persoon die in korte tijd snel en veel af moet vallen. Er zit echter wel een gezondheidsrisico aan vast waardoor je het dieet niet langer dan 2-3 weken kan volgen. En na die weken is het altijd maar de vraag of je het vast kunt houden of dat het verloren gewicht weer terug komt.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar