Paleo dieet More Images
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Paleo dieet

Wat is het paleo dieet?

Het paleo dieet is een dieet dat je terug naar je oorspronkelijke roots brengt. Vroeger, en dan praten we over de tijd van jagers en verzamelaars, kenden we het hele probleem van overgewicht eigenlijk niet. En dat is misschien gek, want toen waren ze echt niet zoveel met hun gewicht bezig als nu. Wat ze binnenkregen was vlees, vis, noten, zaden, groentes en fruit. En dat is dus precies wat het paleo dieet inhoudt.

 

Theorie

Het idee achter het paleo dieet is dus dat je enkel eet wat de jagers en verzamelaars ook aten. De dikmakers van tegenwoordig zijn onder andere de koekjes en de snoepjes, dat weet iedereen. Maar volgens het paleo dieet zijn vooral ook de complexe koolhydraten zoals pasta en rijst, waarvan mensen tegenwoordig juist denken dat ze goed voor je zijn, één van de grootste redenen voor het overgewicht. Samen met al ons bewerkte voedsel krijgen we nu veel dingen binnen die we niet nodig hebben.

Het paleo dieet is in zichzelf niet bedoeld om je te laten af vallen. Het paleo dieet is bedoeld om je enkel nog goede bestanddelen te laten eten. Dat het afvallen een bijproduct is van dit dieet is alleen maar handig. Maar juist doordat afvallen geen hoofddoel is van het dieet, ben je niet de hele tijd bezig met calorieën tellen en te letten op je eten. Het enige dat jij hoeft te doen met dit dieet is ervoor te zorgen dat je alleen ‘paleo proof’ voedsel eet. En dat scheelt psychologisch heel veel.

 

Medisch

Op medisch gebied is dit dan ook erg goed voor je. Je krijgt geen voedsel meer binnen dat bewerkt is met allerlei substanties die je niet nodig hebt. Je krijgt geen voedsel binnen dat bomvol zit met suikers, zout en koolhydraten. Maar je krijgt wel alle bestanddelen binnen die je nodig hebt. Vitamines en mineralen vanuit de groentes en het fruit. Vetten vanuit de vis en de noten. Eiwitten uit het vlees en de vis. En je benodigde koolhydraten uit de zaden. Zo krijg je dus wel het hele spectrum van voedingselementen binnen, zonder toegevoegde stoffen, zonder de overdaad aan koolhydraten, zonder een overdaad aan suikers.

 

Celebrities

En het dieet is zo populair als wat. Niet alleen onder de gewone mens, maar ook onder de celebs. Zo volgen bijvoorbeeld de televisiesterren Megan Fox, Jessica Biel en Miley Cyrus dit dieet. En wat je misschien niet meteen zou denken, is dat er ook diverse topsporters op dit dieet zitten en daardoor tot hele grote prestaties kunnen komen. Ursula Grobler, de wereldrecordhouder op de indoor roei ergometer, volgt dit dieet ook. Zij is een lichtgewicht atlete en zegt dat het paleo dieet haar “helpt om slank genoeg te zijn om mee te doen aan de competitie, terwijl het goede eetgewoontes ondersteunt”.

 

Schema

Het makkelijke aan dit dieet is dus ook dat je geen vast schema hebt dat je moet volgen. Je hoeft geen calorieën te tellen, niet altijd het zelfde te eten, eigenlijk niets waar je normaal aan denkt als je een dieet volgt. Het schema is dat je enkel ‘paleo proof’ voedsel eet.

 

Recepten

Wat je bijvoorbeeld eet als avondmaal is een heerlijk stuk vis, bijvoorbeeld zalm. Met daarnaast een flinke hoeveelheid groentes en een beetje noten als soort van toetje. Als een dieet ziet dat er dus niet uit. Je mag zoveel groentes opscheppen als je wilt, geen probleem. Je bord is dus altijd vol. Je hebt geen honger. Als je een beetje met specerijen om kan gaan is het gewoon een heerlijke maaltijd.

 

Praktijk

In de praktijk blijkt dan ook dat dit dieet erg goed werkt. De mensen die het dieet volgen, voelen zich er goed bij. Je mag immers lekker en veel eten. En ondanks dat afvallen niet het hoofddoel is van het paleo dieet, blijkt toch dat mensen die dit dieet volgen erg goed afvallen. Dit heeft hoofdzakelijk met twee dingen te maken. Als eerste het feit dat het dieet goede eetgewoontes ondersteunt. Alles wat je binnenkrijgt, zal gezond en goed voor je zijn met daarnaast ook meteen de goede proporties. Als tweede omdat het paleo dieet veel makkelijker vol te houden is dan vele andere diëten. Je hoeft immers geen calorieën te tellen, geen honger te lijden.

 

Eindbeoordeling

Om te concluderen, kunnen we zeggen dat het paleo dieet een erg goed dieet is. Als je het volgt, leer je goede eetgewoontes aan waardoor je als persoon gewoon veel gezonder wordt. Het bijproduct hiervan is dat je afvalt zonder dat je er echt moeite voor hoeft te doen. En dat is wel wat anders dan een groot aantal diëten waar je je eigenlijk de hele tijd slecht voelt omdat je zo weinig mag eten en ook zo weinig dingen mag eten die je echt lekker vindt. Het ‘jojo effect’ is dus ook eigenlijk afwezig bij het paleo dieet.

Paleo dieet, 3.3 out of 5 based on 3 ratings

2 Comments

Leave A Reply
 1. Joris says
  November 2, 2013, 8:37 pm

  Ik ben met het paleo dieet wel afgevallen, dus het werkt, maar ik vind de theorie erachter nogal bij de haren getrokken. Als wat onze voorouders aten echt zo gezond was, hadden ze gemiddeld wel wat langer geleefd. Dat van die jager/verzamelaar voorouders is meer een leuke marketing gimmick dan wat anders, maar het basisprincipe van het dieet, zo gezond mogelijk en zo weinig mogelijk verwerkt voedsel eten, dat klopt wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  Reply
  • johnny sloot says
   March 4, 2015, 8:01 pm

   hallo,ik wil ook graag afvallen /fitter worden door paleo en zoek al dagen om wat geschikte maaltijdschema voor hele dagen inclusief juiste volgorde te vinden. heb ook al wat boeken gekocht maar snap weinig van de verpichte/verboden combinaties.heeft u miss nog wat tips of schemas liggen?gr johnny sloot

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Reply

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar