Okinawa dieet More Images
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Okinawa dieet

Ooit wel eens van het “Okinawa” dieet gehoord? Okinawa blijkt een eiland bij Japan te zijn en valt onder de Ryukyu eilanden. Wat is er zo bijzonder aan dit eiland dat er een dieet aan gewijd is?

 

Theorie

Onderzoek wijst uit dat de bewoners van dit eiland het oudst worden van de hele wereld. Er wonen de meeste honderdjarigen ter wereld! Het merendeel van deze mensen wordt niet alleen oud, maar blijft ook vitaal, scherp van geest en op een gezond gewicht. De sleutel lijkt het gevarieerde en uitgebalanceerde eetpatroon te zijn. Op het eiland hanteren de bewoners een belangrijke richtlijn: om gezond en vitaal te blijven, moeten dagelijks vijftien verschillende voedingsmiddelen worden gegeten. Het blijkt zo te zijn dat de Japanners op Okinawa weinig te maken krijgen met kanker, hart- en vaatziekten, menopauzeklachten, osteoporose of dementie.

 

Medisch

Mede door het dieet hebben de oudere Okinawanen opvallend jonge aderen, sterke botten, heldere geesten en slanke lijven. Het is goed voor je hart en tegen kanker. De gemiddelde BMI (body mass index) is met 21 aan de lage kant. De Okinawanen hebben meer flavonoïden in hun bloed dan wie ook, tot wel vijftig keer zoveel als westerlingen. Flavono-watte? Flavonoïden zijn plantaardige stoffen. Het lichaam zet koolhydraten en vetten die het niet verbrandt minder snel om in vet als iemand veel flavonoïden binnenkrijgt.

 

Celebrities

Omdat het een Japans dieet is, zijn er ook maar weinig niet-Japanners die zich wagen aan dit dieet. Dr. Bradley Willcox heeft er een prachtig boek over geschreven, wat het oosterse dieet toegankelijk maakt voor westerse mensen zoals jij en ik.

 

Schema

Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag, tien volkoren granen per dag, eet dagelijks twee omega-3-rijke voedingsmiddelen en tien groenten en vruchten per dag. Eet drie flavonoïde rijke voedingsmiddelen per dag en drink daarnaast veel zuiver water en thee. Eet weinig tot geen vlees (wel vis) en eet niet meer dan zeven eieren per week. Drink alcohol met mate of helemaal geen alcohol. Enkel rode wijn is volgens de Okinawanen goed vanwege de flavonoïden. Voor vrouwen geldt één tot twee glazen per dag, niet meer. Voor mannen twee tot drie. Gebruik een multivitamine-/mineralensupplement dat tot 50 tot 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per portie bevat. Per dag eet je bijvoorbeeld een portie rauwe bladgroente, andere groente (rauw of gekookt), een sneetje brood, een glas vruchtensap, graanproducten, fruit, magere kaas, halfvolle melk of yoghurt, tofu, bonen en gevogelte/vis. Het is belangrijk dat je meer plant eet dan dier. Het is hiernaast belangrijk een positieve levenshouding aan te nemen. Veel aan  meditatie, tai chi of yoga doen helpt dit een handje.

 

Gerechten

Het Okinawa dieet bestaat uit veel meer plant dan dier, veel vette vis, sojaproducten, paddestoelen, zoete aardappelen en groene thee. Bakken gebeurt met koolzaadolie: dit is een gezond vet, net als olijfolie. Ruim tachtig procent van het voedsel bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten. De overdadige consumptie van sojaproducten en groenten springt er uit. ‘s Ochtends serveert elk Japans hotel steevast misosoep (soep op basis van sojapasta) met tofu, zeewier, diverse groentes en een stukje vis. Die elementen komen elke maaltijd terug.

 

Praktijk

Het dieet bestaat uit een relatief lage energie inname. De principiële focus van het dieet ligt bij het weten van de voedseldichtheid van elk item wat je tot je neemt. Er bestaan vier categorieën gebaseerd op deze dichtheid. Zo heb je de producten die zo licht als een veertje genoemd worden, die minder dan één calorie per gram bevatten en dus met een gerust hart gegeten kunnen worden. De gemiddelde producten hebben een dichtheid van 1.5 tot 3 calorieën per gram, die men alleen mag eten wanneer goed geproportioneerd. De zwaargewichten onder de producten variëren van 3 tot 9 calorieën per gram en deze mogen slechts bij grote uitzondering gegeten worden. Afvallen zul je dus zeker met dit dieet. Dat is ook wel te zien aan de oudjes die rondlopen op het mooie eiland; niemand is er dik. Het dieet zorgt er – naast een slanke lijn – ook voor dat je kerngezond bent en blijft. Er wonen niet voor niets zoveel honderdjarigen op Okinawa. Om deze redenen wordt het Okinawa dieet dan ook met veel bewondering aanvaard en geprobeerd te evenaren. In Nederland leeft het nog niet zo, omdat er niet genoeg interesse en budget is om hier onderzoek naar te doen. Maar dat lage stressgehalte en het hoge geluksgehalte is niet heel gek, wanneer het Okinawa eiland een plaatje is wat in boeken over fantasiestranden nog niet zou misstaan. Zou jij gestrest zijn wanneer je elke ochtend met een “oceanview” wakker werd en de hele dag lekker kon yoga’en met een prima temperatuurtje en het zonnetje op je kop? Stiekem begrijp ik wel hoe het kan dat al die Japanners daar zo stressvrij zijn. De uitermate gezonde eetgewoonten: petje af.

Eindconclusie

Voor wie honderd wil worden is het zeker het proberen waard. Maar wanneer jij woonachtig bent in een drukke metropool, waar je yoga of thai chi moet beoefenen in een stadspark gevuld met autogassen, dan is het Okinawa dieet misschien toch niet zo geschikt.

Okinawa dieet, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar