Mormoons dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Mormoons dieet

De samenlevingen van tegenwoordig zijn multicultureel. Het gaat ook heel wat verder dan enkel de classificatie “gelovig” versus “ongelovig”. De top 5 geloven bestaat uit het christendom (2.1 miljard), de islam (1.5 miljard), het hindoeïsme (900 miljoen), het boeddhisme (376 miljoen) en het sikhisme (25 miljoen). Dan zijn er ook nog het judaïsme, het bahaïsme, het confucianisme en het jaïnisme. Klinkt lang niet allemaal even bekend, wel? Elk geloof kent ook nog een aantal takken. Wat ben je bijvoorbeeld als je een mormoon bent? Als mormoon ben je lid van de kerk van Jezus Christus. Het gaat hier dus om een geloofsovertuiging. Joseph Smit is hier de grondlegger van. Zo’n 175 jaar geleden bleek hij de aangewezen persoon te zijn (hij werd opgeroepen door een engel) om de christelijke kerk te verbeteren en zo geschiedde.

 

Theorie

Volgens Smit moet het lichaam gezond en rein gehouden worden, want het is de tempel van de geest en een geschenk van God. Dit vervuil je logischerwijs niet. Mormonen volgen daarom een strikt dieet: wat houdt dit in? Het dieet van de mormonen sluit het gebruik uit van (niet voorgeschreven) drugs, tabak, alcohol, koffie, cola en thee. In koffie en thee zit namelijk cafeïne en alcohol wordt gezien als vergif (net als drugs en tabak). Granen, groenten en kruiden zijn de belangrijkste bronnen van voedsel; vlees mag, maar met mate. Voor de werking van dit dieet bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing.

 

Medisch

Omdat God het gebruik van deze middelen heeft afgeraden, zal het zich manifesteren in de algehele gezondheid (zowel psychisch als lichamelijk). Dit is echter nooit bewezen en dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren. Je kunt immers ook niet bewijzen of er een God bestaat, of een hiernamaals. Voor een gelovige mormoon draait het hele leven om sociale en religieuze bezigheden, dus zal het dieet hier slechts een aanvulling op zijn. Naast geloofsovertuiging, zijn er geen medische redenen waarom je dit dieet zou volgen.

Het zou goed zo kunnen zijn dat je er gewicht mee verliest; je eet immers kerngezond en je krijgt geen slechte stoffen binnen. Maar snoepen en snacken is dan weer niet verboden, dus calorieën worden niet geteld. Over sporten wordt ook niets vermeld. Hoe dan ook, wie de adviezen opvolgt zou grote fysieke en geestelijke zegeningen ontvangen.

 

Celebrities

De mormoonse kerk bevat, volgens eigen statistieken, wereldwijd inmiddels een aantal miljoen gelovigen. In Nederland zijn er naar schatting niet heel veel mormonen (niet meer dan tienduizend). De mormoonse kerk heeft haar hoofdzetel in Salt Lake City, hoofdstad van de staat Utah. Een van de meest bekende mormonen is toch wel Amerikaanse politicus Matt Romney. Als tiener worstelde de 30-jarige makelaar regelmatig met zijn strikte geloof, dat onder meer polygamie goedkeurt en roken, koffie en alcohol afzweert. Hij zei hierover: “Ik was rebels door bier te bestellen. Maar nu voel ik dat het opgeven van alcohol mij meer vrijheid geeft. Ik hoef mij geen zorgen te maken over een boete door per abuis met een slok teveel op achter het stuur te kruipen.” Overigens zijn veel topmensen uit het bedrijfsleven ook mormoons. Hoe ziet hun dag met mormoons gedoogd voedsel eruit? Simpel. Net als een dag zoals jij en ik, maar dan zonder koffie in de koffiepauze. Zonder biertje op de vrijdagmiddagborrel. En natuurlijk geen peuk erbij. Geen joints in onze hoofdstad Amsterdam. Om maar niet te spreken over een pilletje op een housefeest. High tea’en? Lekker, maar dan zonder de thee. Red Bull mag natuurlijk ook niet, in het kader cafeïnevrij.

 

Schema en recepten

‘s Ochtends mag je een lekkere boterham, met een gekookt eitje, beschuiten, crackers, muesli, brinta: wat je maar wil. Hetzelfde geldt voor ‘s middags. Lekker stukje fruit tussendoor, en ‘s avonds wordt er gewoon een aardappeltje gekookt, met een gehaktbal en broccoli. Of lekker een bord spaghetti. Of friet. Afwijkende recepten komen hier dus niet aan te pas en het dieet is relatief gemakkelijk om te volgen, mits een ijzersterke discipline. Gelukkig mag je wel snoepen (dat dan weer wel).

 

Eindconclusie

Afvallen doe je dus niet met dit dieet. Uit onderzoek is wel gebleken dat mormonen wel langer leven, dus de leefwijze kan wat dat betreft uitermate gezond worden genoemd. Of dit aan het dieet ligt, aan de religie of aan externe factoren zullen we misschien wel nooit te weten komen. Voor de levensgenieters onder ons is dit dieet in ieder geval absoluut niet geschikt.

Mormoons dieet, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar