Montignac dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Montignac dieet

Wat is het Montignac dieet?

Het Montignac dieet is een methode om af te vallen die werd bedacht door de fransman Michel Montignac. Volgens meneer Montignac is het namelijk niet nodig om minder calorieën binnen te krijgen wanneer je af zou willen vallen. Deze methode van afvallen werd vooral populair door de boeken ‘Ik ben slank want ik eet!’ en ‘De geheimen van onze voeding’.

 

Theorie

Het Montignac dieet is gebaseerd op een aantal aannames en regels. Zo is het volgens Montignac onnodig om op calorieën te letten, hij beweert dat de theorie over gewichtstoename met betrekking tot calorieën niet correct is. Volgens Montignac is het namelijk veel belangrijker dat maaltijden evenwichtig zijn, en dan niet per se per maaltijd, maar over de hele dag genomen. Zo mogen koolhydraten en vetten niet samen gegeten worden. Dus een boterham met kaas of een witte pasta met roomsaus zijn uit den boze. ‘Slechte’ koolhydraten moeten gemeden worden, en in plaats daarvan moeten ‘goede’ koolhydraten gegeten worden waar veel vezels in zitten. Bij ‘slechte’ koolhydraten moet je denken aan de koolhydraten in suiker, aardappelen en wit brood, en bij ‘goede’ koolhydraten aan de koolhydraten in fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Of een product goede of slechte koolhydraten bevat, wordt gemeten aan de hand van de glycemische index (GI) van koolhydraten. Zo hebben goede koolhydraten een GI van 50 of lager, en slechte koolhydraten een GI van 50 of hoger. Tot slot moet je er bij dit dieet op letten dat je niet te veel vetten binnenkrijgt, en dan vooral de ‘goede’ vetten zoals onverzadigde vetten en vetten met omega 3-vetzuren (zoals in vette vis als haring en sardines).

 

Medische redenen

Het feit dat dit dieet mensen stimuleert om veel groente, fruit en peulvruchten te eten, zorgt ervoor dat dit dieet een positief effect heeft op de gezondheid. Ook het feit dat men bij het Montignac dieet slechts een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten binnenkrijgt, is positief voor de gezondheid. Doordat het Montignac dieet echter wel vrij eenzijdig is, bestaat de kans dat je op de lange termijn een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

 

Celebrities

Natuurlijk is ook de sterren dit dieet niet ontgaan. Onder andere Kylie Minogue en onze eigen Koningin Beatrix zouden aanhangers zijn van dit dieet.

 

 

Schema

Het Montignac dieet bestaat uit twee verschillende fasen. De eerste fase is het fase I dieet. Hierbij worden de aannames en regels zoals hierboven besproken, zeer strikt gehandhaafd. Zo mag bij een ontbijt met brood alleen bruin brood of volkoren brood worden gegeten en mag daar als beleg alleen jam zonder toegevoegde suikers of magere kwark of yoghurt op. Deze eerste fase van het Montignac dieet moet worden volgehouden tot men op streefgewicht is. Dit duurt, afhankelijk van het streefgewicht en de persoon, ongeveer twee tot drie maanden. Na deze periode mag overgestapt worden naar het fase II dieet. Dit is in principe geen dieet meer, maar een voedingspatroon waaraan men zich moet houden om op gewicht te kunnen blijven. Binnen dit voedingspatroon is vrijwel alles toegestaan qua voeding, zolang de regels nog maar worden opgevolgd.

 

Recepten

Omdat het Montignac dieet geen heel strikte beperkingen heeft qua aantal calorieën, zijn volgens dr. Montignac heel veel ‘gewone’  recepten gewoon te maken. Vaak hoef je slechts kleine aanpassingen te doen in bijvoorbeeld de soort pasta die je eet of de saus die je daarbij maakt. Wanneer je op zoek gaat naar Montignac recepten, zul je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Zelfs een broodje hamburger kan gewoon worden gegeten, mits het natuurlijk op de Montignac manier wordt bereid.

 

Praktijk

Volgens dr. Montignac is het Montignac dieet een ideaal dieet voor mensen die niet de hele dag calorieën willen hoeven tellen, maar gewoon op basis van een aantal basisaannames hun voedingspatroon kunnen bepalen. In de praktijk blijkt echter dat het erg moeilijk is om koolhydraten en vetten gescheiden te eten.

 

Eindbeoordeling

Volgens aanhangers van het Montignac dieet wordt dit dieet als vanzelfsprekend als de ideale manier gezien om af te vallen en een gezonde levensstijl te krijgen. In de praktijk blijkt het echter zeer lastig om het dieet te volgen. Doordat koolhydraten en vetten niet samen gegeten mogen worden, wordt men zeer beperkt in het samenstellen van maaltijden. Een boterham met kaas is bijvoorbeeld al uit den boze. Omdat het dieet mensen stimuleert om veel groente, fruit en peulvruchten te eten, heeft het een positief effect op de gezondheid, maar de eenzijdigheid van het dieet kan ervoor zorgen dat men op lange termijn een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Bovendien is het Montignac dieet een voedingspatroon waaraan men zich de rest van het leven moet houden en dit blijkt meestal onhaalbaar.

 

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar