Moerman dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Moerman dieet

Huisarts Cornelis Moerman werd razend populair met zijn Moerman dieet: een behandelmethode die kanker zou kunnen bestrijden. Naast het volgen van het dieet, worden voedingssupplementen gebruikt zodat extra voedingsstoffen kunnen worden opgenomen door het lichaam. Moerman was lid van de postduivenvereniging Keer Weer en ging proeven doen naar het effect van dieetsamenstelling op de prestaties van zijn duiven. Duiven zijn namelijk een diersoort waarvan Moerman dacht dat er geen kanker bij voorkwam. Het dieet is dus eigenlijk gebaseerd op het voedingspatroon van een duif (!). De therapie is met name bedoeld voor mensen met kanker maar helpt ook bij andere degeneratieve ziektes, met name om ze te voorkomen.

 

De theorie

Het oogpunt is om de natuurlijke weerstand van het lichaam zodanig te versterken dat het immuunsysteem optimaal kan bijdragen aan genezing. Hoe? Door langere tijd een tekort te hebben aan essentiële voedingsstoffen, vermindert het oxidatievermogen en neemt het gistingsproces toe. Door de anaerobe (zonder zuurstof) afbraak van glucose en koolhydraten, wordt er melkzuur gevormd. Melkzuur is een stof die vrijkomt tijdens biologische processen. Op deze wijze zouden zich kankercellen ontwikkelen, waardoor er uiteindelijk een tumor ontstaat. Door tijdig in te grijpen, en te zorgen dat er geen gebreken ontstaan in de voeding, kan kanker volgens Moerman worden voorkomen. Hij ging er vanuit dat als er een beginstadium van kanker was ontwikkeld, dat het door de juiste voeding omkeerbaar was. Klinkt redelijk relevant, maar toch mislukten de pogingen van Moerman om artikelen in medische tijdschriften gepubliceerd te krijgen, wat volgens hemzelf zou liggen aan gesmede complotten. Moerman schreef toch een aantal boeken die razend populair werden. Na enkele vermeende genezingen van patiënten ging hij zich na de oorlog meer toeleggen op de behandeling van kanker. Geleidelijk kreeg zijn methode bekendheid en groeide zijn aantal patiënten snel. Omdat het dieet nogal oud van afkomst genoemd kan worden (1930), zijn er vandaag de dag geen bekende Nederlanders of Amerikanen meer die het volgen. De duiven van Moerman aten veel vers fruit en groente, veel zuivel en peulvruchten. Daarom geldt opeenvolgend een verbod op vlees, vis, koffie, thee en gevogelte.

 

Schema en gerechten

De voeding in wat meer detail: dus geen vlees, gevogelte of vis. Eidooiers mogen dagelijks, bij voorkeur rauw of heel zacht gekookt. Rechtsdraaiende yoghurt mag en magere kaas 20+ is toegestaan. Vette kaas daarentegen niet. Alle soorten fruit mogen gegeten worden, vooral druiven zijn goed. Matig met zout en gebruik geen suiker en zoetstoffen; liever honing. Biologisch volkorenbrood, gierst, haver, rogge, maïs, gerst, boekweit, spelt, pasta en zilvervliesrijst mogen allemaal. Bak niet in boter, maar in olijfolie. Bruin brood met roomboter en kaas is een lekkernij die toegestaan is. Aardappelen moeten ook vermeden worden. De beste groenten om te eten zijn broccoli, koolsoorten, sojabonen, peulvruchten, tomaten, wortels, bieten, uien en knoflook. Salades van vooral komkommers en tomaten zijn een goede bron van voeding. Vooral lekker in de zomer. Winter? Erwtensoep (van hele erwten) met uien, peen en groenten (helaas zonder vlees of spek) is dan lekker. Melk mag niet gedronken worden, maar mag wel in de pap. Karnemelk mag (een halve liter per dag). Bessensap, sinaasappelsap en citroensap zijn erg goede alternatieven voor koffie en thee. De laatste twee mogen namelijk niet gedronken worden. Ook water uit de kraan kan men beter niet drinken: kies voor mineraalwater.

 

Praktijk

De voedingsregels zijn ontwikkeld in de vorige eeuw. Streng? Vergeleken met nu, was de kennis op het gebied van voeding een stuk minder ontwikkeld. Er is daarna veel onderzoek geweest naar voedingsstoffen en de preventie van kanker. Daarom is de behandelmethode van Moerman in de loop der jaren aangepast. Tegenwoordig zijn bepaalde vissoorten wel toegestaan, mag er wel gewoon kraanwater en koffie (met mate) worden gedronken. Vroeger was thee ook verboden, maar tegenwoordig wordt groene thee juist aanbevolen. Ook is er meer aandacht gekomen voor de psychosociale aspecten in de behandeling van kankerpatiënten.

 

Eindbeoordeling

Tegenwoordig wordt in plaats van het oorspronkelijke Moerman dieet vaker gekozen voor de dieetversie van Houtsmuller, een van zijn opvolgers. Waarom? Omdat er toch enkele gevallen lijken te zijn van genezing naar aanleiding van het dieet, maar ook dit zou meerdere oorzaken kunnen hebben. Het dieet zal niet ongezond zijn, maar vandaag de dag is er in Nederland toch vrijwel geen kankerpatiënt meer die het Moerman dieet nog volgt. Toen Moerman nog populairder was en geloofwaardiger, was dit meer dan tien procent van de patiënten. Ook in het gebruik van supplementen en ander alternatieve benaderingen onderscheidt de huidige kankerpatiënt zich niet meer van de gemiddelde Nederlander. Kortom: kankerpatiënten die in alternatieve geneeswijzen geloven kunnen hun heil beter ergens anders zoeken – of in een dieet wat wel op het Moerman dieet aansluit, maar meer van nu is.

Moerman dieet, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar