Mazdaznan
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mazdaznan

De naam Mazdaznan komt van het oude Zend en betekent “creatieve gedachte”. Dit houdt het hele systeem in van gedachten en creatieve evoluties van het leven in, in de vorm van de hoogste manifestatie: de mens. Mazdaznan kan teruggeleid worden naar duizenden jaren voor Christus, maar het was pas in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw dat de principes bij elkaar werden gebracht en in de westerse wereld werden geïntroduceerd door Dr Ha’nish. Hij ontdekte de behoefte aan religie en een vorm om dit uit te oefenen buiten de wetenschap om.

 

Theorie

Wat is de onderbouwing waarom dit “dieet” zou werken? Alles wordt bekeken vanuit cellen. Zo zijn plantencellen aaneengeklonterd  en dus niet vrij, dierlijke lichaamscellen zijn geketend als een “ketting” (nog niet vrij) en de menselijke lichaamscellen zijn intelligenter. Deze cellen zijn zelfstandig en deze toestand geeft een gevoel van vrij zijn in ons diepste. Alles in de natuur streeft naar de mens-wording; van atoom, planeet, plant, dier, tot de menselijke vorm toe. Dr. Ha’nish ziet als het hoge doel van de voeding de omzetting van het lagere in het hogere. Zo kan een plantencel gelijk geschakeld worden met de mensencel door transsubstantiatie. Door het verfijningproces van het voedsel ontstaat de stimulering van de lichaamscellen. Hoe meer de cellen een actieve keuze hebben, hoe meer zij leven en stralen, en des te meer straalt de mens. Zo is hij vol leven, jeugd en gezondheid.

 

Medisch

De Mazdaznan denkwijze staat daarnaast bekend om zijn helende krachten. Zo kan het gebruikt worden als preventie voor griep, koorts, verkoudheid, voor ontzuring en om de spijsvertering te stimuleren en darmklachten te verhelpen. Het bijbehorende vegetarisme wordt gezien als manier om zuiver te blijven. Zo worden met name de darmen gezuiverd en (vooral vrouwelijke) geslachtsorganen. Er zijn zelfs speciale Mazdaznan geneeskundigen actief in Nederland. Bekende Mazdaznanisten zijn er voor zover bekend niet.

 

Schema

Mazdaznan demonstreert aan individuen hoe het is om lichamelijke gezondheid te verkrijgen op een systematische manier. Allereerst begin je met ademhalingoefeningen, die ervoor bedoelt zijn om je zintuigen op scherp te stellen. De ervaringen in het leven hebben we namelijk te danken aan zicht, gehoor, reuk en aanraking. Vervolgens zet je een stap verder en neem je een simpele, vegetarische leefstijl aan. De combinatie van goede ademhaling en een goed eetpatroon geeft je een sterke ondergrond waar je naar eigen keuze een meer spirituele aanvulling aan kan geven. Bij Mazdaznan streef je dus altijd naar het creëren van een gebalanceerde natuur die alle takken van de wijsheid belicht.

 

Gerechten

Enkele voorbeelden van speciale producten die graag gebruikt worden in de stijl van Mazdaznan zijn cayennepeper, agar-agar en Australische eucalyptus olie. Wat doet het? Wanneer je een- of tweemaal per dag een kopje Verse Cayenne Peper thee drinkt, voel je je de hele dag jong, krachtig, gezond en gelukkig. Dit geldt niet alleen voor jonge mensen, maar ook voor ouderen; juist wanneer zo’n steuntje op de goede plek is. Agar-agar is een natuurproduct, dat zich het snelst van alle gewassen op aarde ontwikkelt. Het behoort tot de algen en vormt de overgang van water naar plant; het neemt bij zijn ontwikkeling alle infusiediertjes met zich mee die in het water leven of daar in de kiem aanwezig zijn. Deze infusiediertjes wachten de gelegenheid af om zich met zuren te verbinden. Agar-agar is heilzaam bij hoest, algemene zwakte en tering. Tot slot kan de eucalyptus olie gezien worden als desinfectiemiddel. Bij alles wat naar verkoudheid zweemt, of wrijf een paar druppels in de handen alvorens je in contact komt met ziektekiemen. Ook helpt het bij hoofdpijn en migraine, tandpijn, voor in het bad, in woon- en slaapruimte, bij voetverzorging, jicht en reuma, moeilijk helende wonden, insectensteken en haarverzorging. Erg multifunctioneel dus, zo’n natuurproduct.

 

Praktijk

Of je afvalt met dit dieet is eigenlijk niet relevant. Mazdaznan is niet een dieet wat je een paar weken of maanden volgt om gewicht te verliezen. Het is een echte leefstijl waar je volledig aan toegewijd moet zijn. Mazdaznan ziet de mensheid als familie die uiteindelijk in vrede samen moeten leven terwijl zij de natuur delen. Dit kan alleen door een hoger niveau van intelligentie te bereiken, en niet door het kwade conflict zoals ruzies en oorlog. Door slechts een fractie van je tijd te besteden aan de leer van Mazdaznan, kun je meer genieten en je bewuster maken van de hogere doelen in het leven.

 

Eindbeoordeling

Nog even kort samengevat: dit doe je middels ademhalingsoefeningen en door onder andere simpele vegetarische voeding. Niet bang voor een beetje zweverigheid en religie, en bereid hier een Big Mac voor op te geven? Dan is het Mazdaznan dieet misschien wel wat voor jou. Dit dieet is minder geschikt voor de “met beide benen op de grond” types.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar