Macrobiotisch dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Macrobiotisch dieet

Een strikt eetpatroon dat is gebaseerd op eenvoud, evenwicht en zelfdiscipline van de oorspronkelijk Japanse voedingsrichtlijnen. Dat is wat het macrobiotisch dieet inhoudt. Het dieet is bedacht door George Oshawa.

 

Theorie

Macrobiotiek is niet alleen een voedingsstijl, maar vooral een leefwijze, waarvan voeding een belangrijk onderdeel is. Uitgaande van het “Principe van Oneindigheid” (alles komt voort uit één oneindigheid) kunnen veel voedingsmiddelen niet alleen inwendig, maar ook uitwendig worden toegepast. Voeding kan meer dan alleen onze honger stillen.

 

Medisch

Voeding is onze lichamelijke brandstof en heeft daarom een algeheel effect op onze gehele gezondheid. Zoals ook elders in de wereld, wendde het oude Japan zich tot de voedingsmiddelen, kruiden en dranken die men kende om gezondheidsklachten te behandelen. In het westen zijn we vandaag de dag nog steeds vaak vrij sceptisch over het gebruik van voedingsmiddelen tegen kwaaltjes. De uitspraak “Laat voedsel uw medicijn zijn” van Hippocrates wordt niet geheel geaccepteerd door artsen. Er is dus geen wetenschappelijke onderbouwing waarom dit macrobiotische dieet zou werken; het kan worden geplaatst onder de alternatieve wijzen. Ga jij liever naar de dokter bij een pijntje, of probeer je het eerst met huismiddelen? Wanneer jij het laatste type bent, kan dit dieet jou zeker het gevoel geven dat je goed bezig bent. Het macrobiotisch voedingspatroon is een overwegend vegetarisch, vetarm en vezelrijk voedingspatroon, met een belangrijke rol voor volkoren granen en verse groenten. Daarnaast is in het voedingspatroon vlees, zuivel en suiker zeer beperkt tot niet aanwezig; juist deze voedingsmiddelen worden steeds vaker aangewezen als oorzaak en/of versterkende factor bij het ontstaan van diverse vormen van kanker. Er wordt dus ook wel gesuggereerd dat je gezond kunt blijven en dus kanker kunt voorkomen door macrobiotisch te eten. Van het macrobiotisch dieet wordt je daarnaast slanker en blijf je slanker. Je moet het dieet dan wel adopteren als ware lifestyle. Is je enige doel afvallen? Dan kun je beter voor een ander dieet kiezen; het macrobiotisch dieet leent zich hier niet voor.

 

Celebrities

Toch zijn de celebrities die voor de macrobiotisch leefstijl gezwicht niet bepaald dikkertjes. Gwyneth Paltrow, Madonna en Julia Roberts zijn voorbeelden van prachtige macrobioten, voor de volle honderd procent in shape. Of het nu gebruikt wordt om af te vallen of niet: je kunt niet ontkennen dat deze dames er niet slecht uit zien. Wil jij het ook proberen? Raap dan al je wilskracht bij elkaar en lees verder.

 

Schema

Het macrobiotisch dieet gaat uit van een soort piramide, waarin alle producten staan en ook wanneer je ze moet gebruiken: dagelijks, wekelijks of maandelijks. Het is de bedoeling dat je dagelijks 40 tot 60 procent van je voedsel aan hele granen eet, zoals grote porties bruine rijst en kleine porties bruin volkorenbrood. Daarnaast zorg je dat 20 tot 30 procent bestaat uit groenten: gekookt of rauw. Augurken zijn hier een goede aanvulling op. Bonen zijn voor de overige 5 tot 10 procent. Zeegroenten kunnen hier prima bij gegeten worden. Eén keer per week mag je ook fruit, noten en zaden eten. Iets wat  er alleen op maandelijkse basis inkomt zijn eieren, rood vlees en vis.

 

Recepten

Een voorbeeld van een macrobiotische maaltijd: gierst, adukibonen met kombu, bloemkool, broccoli, uien met hijiki en een scheutje tamari (Japanse sojasaus). Nooit van de meerderheid van deze producten gehoord? Dat is niet gek, want meer dan de helft is Oosters. Misschien is het daarom leuk om een Oosters kookboek aan te schaffen, of natuurlijk een kookboek wat nog meer ingaat op de aspecten van de macrobiotiek. Geconcludeerd kan worden dat het macrobiotische dieet zeker gezond kan zijn. Mooi van binnen is mooi van buiten. Werkt het? Volgens de bekende acteur Dirk Benedict is zijn genezing van een agressieve vorm van prostaatkanker te danken aan een uitgekiend macrobiotisch advies. Hij keerde hiermee de rug toe aan een ingrijpende operatie en bestralingen. Geïnspireerd geraakt? Lees dan zeker zijn boek en kom erachter wat het dieet voor jou kan betekenen.

 

Praktijk en eindconclusie

Het is een bonus dat wat je eet ook goed is voor het milieu, doordat de producten voornamelijk organisch zijn. Dit brengt ook met zich mee dat de producten die je eet ook van goede kwaliteit zijn. Hetgeen wat er dus ook lichter van wordt is je portemonnee. Een ander nadeel van het dieet is dat de opties nogal beperkt zijn. Je kunt nogal snel verveeld raken in de keuken – tenzij je een master chef bent. Ben je toch bereid dit dieet te proberen en er net zo stunning uit te komen te zien als Gwyneth Paltrow? Zorg dan dat je een specialist in de buurt hebt die je hier optimaal bij kan helpen. Het is namelijk niet gemakkelijk om het in je eentje voor elkaar te boksen.

Macrobiotisch dieet, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar