Low GI dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Low GI dieet

Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Het officiële woord voor suikerziekte is diabetes. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes. Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog. Wat zijn de gevolgen? De bloedsuiker blijft dan in het bloed zitten en kan niet gebruikt worden als brandstof. Daardoor ben je moe, heb je dorst en moet je veel plassen. Want het lichaam wil de suiker uit het bloed op een andere manier kwijtraken. Een aangepast voedingsschema kan hierbij helpen: dit is waar het low GI dieet patiënten kan helpen.

 

Theorie

Wat is GI? Een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen: GI komt van glycemische index. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Deze dienen dus vermeden te worden. Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Denk aan aardappelen. De GI van gekookte aardappelen is 78, maar die van frites en gebakken aardappelen ongeveer 85. Hoe lang een product wordt gekookt of gebakken kan ook uitmaken, daarnaast kan de temperatuur waarop iets wordt klaargemaakt ook bijdragen aan een hogere of lagere GI. Bij fruit kan de rijpingstijd hier invloed op hebben. Eet je een groene of een geel/bruine banaan? Naast dat het aan het voedsel zelf kan liggen, ligt het ook aan persoonlijke factoren. Hoe snel raakt jouw maag leeg? Hoe snel werken jouw darmen? Allemaal factoren waarmee je met het volgen van het low GI dieet rekening dient te houden. Hoe wordt de GI nou precies bepaald? De stijging van het bloedsuikergehalte na het eten van 50 gram koolhydraten van een product (A) wordt vergeleken met de stijging van bloedsuikergehalte na het eten van witbrood of glucose (B) door dezelfde persoon. De stijging van het bloedsuikergehalte wordt gedurende 2 uur gevolgd. Vervolgens worden de metingen van A en B met elkaar vergeleken.  De verhouding tussen deze 2 metingen bepaalt de GI-waarde ((A/B)*100). De GI van suiker is 100. Bij eten met een hoge GI ligt de GI rond de 70 of hoger. Een lage GI is een GI van minder dan 55. Er bestaat nogal wat controverse over dit dieet. In Nederland vindt men dat de GI nog niet kan worden gebruikt bij voedingsadviezen voor diabetes.

 

Medisch

De Gezondheidsraad vindt dat er geen of onvoldoende bewijs is dat een voeding met een lage GI het risico op (chronische) ziekten vermindert. Internationaal zijn hier de meningen over verdeeld. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk bewijs is voor de toepassing van de GI bij mensen met diabetes type 1 en 2. Dit geldt dan vooral bij mensen met verhoogde bloed glucose waarden. Maar de praktische toepassing van de GI is ingewikkeld. De patiënt moet er mee leren omgaan en erg gemotiveerd zijn. Voor afvallen kan het eten van producten met een lage GI sowieso zeker helpen. Je zit langer vol en hebt daardoor minder zin om te snacken. Daarnaast heb je meer energie en ben je minder snel moe.

Er zijn geen celebrities die dit dieet openlijk volgen.

 

Schema en gerechten

Wil jij het zelf proberen? Een dag kan er ongeveer als volgt uitzien. Als ontbijt eet je melk met muesli. De lunch bestaat uit groentesoep met een toastje. Je avondeten kan een mediterraans gebakken visje zijn. Tussendoor lekkere trek? Als snack eet je een rijstwafel met hummus, of een cracker met pindakaas.

 

Eindconclusie

Geconcludeerd kan worden dat er geen of onvoldoende bewijs is gevonden dat een voeding met een lage GI het risico op chronische ziekten vermindert. Er is nog veel discussie over de rol van GI in relatie tot chronische ziekten, en voedingsadviezen. Volkoren brood en aardappelen hebben bijvoorbeeld allebei een hoge glycemische index. Ze passen desondanks wel in de Schijf van Vijf, omdat ze veel nuttige voedingsstoffen leveren en goed passen in de Nederlandse eetvoorkeuren. Voor welk argument kies jij?

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar