Low carb dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)

Low carb dieet

Voor de mensen die Amerikaanse of Engelse series volgen klinkt het woord “carb” vast bekend in de oren. Uitspraken als “I don’t eat carbs” of “These carbs will kill me!” worden vaak geroepen door een of meerdere van de vrouwelijke hoofdpersonen. Wat bedoelen ze hiermee? De vertaling van carb is koolhydraat. Koolhydraten zijn niet hetzelfde als calorieën. Het verschil tussen een calorie en een koolhydraat is dat een calorie verschaft wordt door een koolhydraat.

 

Theorie

Het zit zo: 1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën. Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt. Wel heeft iedere voedingsstof een eigen invloed op het mechanisme van honger en verzadiging en behandelt het lichaam ze verschillend. Over het algemeen heb je een aantal categorieën wanneer het gaat over de calorie inname bij diëten. Je bent calorisch stabiel wanneer je 2000 tot 2500 kilocalorieën per dag binnenkrijgt. Om af te vallen zul je dit moeten verlagen. Een caloriebeperkend dieet voorziet je van 1500 tot 2000 kcal per dag. Het wordt pas echt moeilijk als je tussen de 1000 en de 1500 kcal per dag gaat zitten; je eet dan caloriearm. Van een crashdieet is sprake als je minder dan 1000 kilocalorieën per dag binnen krijgt. Dit is absoluut niet gezond en hier kun je niet normaal op functioneren voor lange tijd achter elkaar. Met een low carb dieet is de calorie-inname variërend. Is er één bepaalde methode om de inname van weinig koolhydraten te realiseren? Nee. Met het low carb dieet kunnen allerlei caloriearme diëten worden bedoeld zoals het Atkins dieet, het South Beach dieet, “Low Carb Life” en “Curb The Carb”.

 

Het laatste dieet kreeg grote bekendheid doordat bedenkster Amanda Cross meerdere boeken over haar low carb dieet schreef, waaronder het populaire ‘Verstandig afvallen met minder koolhydraten’. Hét ‘Low Carb Dieet’ mag dan wel niet bestaan, toch wordt een standaard methode gehanteerd om af te vallen. Hoe gaat dit in zijn werk? Het lichaam is een overlevingsorganisme, en zal pas uit vetreserves putten wanneer onze glycogeenvoorraden niet meer voldoende zijn. Om af te vallen is het belangrijk lage glycogeenvoorraden te hebben en dat betekent dus dat je laag in je koolhydraten moet zitten. Alle low carb diëten gaan daarom uit van een lage koolhydraat inname en een relatief hoge eiwit inname, die de spieropbouw bevorderen. Maar eiwitten (en ook vetten) dienen wel verstandig te worden gekozen.

 

Schema

Je kan het beste onverzadigde vetzuren en essentiële eiwitten nuttigen. De weinige koolhydraten die je tot je neemt dienen voornamelijk uit rauw voedsel te worden verkregen. Geen feestmaal onder de niet-konijnen onder ons. Low carb of koolhydraatarme diëten worden desalniettemin veelal gekenmerkt door een gevarieerde en gezonde (al dan niet biologische) voeding. Wat zijn de basics? Eet vooral vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, zaden, vetten (gezonde oliën) en misschien wat non-gluten granen. Eet geen suiker, meel, verzadigde oliën, verzadigde vetten, zoetstoffen en andere light producten. Frisdrank, fruitsap, snoep, ijs: het is allemaal uit den boze. Zeg ook maar dag tegen brood en pasta. Erg studentvriendelijk is het low carb dieet dus niet.

 

Praktijk

Of het low carb dieet nu gezond te noemen is, valt ook te betwisten. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijker bron van energie voor je lichaam. Het zijn voedingstoffen die opgebouwd zijn opgebouwd uit suikermoleculen. We maken daarbij onderscheid tussen verteerbare (zetmeel en suikers) en niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels). Van de verteerbare koolhydraten maakt het lichaam glucose (suiker). De darmen nemen de glucose op in het bloed en leveren dan energie in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen. Normaal gesproken, bij een gezond eetpatroon, komt z’n 60 procent van de energie uit de inname van koolhydraten. Kies daarbij dan bijvoorbeeld voor volkorenbrood, granen, aardappelen, rijst, volkoren pasta en peulvruchten. Als deze ineens worden weggelaten uit het voedingspatroon, mist het lichaam dus 60 procent aan energie. Zorg dus altijd dat je het compenseert. Want in de genoemde koolhydraatrijke producten zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Daarnaast bevatten ze belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Van de niet-verteerbare koolhydraten kan het lichaam geen glucose maken. Wel worden deze in de dikke darm afgebroken (gefermenteerd). De voedingsvezels in niet-verteerbare koolhydraten zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook zijn ze goed voor de stoelgang. Obstipatie is dus een veelvoorkomende bijwerking van een koolhydraatarm dieet. Volkerenproducten bevatten veel voedingsvezels die hier noodzakelijk voor zijn. In het programma “The Real Housewives of Beverly Hills” worden geregeld maaltijden klaargemaakt die weinig koolhydraten bevatten door hun chefs. Geen brood, pasta of granen. Misschien zijn siliconen niet te verenigen met “carbs”?

 

Wil je echt afvallen, dan is gezond en gevarieerd eten toch echt de toverspreuk.

Low carb dieet, 2.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar