Ketogeen dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet wordt gekenmerkt door voeding met een hoog vetgehalte en een laag koolhydraat- en eiwitgehalte. Bij dit dieet mist het lichaam dus de koolhydraten en moet het daarom op zoek naar een andere energiebron: het schakelt over op vetverbranding. Door het (nagenoeg) ontbreken van koolhydraten ontstaat ketose. Dit is een abnormale ophoping van keton-verbindingen in het lichaam door onvoldoende verbranding. Vandaar de naam “ketogeen”. Het ketogeen dieet is daarom zeer vetrijk. Niet erg geschikt om af te vallen dus.

 

Theorie

Waarom wordt dit dieet dan toegepast en wat zijn de effecten die het dieet interessant maken? Het ketogeen dieet kan worden toegepast bij kinderen als therapie voor de behandeling van epilepsie. Het dieet wordt toegepast als medicijnen tegen epilepsie niet helpen en als epilepsiechirurgie niet mogelijk is.

 

Er bestaan twee verschillende soorten van het ketogeen dieet: het klassieke ketogeen dieet uit 1921 en het MCT-dieet. De diëten verschillen in de soort en hoeveelheid vet. Het MCT-dieet is gebaseerd op het gebruik van een speciale vetemulsie. De vetemulsie bevat zogenoemde middellange ketenvetzuren die direct in het bloed worden opgenomen. Middellange ketenvetzuren komen namelijk niet voor in normale voedingsmiddelen. Naast deze emulsie krijgt een kind ook nog voorgeschreven hoeveelheden van normale voedingsmiddelen. Bij het MCT-dieet is een uitgekiende verhouding tussen vetten (71%), koolhydraten (19%) en eiwitten (10%) essentieel. De klassieke vorm bouwt het dieet op met gewone voedingsmiddelen. De voeding bestaat voor 90% uit vet. Eiwitten en koolhydraten vormen dan samen 10% van de voeding. De klassieke variant van het dieet is ook beschikbaar in een poedervorm. Deze is toe te dienen als sondevoeding, maar dit vindt men doorgaans nogal extreem. Beide versies van het dieet kunnen ook worden gecombineerd.

 

Medische redenen

Afvallen doe je dus niet met dit dieet, maar het kan zeker helpen bij het verminderen van epileptische aanvallen. Wanneer kinderen in Nederland een ketogeen dieet willen volgen, wordt zij behandeld door een gespecialiseerd (kinder)neuroloog en een gespecialiseerde diëtist. Deze zijn te vinden in de meeste epilepsiecentra en in sommige academische ziekenhuizen. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van de behandelend arts. Als blijkt dat een kind het dieet inderdaad zal gaan volgen, wordt er een opname gepland die meestal de duur heeft van ongeveer een week. In deze periode wordt het dieet opgebouwd. Hierbij wordt de bloedsuikerspiegel regelmatig gemeten en de urine en/of bloed wordt gecontroleerd op de vorming van ketonen. Verder wordt uitgelegd hoe je de maaltijden dient te bereiden en hoe je maaltijden zelf kunt samenstellen.

 

Celebrities

Net als bij de meeste andere medische diëten kennen we ook bij het ketogeen dieet geen celebrities die het volgen of gevolgd hebben.

 

Schema

Hoe zit een typische ketogeen-dag er uit? Koolhydraten mag je in het dieet, zoals gezegd, nauwelijks eten. Dat maakt gevarieerd en lekker eten lastig, zeker voor kinderen! Het dieet is bewerkelijk maar hoeft niet onsmakelijk te zijn.

 

Recepten

Om het gemakkelijker te maken voor kinderen die het dieet volgen, kunnen zij meerdere keren per dag een vetemulsie (Liquigen) in te nemen. Meesterkok Ton Smit heeft deze vetemulsie bewerkt in overleg met het epilepsiecentrum. Hij heeft er een smakelijke crème, een schuim en een spread van bereid. Zo kun je het gebruiken in verschillende gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een chocoladepasta? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de emulsie liquigen en pure chocolade. Je brengt de liquigen bijna aan het koken, voegt de couverture toe en lost het al roerende op. Doe het in een bekertje, laat afkoelen en eet smakelijk! Een vetrijke chocoladepasta waar menig mens alleen maar van kan dromen.

 

Praktijk

Onderzoeken vertellen ons dat dat het effect van beide ketogeen diëten gelijk zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, bij het volgen van het dieet, een derde van de cliënten aanvalsvermindering ondervindt of zelfs helemaal aanvalsvrij is (negentig procent). Daarnaast heeft een derde heeft een vermindering van de aanvallen van vijftig tot negentig procent. Bij een derde geeft het dieet geen effect op de aanvallen. Het ketogeen dieet heeft dus over het algemeen bij 44% tot 92% van de patiënten die het volgen een positief effect. Zeker het proberen waard dus; niet geschoten is altijd mis.

 

Eindbeoordeling

Het is nog niet precies duidelijk op welke manier de ketonen aanvallen doen verminderen, ondanks het feit dat het (klassieke) ketogeen dieet al tientallen jaren wordt toegepast. Daarom wordt door neurologen en wetenschappers aangedrongen op vergelijkend onderzoek naar het effect van het ketogeen dieet en de behandeling met anti-epileptica. Bovendien is onderzoek gewenst naar de gevolgen van het dieet op de gezondheid. De resultaten klinken in elk geval veelbelovend, dus wellicht is het de moeite waard om dit dieet met een arts te bespreken!

Ketogeen dieet, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar