Kasjroet dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kasjroet dieet

Het Jodendom is de religie van het Joodse volk en een van de oudste godsdiensten. Ook vandaag de dag wordt de Joodse traditie nog steeds beoefend. De principes en de geschiedenis van het Jodendom vormen de historische fundamenten van andere religies, waaronder het christendom en de islam. Eén van die principes vinden we terug in de voeding. Wie dacht dat joden alles aten, heeft het mis. Joden volgen namelijk het Kasjroet dieet. Kasjroet betekent letterlijk “geschiktheid” en hieronder valt het geheel van spijswetten dat in het Jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein en wordt in het Nederlands traditioneel “koosjer” genoemd.

 

Theorie

De basisregels voor Kasjroet zijn dat rund, schaap, geit en hert gegeten mogen worden. Kameel, varken, paard of haas zijn uit den boze. Voor het eten van vis geldt de regel dat zij vinnen en schubben moeten hebben. Paling, schelpdieren en kreeft mogen dus niet gegeten worden. Dood aangetroffen dieren mogen ook niet gegeten worden, evenals insecten (met uitzondering van sprinkhanen). Dit is de basis, maar zijn zeker niet de enige regels.

 

Als je vlees hebt gegeten, is het bijvoorbeeld verboden om in de zes uur hierna (voor sommigen binnen één of drie uur) melkproducten te consumeren. Vlees en vis mogen bovendien niet tegelijk worden gegeten, maar wel binnen één maaltijd. Er is een voorkeur voor brood dat door joden wordt gebakken, dus niet zomaar bij een bakker om de hoek. Ook mag je geen vlees eten van een nog levend dier. Gelukkig maar, want dit is ook niet erg diervriendelijk.

 

Wil je een wijntje voor, tijdens of na het eten? Niet-Joodse wijn is altijd verboden, ongeacht de ingrediënten. Voedsel dat gekookt is door een niet-Jood mag niet worden genuttigd. Een Jood uitnodigen om te komen eten, zal dus niet heel gemakkelijk zijn. Sommige soorten keukengerei kunnen koosjer worden gemaakt door het in een ritueel bad onder te dompelen; niet zomaar even in de vaatwasser dus. Een aantal van de wetten zijn plaats- of tijdgebonden: er zijn kasjroet-wetten die alleen gelden voor het agrarisch product van het land Israël en, onafhankelijk daarvan, voor de Pesachweek.

 

 

Medische redenen

Het Kasjroet dieet wordt niet specifiek aanbevolen voor het voorkomen of genezen van ziekten, noch wordt het gebruikt om gewicht mee te verliezen. Er zit geen richtlijn verbonden aan het aantal calorieën wat men op een dag kan of mag hebben: het is een lifestyle.

 

Celebrities

Het Kasjroet dieet is strikt geloofsmatig en de regels zijn bepaald in de wetten van het Jodendom en de sabbat. Het is dus niet weggelegd voor iedereen, maar er zijn wel degelijk een aantal mensen die dit dieet volgen. Onder andere zangeres en actrice Barbra Streisand, actrice Goldie Hawn en dochter Kate Hudson, acteur Harrison Ford, acteur Dustin Hoffmann en muzikant Bob Dylan zijn “bekende Amerikaanse Joden”. Hoewel de Joodse gemeenschap in Nederland relatief klein is (ongeveer 50.000 beschouwen zichzelf als Joods), zijn er relatief gezien veel bekende Nederlandse joden. Neem bijvoorbeeld presentator Frits Barend en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn. Ook burgemeester Isa Hoes, filmregisseur Tim Krabbé en Ajax-voetballer Bennie Muller kunnen zich bij dit rijtje aansluiten. Of zij allemaal daadwerkelijk het Kasjroet dieet volgen, is niet van iedereen bekend.

 

Schema

Het Kasjroet dieet is duidelijk geen dieet als andere diëten. Het is een levenswijze en er hoort dan ook geen pasklaar dieetschema bij. Bij het Kasjroet dien je je altijd en overal aan de regels te houden zoals voorgeschreven.

 

Recepten

Voedingsmiddelen die centraal staan zijn vis, sla, gestoofde groenten, peulvruchten, olijfolie, brood, granen, vruchten en vlees (mits koosjer). Joodse gerechten zoals kippensoep, matzes, kugel met peren en gefillte fisj worden in de hele wereld gegeten.

 

Praktijk

Het Kasjroet dieet wordt overigens ook wel het Jezus dieet genoemd. Don Colbert beschrijft dit dieet in zijn boek ‘What Would Jezus Eat’ en gaat uit van de voedingsleer uit het Oude Testament. Hij beschrijft de regels die veel (orthodoxe) Joden tegenwoordig nog steeds handhaven. Wat is er leuker dan dit van een echte Jood te leren? Om meer inspiratie op te doen en een hoop te leren van iemand die er echt wat van weet, kun je het boek ‘De Joodse keuken’ van Claudia Roden lezen. Dit boek bevat 800 recepten uit de diaspora. Kookboekenschrijfster Claudia Roden weet je te laten smullen vanaf de eerste bladzijde van haar boek, lang voordat je bij de recepten bent aangekomen. Ze neemt je mee in de veelzijdige geschiedenis van de Joodse keuken. Naast de recepten, die Claudia 15 jaar lang overal ter wereld verzamelde en bijeenbracht, staat er een overvloed aan Joodse kook- en geschiedenisverhalen in.

 

Eindbeoordeling

Als niet-jood kun je het Kasjroet dieet uit nieuwsgierigheid proberen, of van een afstandje bewonderen. Het is een streng dieet met diverse regels dat je niet heel gemakkelijk kunt volgen.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar