Islamitisch dieet (halal en haram)
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Islamitisch dieet (halal en haram)

“O gij die gelooft, eet van de goede dingen, waarmede Wij u hebben voorzien en dank God, indien gij Hem alleen aanbidt. Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van God is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want God is Vergevensgezind, Genadevol.” Dit is een stuk uit de Koran dat moslims vertelt dat zij slechts vlees mogen eten dat halal is. Moslims volgen dan ook een dieet dat afgestemd is op hun religie: het Islamitisch dieet.

 

Theorie

Maar wat is halal? Dat wat toegestaan is. En haram? Dat wat verboden is. Binnen het Islamitisch dieet gelden verschillende regels. Moslims mogen geen vlees eten van dieren die spontaan gestorven zijn. Het dier moet dus geslacht zijn, en dit volgens de islamitische voorschriften (dhabiha). Er mag alleen een spontaan gestorven dier gegeten worden, wanneer er niets anders is (en dus eigenlijk pas wanneer je anders doodgaat van de honger). Vooral varkensvlees is verboden. Paardenvlees is niet verboden, maar het slachten van paarden is onder moslims niet gebruikelijk. Dieren die nog zogende jongen hebben, mogen niet geslacht worden. Het slachten mag alleen plaatsvinden wanneer het dier opgegeten wordt, of wanneer het veel pijn heeft om het uit zijn lijden te verlossen. Maar zelfs al zijn deze regels nageleefd, dan nog kan het vlees als haram worden bestempeld. Het is pas halal als de omstandigheden waarin een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, evenals de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeurde, goed is. Alles wat uit de zee komt, is daarnaast halal.

 

Medische redenen

Het islamitisch dieet wordt niet gebruikt om af te vallen en is ook geen medisch dieet. Het wordt slechts gevolgd op basis van geloofsovertuiging. Enkele voordelen die vastgebonden zitten aan het halal dieet zijn kenbaar gemaakt middels de volgende uitspraken:

–       “Zuiverheid van hart, mentale alertheid en diepe inzicht. Verzadiging veroorzaakt domheid en verblind het hart. Vandaar het gezegde ‘Degene wiens maag hongerig is zal in staat zijn diep na te kunnen denken en zijn intelligentie zal verbeteren’.”

–       “Men zal de toorn en straf van Allah niet vergeten, of de mensen die getroffen zijn door rampen. Want degene die verzadigd raakt vergeet degene die honger lijdt en vergeet honger, en degene die verstandig is ziet niemand die geteisterd is door een ramp zonder dat hij hiermee word herinnerd aan de ramp in het hiernamaals.”

–       “Een van de grootste voordelen is dat het een einde maakt aan alle zondige verlangens, en geeft controle over het ego dat geneigd is naar kwaad, omdat de bron van alle zonden verlangen en energie zijn, en de brandstof voor energie en verlangens voedsel is. Dhu’l-Noon zei: Nooit at ik totdat ik verzadigd werd zonder dat ik zou zondigen of dacht aan zondigen.”

 

Celebrities

Eigenlijk volgen alle moslims standaard dit dieet, anders ben je niet rein. De Nederlander Najib Amhali doet dit bijvoorbeeld ook. Wist je dat ook een hoop Amerikanen zichzelf bekeerd hebben tot de islam en daarom dus halal eten? Busta Rhymes bijvoorbeeld, maar ook Muhammed Ali, Sean Stone en Mike Tyson.

 

Schema

Voor het Islamitisch dieet geldt in principe geen vast schema; je werkt simpelweg volgens de richtlijnen die je vanuit de Islam krijgt. De Ramadan vereist echter een apart schema. Het vasten gedurende 13-14 uren per dag, 29 of 30 dagen lang, is een ideale manier om met ongezonde gewoontes zoals overmatig roken, eten, koffie drinken enzovoorts (in elk geval tijdelijk) een halt toe te roepen. Wanneer men aan het einde van de Ramadan het Suikerfeest viert, trekt men mooie kleren aan, gaat bij familie op bezoek en worden er zoete gerechten en lekkernijen zoals lokum gegeten. Dit is dan weer weinig bevorderlijk voor je gewicht…

 

Recepten

Wat voor vlees staat er bij moslims doorgaans op het menu? Rund, schaap of kip mogen genuttigd worden. Verder zijn de regels betrekkelijk. De ene moslim zal bijvoorbeeld liever geen toetjes eten, omdat daar gelatine in verwerkt zit (dat weer afkomstig is van varkens). De andere moslim zal hier dan weer geen problemen van maken. De vuistregel is bij het islamitisch dieet dus eigenlijk: geen varken, en één keer per jaar een periode lang vasten.

 

Praktijk

In de praktijk is het Islamitisch dieet redelijk goed uit te voeren. In bijna alle Nederlandse supermarkten verkoopt men halal vlees en er zijn verschillende moslims waarmee je samen het “dieet” kan volgen en de Ramadan kan volgen. Om het dieet samen met moslims te beleven, dien je je echter wel te bekeren tot de Islam. Uiteraard kun je ook zelf het islamitisch dieet volgen zoals voorgeschreven, maar het is behoorlijk onlogisch om dit niet vanuit religieus standpunt te doen.

 

Eindbeoordeling

Het islamitisch dieet volg je dus niet om af te vallen, maar uit geloofsovertuiging. De instructies uit de Koran helpen je aan de richtlijnen en de voordelen die het voor je heeft, die voornamelijk mentaal zijn. Het kan in elk geval nooit kwaad om het dieet een keer te proberen als niet-islamiet.

Islamitisch dieet (halal en haram), 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar