Houtsmullerdieet More Images
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Houtsmullerdieet

De diagnose “kanker”. Het komt ongetwijfeld als shock binnen bij iedereen die dit te horen krijgt in zijn of haar leven. Veel dingen zullen veranderen en er zal een behandelplan worden opgesteld. Chemotherapie is een krachtig wapen in de strijd tegen kanker. Veel mensen die chemo krijgen maken zich zorgen over de behandeling, bijwerkingen en gevolgen. Gelukkig zijn er hulpverleners, medicijnen en middelen om de behandelperiode beter door te komen. Na de chemotherapie kom je in een nieuwe fase. Bijwerkingen kunnen overgaan, maar sommige kunnen blijvend zijn.

 

Deze nieuwe situatie kan allerlei vragen oproepen. Hoe ga je verder? Je conditie is bijvoorbeeld vaak verzwakt na de strijd tegen kanker. Hoe zorg je ervoor dat je deze bij tijd en wijle weer terugkrijgt? Het Houtsmullerdieet is een medisch dieet dat bedoeld is voor kankerpatiënten en hun familieleden die actief willen meewerken aan de verbetering van hun conditie. Dit wordt gedaan door middel van voedingstherapie waarin een maximale hoeveelheid kankerremmende en gezondheidsbevorderende stoffen is opgenomen. Dit gewoonlijk in combinatie met het gebruik van hoge doseringen vitaminen mineralen en sporenelementen.

 

Theorie

Het Houtsmullerdieet besteedt geen aandacht aan het verliezen van vet of het afvalproces. In de beschrijving van het Dr. Houtsmullerdieet wordt slechts ingegaan op het ontstaan van kanker en de rol die voeding daarbij speelt, op preventie van kanker door middel van voeding en voedingssupplementen, op de relatie geest-lichaam en er wordt ten slotte antwoord gegeven op 125 veelgestelde vragen over het dieet. Het is dus een strikt medisch dieet en wordt niet gebruikt voor doeleinden zoals afvallen.

 

Medische redenen

Is bij jou de diagnose kanker vastgesteld? Dan is het Houtsmullerdieet wellicht een oplossing voor jou en helpt het je jouw conditie verbeteren tijdens je zware strijd.

 

Celebrities

Bij medische diëten staan de beroemdheden meestal niet vooraan in de rij om het te proberen. We kennen op dit moment dan ook geen sterren die het Houtsmullerdieet geprobeerd hebben.

Schema

Er is geen sprake van een caloriebeperkend dieet of strakke voedingsschema’s, maar er gelden wel een aantal strenge regels waar je je aan moet houden. Geen geraffineerde (tafel)suiker, vlees – met name rood vlees – wordt afgeraden. Geen magere vis, geen pinda’s of kokosnoot en bij voorkeur geen alcohol. Geen nootmuskaat, geen zwarte peper, geen wit brood en zo min mogelijk zout. Voor mensen die graag een gekruide maaltijd willen: vervang zout voor Japanse sojasaus, Tamari of Shoyu. Er mag op geen enkele wijze worden toegegeven aan de verboden producten; zondigen is ten strengste verboden. Dit dieet vereist dus heel wat wilskracht!

 

Recepten

Het Houtsmullerdieet kent velerlei belangrijke voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden zijn groenten en fruit (liefst onbespoten), vette vis, Engelse marmelade, kippenlever (liefst biologisch), zwezerik, groene thee, vers groentesap, karnemelk, amandelen en vitamine C.

 

Praktijk

In principe kan het dieet gezond worden genoemd. Zoveel mogelijk groenten en fruit is natuurlijk voor iedereen goed. Het is alleen jammer dat het dieet voornamelijk gevolgd wordt door mensen die zelf niet gezond zijn. De meest bekende recensie van het Houtsmullerdieet komt van meneer Houtsmuller zelf. Houtsmuller kreeg zeventien jaar voor de publicatie van het boek te horen dat hij een ongeneeslijke vorm van kanker had. Hij was ervan overtuigd dat genezing mogelijk was, dus hij ontwikkelde een therapie voor zichzelf. Een jaar later bleek hij daadwerkelijk genezen, hoewel zijn vorm van kanker ook goed te genezen was. Desalniettemin vormt de therapie waardoor hij zijn gezondheid terugkreeg de basis van dit boek. Of er uiteindelijk sprake was van spontane genezing of dat dit dieet hem hier daadwerkelijk een handje bij heeft geholpen, blijft gissen.

 

Er is in ieder geval een hoop commotie ontstaan over het boek. Bij nauwkeurige beschouwing van het boek blijkt hét Houtsmullerdieet niet te bestaan. De auteur somt een klein dozijn diëten op, namelijk die van Gerson, Moerman, Wigmore (een helderziende dame die tarwegras aanbeveelt), Bircher-Benner, Oshawa en Kushi (macrobiotiek), Issels, Kelly, Gonzales en Breuss (een elektromonteur die een zwak had voor groentesap met rechtsdraaiend melkzuur). Houtsmuller neemt dan ook klakkeloos de diverse theorieën over. Op de website van kanker-actueel wordt in ieder geval wél met lof gesproken over het Houtsmullerdieet.

 

Eindbeoordeling

Toch benieuwd geworden naar deze complementaire aanpak bij kanker? Open-minded patiënten die bereid zijn een scala aan mogelijkheden te proberen, kunnen zeker baat hebben bij dit dieet. Het boek kost 29,95 en is verkrijgbaar op internet en in de boekenwinkels. Er is ook een boek uitgekomen met een breed aanbod aan recepten op basis van de voedingsmiddelen die worden aanbevolen in het eerste deel van Houtsmuller. Dit boek boordevol ideeën helpt je beter omgaan met dit toch wel strenge dieet en eetregime, en vormt bovendien een goede bron van inspiratie als aanvulling op het eerste boek van Houtsmuller. Eindconclusie: baat het niet dan schaadt het niet.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar