Hormoonbalans dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hormoonbalans dieet

Een hormoon is een stof in je lichaam dat lichaamsprocessen regelt. Hormonen spelen dan ook een doorslaggevende rol in je gezondheid, gewicht en figuur. Niet geheel onbelangrijk dus om hier eens op te letten bij een dieet.

 

“Het Hormoonbalansdieet, afvallen zonder honger” is daarom niet zonder reden het succesvolle tweede dieetboek van Ralph Moorman (te verkrijgen voor 20 euro). Het doel van dit dieet is om de hormonen in het lichaam weer in evenwicht te brengen, waardoor overtollige kilootjes zullen verdwijnen. De juiste voeding helpt hier natuurlijk bij. Het gaat er bij het hormoonbalansdieet dus vooral om wát je eet, niet hoeveel.

 

Theorie

Er zijn negen soorten hormonen waarover veel bekend is als het gaat om de energiehuishouding van het lichaam. Door deze negen hormonen te optimaliseren, optimaliseert je al je hormonen over de hele linie. Maar welke hormonen zijn dit en wat doen ze?

 

Het meest bekende hormoon dat in relatie staat tot eetgedrag van de mens is insuline. Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt, dat energie als vet in de cellen wordt opgeslagen en dat je spieren groeien. Maar bij insuline ontstaan ook problemen. De meeste mensen maken namelijk te veel insuline aan, waardoor de bloedsuiker instabiel wordt en vreetbuien op de loer liggen. Het wordt dan wel erg verleidelijk om naar dat lekkere koekje te grijpen. Door minder suiker en koolhydraten te eten, los je dit probleem op. Daarnaast moet veel voedsel rijk aan chroom, resveratrol, visolie en fosfatidylserine worden gegeten.

 

Dan is er het schildklierhormoon, dat de vetverbranding stimuleert, de stofwisseling versnelt, het cholesterol verlaagt en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Helaas hebben mensen vaak een tekort aan dit hormoon, vooral als zij te weinig calorieën binnenkrijgen. Voeding met voldoende jodium, zink, selenium, de vitamines B en C en het weglaten van allergenen bevordert de afgifte van het schildklierhormoon.

 

Zowel mannen als vrouwen hebben daarnaast last van een tekort aan testosteron: het hormoon dat de spieropbouw en de vetafbraak stimuleert en daarnaast wonderen doet voor jouw sinaasappelhuidje. Minder alcohol doet wonderen. Daarnaast is een extra inname van eiwitten, vet, voeding rijk aan zink, magnesium en resveratrol een must.

 

Daar waar vaak een tekort heerst aan testosteron, is er vaak sprake van een overproductie aan oestrogeen. Hiervoor dien het eten van vetten te beperken. En houd jij snel veel vocht vast? Vermijd dan voeding met veel suiker, allergenen en bestrijdingsmiddelen.

 

Het groeihormoon doet wonderen voor de spieren: extra inname van eiwitten en voeding rijk aan arginine, ornithine, vitamine B6, zink, magnesium, kalium, GABA en vitamine C helpen je spieren snel te herstellen en de vetverbranding een schop onder de kont te geven. Om je spieraanmaak te stimuleren eet je veel cholesterol en vitamine C, waardoor je het hormoon “dhea” aanmaakt.

 

Ben je snel gestresst? Cortisol levert je snelle energie en krijg je door het eten van weinig suikers. Wil jij tot slot lekker kunnen slapen? Zorg dan dat je geen tekort hebt aan het hormoon melatonine. Het is tevens een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

 

Medische redenen

Mensen met vage klachten of zieken kunnen zeker profiteren van het hormoonbalansdieet. Het boek blijkt een aanrader te zijn voor mensen met schildklier- of huidproblemen. Ook internisten raden dit boek aan. Zo wordt je lichaam op een gezonde en verantwoorde manier gevoed en raak je weer in balans. Daarnaast wordt er op fora al druk gespeculeerd over het inzetten van dit dieet in bijvoorbeeld ziekenhuizen.

 

Celebrities

Ook een aantal bekende Nederlanders vielen voor dit dieet. Wie? Dat wordt pas verklapt in het boek. Hiervoor zal je dus je eigen exemplaar moeten aanschaffen!

 

Schema

In het boek van Ralph Moorman wordt duidelijk uitgelegd welk voedingsschema je hanteert en wat je elke dag mag eten. Je behoudt in elk geval hetzelfde ritme dat je gewend bent, alleen veranderen de gerechten die je eet waarschijnlijk wel.

 

Recepten

Toegestane voedingsmiddelen tijdens de eerste twee weken van het dieet zijn bijvoorbeeld glutenvrije granen, groenten (met uitzondering van mais), fruit (met uitzondering van citrusvruchten en ingeblikt en gedroogd fruit), noten, zaden, vis, vlees, feta of geitenkaas, olijven, avocado, lijnzaad en canola olie, eieren, magere melk en sojaproducten. Daarnaast worden er ook supplementen aanbevolen voor een complete aanvulling op de recepten uit het boek.

 

Praktijk

De praktijk vertelt ons dus dat “clean eating” niet alleen een positief effect heeft op je gewicht, maar ook op je welzijn. Er zijn mensen die ervaren hebben dat zij aan een bepaalde aandoening lijden, simpelweg door dit boek te lezen en toe te passen. We hebben geleerd dat het je hormonen zijn die bepalen of je dik wordt rondom uw middel, of juist op uw billen, dijen en benen.

 

Eindbeoordeling

De kernwaarden van het hormoonbalansdieet volgens Moorman himself zijn: lijd geen honger, eet zoals de natuur het bedoeld heeft, kies voor EKO, eet koolhydraten met mate, eet voldoende eiwitten, eet genoeg vetten, eet vlees, gevogelte en vis, eet hormoonboosters, kook verantwoord, laat slechte dingen staan maar zondig af en toe om het leuk te houden. Niks mis mee dus!

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar