Glutenvrij dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Glutenvrij dieet

In Nederland leven ongeveer 30.000 mensen met coeliakie, maar geschat wordt dat dit aantal nog veel hoger ligt. Als je coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten. En dat is knap lastig, want heel veel voedingsmiddelen bevatten gluten. Als je met glutenintolerantie toch gluten eet, beschadigt je dunne darm. Voor mensen met deze ziekte is er daarom een glutenvrij dieet dat de schade aan de dunne darm zo veel mogelijk beperkt.

 

Theorie

Door glutenvrije producten te eten, voorkom je dat je dunne darm beschadigt. Ook kun je met een glutenvrij dieet leven zonder de klachten van coeliakie. Als je met coeliakie gluten binnenkrijgt, kun je flink buikpijn krijgen en last hebben van erge diarree of juist obstipatie. De wand van je dunne darm raakt beschadigt en je dunne darm heeft extra moeite om voedingsstoffen op te nemen. Een glutenvrij dieet voorkomt de klachten en verdere beschadiging van je dunne darm, plus het geeft je dunne darm de tijd te herstellen van eerdere beschadigingen.

 

Medische redenen

Een glutenvrij dieet is er speciaal voor mensen met coeliakie. Het neemt de klachten van de glutenintolerantie snel weg. De meeste mensen met deze aandoening voelen zich na de start met een glutenvrij dieet al gauw beter. Ook zorgt een glutenvrij dieet ervoor dat de dunne darm kan herstellen. Een glutenvrij dieet helpt je dus gezond en verantwoord te leven met coeliakie. Je zult het echter levenslang moeten volgen, want je kunt van coeliakie helaas niet genezen.

 

Celebrities

Onder andere Kim Kardashian en Miley Cyrus zijn fan van het glutenvrij dieet. Zij volgen het glutenvrije dieet niet vanwege glutenintolerantie, maar omdat het goed zou zijn voor hun lichaam en geest. In de Verenigde Staten heeft men het idee dat een glutenvrij dieet helpt met afvallen, maar dit is niet het geval. Glutenvrije producten bevatten vaak zelfs meer suiker en vet dan voeding met gluten.

 

Schema

Een glutenvrij dieet volg je je leven lang. Omdat je van coeliakie niet kunt genezen en zelfs het kleinste glutenspoor zeer schadelijk kan zijn voor je dunne darm, dien je met glutenintolerantie altijd glutenvrij te eten. Het kost veel tijd en moeite om te leren welke producten wel en niet mogen in je glutenvrije dieet. Veel mensen die net met een glutenvrij dieet gestart zijn, vergissen zich af en toe in een product. Ook moeten familie en vrienden rekening houden met het glutenvrije dieet. Het duurt dus even voor je aan de dieetregels gewend bent!

 

Recepten

Kenmerkend voor alle producten in dit dieet is dat ze allemaal glutenvrij zijn. Veel producten zijn van nature glutenvrij; deze kun je dus altijd veilig eten. Voorbeelden zijn rijst, aardappelen, vis, vlees en gevogelte. Ook eieren, noten, groenten en fruit zijn altijd glutenvrij. Op internet vind je allerlei informatie over producten die wel of niet glutenvrij zijn en over hoe je op etiketten aan de juiste informatie kunt komen.

 

Praktijk

Een glutenvrij dieet is voor mensen met coeliakie de enige mogelijkheid om gezond te blijven leven zonder constant klachten te ondervinden van hun aandoening. Het houdt de schade aan de kleine darm bovendien beperkt. Het heeft helemaal niets met afvallen te maken en is dan ook weinig interessant voor mensen zonder glutenintolerantie.

 

Eindbeoordeling

Als je op zoek bent naar een manier om effectief af te vallen, dan is het glutenvrije dieet niks voor jou. Heb je echter coeliakie, dan is een glutenvrij dieet de beste manier om van bijna al je klachten af te komen. Bovendien houd je je darmen gezond.

Glutenvrij dieet, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar