Fruitdieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Fruitdieet

Het fruitdieet is een wisseldieet waarbij je steeds één ‘normale’ dag afwisselt met twee fruitdagen waarop je alleen maar fruit eet. Een algemene richtlijn in het fruitdieet is dat je vette voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijdt. Op de fruitdagen zijn alle fruitsoorten toegestaan, maar uiteraard bevat de ene fruitsoort veel meer calorieën dan de andere. Als je het fruitdieet gaat volgen, kan het daarom handig zijn een lijstje te maken met alle fruitsoorten en het bijbehorende aantal calorieën.

 

Theorie

Het fruitdieet is gebaseerd op alkaliseren, waarbij de aanname is dat een gezond lichaam basisch moet zijn. Dit houdt in dat je de inname van zuurvormende voedingsmiddelen dient te beperken en zoveel mogelijk basische voedingsmiddelen eet.

 

De meeste fruitsoorten en alle donkergroene bladgroenten zijn basisch. Het drinken van water zorgt er ook voor dat je zuurvormende voedingsmiddelen neutraliseert. Een te zuur lichaam zou een veroorzaker zijn van overgewicht.

 

Over de geldigheid van deze theorie wordt nog hevig gediscussieerd, maar het lijkt erop dat de theorie een kern van waarheid bevat. Bij het fruitdieet lijkt men echter door te slaan in de consumptie van fruit: twee stuks fruit per dag is gezond en goed voor het lichaam, maar dusdanig grote hoeveelheden fruit kan op de lange termijn ook schadelijk zijn.

 

Medische redenen

Er zijn geen medische redenen aan te voeren voor het fruitdieet. Het helpt mensen in een korte periode veel gewicht te verliezen – iets wat artsen en voedingsdeskundigen juist niet aanbevelen.

 

Celebrities

Ashton Kutcher heeft een fruitdieet gevolgd voor de rol waarin hij Steve Jobs speelt. Hij werd erg ziek van het dieet en werd zelfs opgenomen in het ziekenhuis met een te hoge hoeveelheid insuline.

 

 

Schema

Je volgt het fruitdieet maximaal twee weken. Gedurende deze twee weken houd je een vast patroon aan van twee fruitdagen gevolgd door één normale dag. Volgens de algemene regel dien je vet voedsel zo veel mogelijk te vermijden.

 

Recepten

De naam van het dieet verklapt het natuurlijk al: het fruitdieet wordt gekenmerkt door het eten van fruit. In twee weken tijd eet je in totaal 10 dagen fruit. Die dagen wissel je af met normale dagen, waarop je je reguliere voedingspatroon volgt. De enige aanpassing die je wellicht moet doen aan dat voedingspatroon is het vermijden van vetrijke producten. Dit staat het afvallen namelijk in de weg.

 

Praktijk

Het fruitdieet is een crashdieet. Heb je een jurk of een pak in de kast hangen waar je in redelijk korte tijd in moet passen? Dan is het fruitdieet een welkome oplossing voor je probleem. Voor je het weet pas je weer in je kleding en kun je zonder zorgen naar dat feestje. Stop je echter met het fruitdieet, dan weeg je binnen de kortste keren weer net zoveel als voorheen.

 

Het fruitdieet klinkt in eerste instantie gezond, maar het feit dat je het niet meer dan twee weken mag volgen zegt eigenlijk al voldoende. Op de dagen dat je alleen fruit eet, krijg je veel te weinig voedingsstoffen binnen. En aangezien je het grootste deel van de week op fruit leeft, bouw je al snel een tekort op aan verschillende voedingsstoffen. Bovendien worden alle crashdiëten door voedingsdeskundigen als slecht beoordeeld, omdat het ongezond is in korte tijd veel gewicht te verliezen.

 

Eindbeoordeling

Het fruitdieet lijkt vooral handig als kortetermijnoplossing. Je valt er niet structureel mee af, en op de lange termijn is het schadelijk voor je gezondheid. Wellicht is het beter om de minder extreme variant aan te houden: eet twee stuks fruit per dag. Zo kom je toch aan voldoende vitaminen, maar bouw je geen tekort aan voedingsstoffen op.

Fruitdieet, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar