Eliminatie dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Eliminatie dieet

Als je ergens overgevoelig op reageert, is het soms moeilijk te achterhalen waar dit vandaan komt. Met een eliminatiedieet wordt het eten dat mogelijk een reactie veroorzaakt, weggelaten uit de voeding. Stap voor stap wordt gekeken of de allergische klachten afnemen nadat een voedingsmiddel is geëlimineerd. Wanneer de eliminatie van een voedingsmiddel effect heeft, wordt via een opvolgend provocatiedieet gekeken of dit daadwerkelijk de allergische reactie veroorzaakte. Via deze methode worden voedselallergieën vastgesteld.

 

Theorie

Een zogenaamd allergische reactie kan veroorzaakt worden door zowel allergie als intolerantie. Er is echter een belangrijk verschil tussen deze twee: een allergie kun je vaststellen aan de hand van iemands immuunsysteem, maar een intolerantie niet. Om een intolerantie te kunnen vaststellen, gebruikt men dus andere methoden. Een van die methoden is het eliminatiedieet.

 

Bij een eliminatiedieet bespreek je van tevoren met een diëtist je voedingspatroon. De diëtist kan hiermee mogelijk al deels achterhalen wat de klachten veroorzaakt. Eventuele vermoedens worden daarna getest met het eliminatiedieet en het provocatiedieet. Zo kan men meestal de veroorzaker van de intolerantie achterhalen.

 

Medische redenen

Het eliminatiedieet wordt dus gebruikt om voedselallergieën en intoleranties vast te stellen. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat een eliminatiedieet nuttig kan zijn voor de behandeling van onder andere ADHD. Sommige kinderen reageren namelijk sterk op één voedingsmiddel. Om vast te stellen welk voedingsmiddel dat is, wordt het eliminatie- en provocatiedieet toegepast.

 

Celebrities

Het eliminatiedieet wordt vooral vanuit medische gronden gevolgd. Dit verklaart wellicht waarom we niet weten of er beroemdheden zijn die dit dieet hebben gevolgd. Desondanks is het waarschijnlijk dat er diverse sterren met een allergie of intolerantie ooit het eliminatiedieet gevolgd hebben.

 

 

Schema

Tijdens het eliminatiedieet elimineer je één voor één voedingsmiddelen. Het verschilt per persoon hoe snel zij kunnen vaststellen welk voedingsmiddel de klachten veroorzaakt. Doorgaans duurt het eliminatiedieet 2 tot 4 weken, maar het kan soms veel meer tijd in beslag nemen. Als extra controle dien je hierna ook nog het provocatiedieet te volgen. Tijdens het dieet houd je een dagboek bij waarin je nauwkeurig opschrijft wat je eet en hoe je je voelt (zowel lichamelijk als geestelijk). Je voedingsdagboek kan handig zijn als je twijfelt over een bepaald voedingsmiddel en zorgt ervoor dat je belangrijke informatie over je voeding niet vergeet. Ook biedt het een handig overzicht voor je diëtist.

 

Recepten

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die men tijdens de meeste eliminatiediëten toestaat. Zo zijn onder andere olijfolie, lam, konijn, zalm en makreel vaak toegestaan in een eliminatiedieet. Van groenten en fruit zijn meestal wortel, courgette, peer en granaatappel toegestaan. Desondanks verschilt dit per persoon en diens voedingspatroon.

 

Praktijk

Het eliminatiedieet richt zich puur op het vaststellen van intoleranties en allergieën, en gaat daarom niet over afvallen. Als je eenmaal hebt achterhaald welke voedingsstof de klachten veroorzaakt, weet je voor de toekomst dat je deze voedingsstof moet vermijden. Het is belangrijk dat je bij een eliminatie- en provocatiedieet begeleiding krijgt van een diëtist. Deze helpt je de oorzaak te achterhalen en zorgt ervoor dat je verantwoord dieet, ook als je in de strenge fase van het eliminatiedieet belandt. Het eliminatiedieet is in elk geval een effectieve methode om intoleranties vast te stellen en vormt zo zelfs een alternatieve manier om ADHD te behandelen.

 

Eindbeoordeling

Heb je last van intoleranties of allergische reacties? Bespreek dan met je arts of het eliminatiedieet jou zou kunnen helpen. Het is een bruikbare manier om de oorzaak van je klachten te achterhalen, maar je dient het alleen onder professionele begeleiding uit te voeren.

 

Eliminatie dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar