Eiwitdieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eiwitdieet

Met het eiwitdieet eet je veel proteïnen en weinig koolhydraten. Zo raak je lichaamsvet kwijt en behoud je je spieren. Tijdens het dieet vermijd je producten met een hoog percentage verzadigde vetten, omdat je hier dik van wordt. Het eiwitdieet staat ook bekend als het proteïnedieet (proteïne is namelijk een ander woord voor eiwit) en is tegenwoordig een populaire methode om snel af te vallen.

 

Theorie

De theorie achter het eiwitdieet is als volgt: omdat je minder koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam het eigen vet verbranden om daar energie uit te halen voor de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je snel lichaamsvet kwijtraakt. Daarnaast stimuleren koolhydraten je lichaam om vet aan te maken. Door zo min mogelijk koolhydraten te eten, vermindert het aanmaken van vet dus ook.

 

Een ander voordeel van proteïnen is dat het je hongergevoel wegneemt, omdat eiwitten je maag langer gevuld houden. Over de hele dag voel je dus minder de behoefte om te eten. Het kost je lichaam bovendien redelijk veel energie om de eiwitten te verwerken. Het grootste deel van de voedingsstoffen wordt daardoor meteen verbrand en er wordt slechts een klein deel omgezet in vet.

 

Ook is het eiwitdieet goed voor het ontwikkelen van spieren. Dankzij de eiwitten houd je je spieren sterk maar verlies je wel vet. Zo krijg je een gezonder lichaam.

 

Medische redenen

Producten met eenvoudige koolhydraten doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Deze schommelingen zijn slecht voor je gezondheid. Het eiwitdieet kan mensen helpen die gevoelig zijn voor schommelingen in hun bloedsuikerspiegel, omdat het deze koolhydraten vermijdt. Het volgen van een gematigd eiwitdieet kan dan ook nuttig zijn voor patiënten met diabetes. Het eiwitdieet wordt afgeraden voor mensen die een hartaandoening hebben of met een lever- of nierziekte kampen.

 

 

Celebrities

Onder andere Kate Hudson is fan van het eiwitdieet. Na haar zwangerschap ging ze de strijd aan met de kilo’s door een proteïnedieet te volgen en voldoende te bewegen. Ook Britney Spears zou slank blijven met behulp van het eiwitdieet.

 

Schema

Er zijn verschillende varianten in het eiwitdieet. Soms volgen mensen slechts tijdelijk een eiwitdieet. Deze eiwitdiëten richten zich eerst op het eten van eiwitrijke producten, waarna men stap voor stap weer producten met koolhydraten gaat eten. Deze methode is vooral populair onder mensen die voor een korte periode willen afvallen. Zij volgen een aantal weken lang een vast programma elke dag.

 

Anderen volgen een min of meer permanent eiwitdieet. Onder andere sporters die spieren willen ontwikkelen, zijn continu bezig met de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die zij binnenkrijgen. Ook als je het eiwitdieet permanent volgt, werk je volgens een vaste structuur. Je eet op vaste momenten op de dag en hebt een uitgebalanceerd voedingsplan. Zo ontwikkel je spiermassa, verlies je vet en zorg je voor een andere stofwisseling. Met voedingssupplementen zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

 

Recepten

Eiwitdiëten worden in verschillende vormen gevolgd. Sommige mensen zweren bij proteïneshakes, terwijl anderen fan zijn van repen of poeders. De meeste mensen stellen echter een eiwitdieet samen met eiwitrijke producten en recepten.

 

Toegestaan in een eiwitdieet zijn vlees, vis, eieren en magere zuivelproducten. Ook mag je groenten en kaas eten tijdens het dieet. Koolhydraatrijke producten als brood, aardappelen, pasta, en rijst dien je te vermijden. Ook suikerhoudende producten als chocolade, sapjes en zoet fruit zijn uit den boze.

 

Praktijk

Het eiwitdieet is een succesvol dieet om – in elk geval tijdelijk – af te vallen. Maar als je een streng eiwitdieet volgt, is dit op lange termijn schadelijk voor je gezondheid. Wil je het eiwitdieet dus langer volgen, dan is het van groot belang dat je een uitgebalanceerd dieet samenstelt. Je lichaam heeft bijvoorbeeld wel een minimale hoeveelheid koolhydraten nodig en er is ook een zeker maximum voor eiwitten. Te veel eiwitten kunnen leiden tot een te hoog cholesterol, wat uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Om het dieet goed te volgen, dien je dus al je voedingsstoffen op peil te houden.

 

Eindbeoordeling

Het eiwitdieet kan je helpen lichaamsvet kwijt te raken en tegelijkertijd je spieren te versterken. Toch is het succes van het dieet volledig afhankelijk van jouw aanpak. Het is een behoorlijk streng dieet waar je veel bij moet nadenken. Het vereist dat je consequent bezig bent met de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Is dat geen probleem voor jou? Dan is het eiwitdieet wellicht een goed dieet om te proberen.

 

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar