Eiwitbeperkend dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eiwitbeperkend dieet

Kern van een eiwitbeperkend dieet is – de naam zegt het al – het zo min mogelijk eten van eiwitrijke producten. Omdat je minder eiwitten eet, krijg je minder energie. Dit los je op door energierijk voedsel met vet en koolhydraten te eten. Het is ontworpen voor mensen met bepaalde nierziekten en leverziekten.

 

Theorie

Eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) zijn goed voor je lichaam; ze houden je lichaamsweefsels gezond en zorgen ervoor dat je niet ziek wordt. Maar voor mensen met nier- en leveraandoeningen kunnen eiwitten echter ook gevaarlijk zijn.

 

Proteïnen bestaan namelijk voor 16% uit stikstof. Normaal gesproken zet je lichaam dit automatisch om in afvalstoffen, die je door te plassen vanzelf weer kwijtraakt. Maar als je nieren of lever niet goed werken, blijft deze afvalstoffen in je lichaam. Mensen die te veel van deze stoffen in hun bloed houden, raken daar ziek van.

 

Door een eiwitbeperkend dieet te volgen, voorkom je dat je lever en nieren veel eiwitten moeten verwerken. Je krijgt minder stikstof binnen en dus beperk je de hoeveelheid ureum die in je lijf achterblijft.

 

Medische redenen

Artsen schrijven het eiwitbeperkend dieet soms dus voor bij mensen met bepaalde nier- en leveraandoeningen. Mensen die een te hoge concentratie stikstof in hun bloed hebben, kunnen hoofdpijn krijgen en voelen zich misselijk of moe. De hoeveelheid stikstof kan bovendien nog een negatief effect hebben op de nieren of lever. Het eiwitbeperkend dieet voorkomt deze klachten.

 

Celebrities

Het eiwitbeperkend dieet is een dieet dat mensen doorgaans vanwege medische redenen volgen. Er zijn geen beroemdheden van wie we weten dat ze dit dieet gevolgd hebben. Aandoeningen die een eiwitbeperkend dieet vereisen, komen bovendien niet heel vaak voor.

 

Schema

Het eiwitbeperkend dieet heeft geen specifiek dagschema, maar vereist wel continu rekenwerk. Mensen met een lever- of nieraandoening mogen niet te veel eiwitten, maar ook niet te weinig eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof in je lichaam en een structureel tekort aan deze voedingsstof leidt ook tot problemen. Als je het eiwitbeperkend dieet volgt, ben je dus vaak aan het rekenen hoeveel proteïnen je precies binnen mag krijgen. Naast eiwitten dienen sommige mensen ook andere voedingsstoffen te vermijden, zoals natrium, kalium en fosfaat. Voor een advies over de toegestane hoeveelheid eiwitten bij jouw aandoening, kun je het beste bij je arts terecht.

 

Recepten

Tijdens een eiwitbeperkend eet je voornamelijk producten met een lage proteïnewaarde. Diverse voedingsmiddelen bevatten zelfs helemaal geen eiwitten! Voorbeelden van producten met een lage proteïnewaarde zijn brood en beschuit, rijst, aardappelen, diverse pastasoorten, groenten en fruit. Producten zonder eiwitten zijn onder andere alle oliën, halvarine en margarine, roomboter, suiker, diverse snoepjes en zoet broodbeleg zonder chocola. Ook bindmiddel, kruiden, specerijen, azijn, ketjap, mosterd en sambal zijn eiwitvrij.

 

Praktijk

Het eiwitbeperkend dieet is, in tegenstelling tot veel andere diëten, niet gericht op afvallen. Je volgt dit dieet puur voor je gezondheid. Het dieet wordt doorgaans alleen gevolgd door mensen aan wie dit specifiek voorgeschreven is. Zij moeten vanwege hun lever- of nierziekte minder eiwitten binnenkrijgen.

 

Eindbeoordeling

Een eiwitbeperkend dieet is van groot belang voor mensen met bepaalde nier- en leveraandoeningen. Door de inname van eiwitten te beperken, voorkom je allerlei vervelende gezondheidsklachten en verminder je de inspanning voor je lever of nieren. Heb jij een nier- of leverziekte? Informeer dan bij je arts of een eiwitbeperkend dieet jouw klachten misschien kan verhelpen.

 

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar