Dukan dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dukan dieet

Het Dukan dieet is een dieet dat je in 4 fasen helpt met afvallen en op gewicht blijven. De in Frankrijk immens populaire methode richt zich op het kwijtraken van gewicht met behulp van proteïnen. Door het eten van koolhydraten en lipiden te beperken en de inname van eiwitten te vergroten, zou men in korte tijd veel gewicht verliezen.

 

Theorie

Volgens de bedenker van het dieet, Pierre Dukan, zorgt de verhoogde eiwitinname en de beperking van koolhydraten en lipiden ervoor dat je lichaam zijn eigen vetreserve aanbreekt om de spieren te ontwikkelen. Eiwitten hebben volgens Dukan verder als voordeel dat je tijdens de strenge dieetfasen geen extreem hongergevoel hebt.

 

Dukan stelt dat mensen in het begin snel moeten afvallen, omdat ze dan nog gemotiveerd zijn. Daarna dien je je reguliere eetpatroon weer langzaam op te pakken, maar blijf je wel op je streefgewicht. Daarom heeft Dukan 4 fasen ontwikkeld: de aanvalsfase, cruisefase, stabilisatiefase en volhardingsfase. In de eerste twee fasen raak je snel gewicht kwijt, in de derde en vierde fase probeer je het bereikte gewicht te stabiliseren en vast te houden.

 

Medische redenen

Er zijn geen medische redenen bekend voor het volgen van het Dukan dieet. Het dieet dient dus niet ter voorkoming of genezing van bepaalde ziektes, maar richt zich slechts op afvallen en het behouden van het streefgewicht.

 

Celebrities

Carole Middleton (de moeder van Kate Middleton), Jennifer Lopez en Gisele Bundchen zijn aanhangers van het Dukan dieet. Wereldwijd wordt het dieet door miljoenen mensen gevolgd.

 

Schema

Met 4 opeenvolgende fasen val je af en blijf je op gewicht: de aanvalsfase, cruisefase, stabilisatiefase en volhardingsfase. Je start met de aanvalsfase en volgt deze meestal enkele dagen. Hierin zijn maar enkele voedingsmiddelen toegestaan, die vooral rijk zijn aan eiwitten en arm zijn aan vet en koolhydraten.

 

In de cruisefase mag je naast de voeding uit de aanvalsfase ook bepaalde groenten en vegetarisch vlees. Je wisselt dagen met pure eiwitten af met dagen waarop je een combinatie van eiwit en groente mag. Je zet de cruisefase door totdat je jouw streefgewicht bereikt hebt.

 

Als je jouw streefgewicht bereikt hebt, ga je door naar fase 3: de stabilisatiefase. Deze fase probeert te voorkomen dat je meteen weer teruggaat naar je ‘oude gewicht’ en zorgt daarom voor een uitgebalanceerde voeding. Je mag in deze fase al iets meer verschillende voeding, maar blijft vasthouden aan een vast voedingsschema om aankomen tegen te gaan. De duur van de stabilisatiefase varieert afhankelijk van het aantal kilo’s dat je bent af gevallen. Voor elke kilo die je bent kwijtgeraakt, volg je 10 dagen de stabilisatiefase.

 

Wanneer je de stabilisatiefase volledig uitgevoerd hebt, kom je bij de volhardingsfase. Deze laatste fase helpt je bij het definitief op gewicht blijven. Je houdt vast aan een speciale dieetdag één keer in de week waarop je alleen maar eiwitten eet. Dankzij de volhardingsfase blijf je slank.

 

Recepten

De recepten in het Dukan dieet verschillen per fase. In de aanvalsfase mag je bijvoorbeeld alleen proteïnerijke producten, zoals eieren, mager vlees, vis en kip. In de cruisefase wordt dit uitgebreid naar recepten met groenten en vegetarisch vlees. Kenmerkend voor de eerste twee fasen is dat het zo min mogelijk vet bevat. Ook dien je tijdens het dieet voldoende water te drinken.

 

Vanaf de stabilisatiefase mag je weer meer producten dan in de cruisefase. In deze fase mag je bijvoorbeeld weer brood, kaas en fruit eten. Ook producten met zetmeel zijn weer toegestaan. Wel geldt er een limiet op de hoeveelheid van deze producten. Dukan staat in de stabilisatiefase toe dat mensen één tot twee feestmaaltijden bereiden. Tegelijkertijd adviseert hij dat volgers van het dieet altijd één dag houden waarop zij alleen eiwitten eten. In de laatste fase, de volhardingsfase, houd je het principe van de proteïnedag aan.

 

Praktijk

Mensen die het Dukan dieet volgen, merken dat ze in korte tijd veel afvallen. Maar of je er blijvend mee afvalt, is nog maar de vraag. Zoals bij alle diëten zijn stabilisatie en volharding de moeilijkste fases. Ook laten veel volgers van het Dukan dieet weten dat ze af en toe smokkelen en van de dieetregels afwijken. Dit dieet is alleen succesvol als je alle vier fasen volgens de richtlijnen doorloopt. Bovendien zit aan de laatste fase, de volhardingsfase, geen ‘einddatum’ – je dient dit altijd te blijven volgen.

 

Ondanks de wereldwijde populariteit zijn er veel kritische reacties op het Dukan dieet. Snel gewicht kwijtraken is volgens deskundigen per definitie ongezond en veroorzaakt vaak jojoën. Het Dukan dieet won bovendien enkele jaren op rij de prijs voor “slechtste celebritydieet” bij The British Dietetic Association. De vereniging raadt mensen sterk af het Dukan dieet te volgen.

 

Eindbeoordeling

Het Dukan dieet is volgens de verkoopcijfers wereldwijd populair, maar of je er daadwerkelijk resultaat mee boekt, is nog maar de vraag. Alleen door het dieet strikt en volledig te volgen (alle vier de fasen!), kun je je streefgewicht bereiken en behouden. Net als bij andere diëten hebben de meeste mensen moeite met dit laatste, met als gevolg dat zij in korte tijd weer op hun oude gewicht zitten. Vraag jezelf daarom van te voren goed af of jij met dit dieet kunt bereiken wat je wilt.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar