DASH dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

DASH dieet

Wat is het DASH dieet?

Het beroemde DASH dieet is al voor de achtste keer uitgeroepen tot het ‘Beste algemene dieet’ van de Verenigde Staten. DASH is een afkorting voor: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Zoals je vast al hebt kunnen raden, draait het bij dit dieet om het verlagen van een hoge bloeddruk.  Een gunstig bijeffect van dit dieet is dat je er ook op een verantwoorde manier van afvalt. Dit dieet wordt door medische experts gezien als een gezond en gevarieerd dieet.

Theorie

Er zijn helaas veel mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Dit is een ernstig gezondheidsprobleem. Mensen met een hoge bloeddruk lopen een groter risico op beroertes, hartaandoeningen en nierproblemen. Voeding kan een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van een hoge bloeddruk. Verschillende onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat bepaalde voedingstoffen ons kunnen beschermen tegen een hoge bloeddruk. Daarom is het DASH dieet ontwikkeld.

Bij dit dieet eet je minder zout, omdat zout vocht aantrekt. Hoe meer vocht je in je lichaam hebt, des te hoger de bloeddruk in je bloedvaten is. Ook toegevoegde suikers, vet, alcohol en rood vlees dienen zoveel mogelijk vermeden te worden met dit dieet. Er wordt aanbevolen om vooral mager vlees, fruit, groente, granen en noten te eten.

Over het algemeen ligt de focus van het DASH dieet op het verlagen van de bloeddruk. Het is echter aan te raden om ook af te vallen als je met dit probleem kampt. Gelukkig wordt afvallen met dit dieet een stuk makkelijker, omdat je gezonder gaat eten. Naast gezonder eten is het ook de bedoeling dat je voldoende beweegt. Het is niet nodig om urenlang te zwoegen in de sportschool, maar minstens een half uur matig intensief bewegen is wel nodig. Hierbij kun je denken aan fietsen of wandelen.  Dit doe je minimaal 5 dagen in de week.

Medische redenen

Het DASH dieet is ontwikkeld om een hoge bloeddruk te verlagen. Het dieet is ontworpen door onderzoekers. Gezond en zoutarm eten, leidt tot een betere gezondheid. Magere zuivelproducten en mager vlees zijn daarnaast veel beter voor je. Uit onderzoek is gebleken het DASH dieet de bloeddruk verlaagt bij zowel gezonde mensen als mensen die een hoge bloeddruk hebben. Dit is te danken aan het feit dat mensen met dit dieet minder zout tot zich nemen.

Dit dieet heeft daarnaast een positieve invloed op: het verlagen van cholesterol en hart- en vaatziekten. Door het DASH dieet te volgen verlaag je ook het risico op kanker, diabetes en het metaboolsyndroom. Kortom: het volgen van het DASH dieet brengt veel voordelen met zich mee.

Celebrities

Celebrities zoals Jessica Simpson, Jennifer Hudson en Dr. Oz zijn erg positief over het DASH dieet.

Schema

Met dit dieet dien je je te focussen op het eten van bepaalde porties van verschillende voedingsgroepen. Dit schema is gebaseerd op een caloriebehoefte van 2.000 calorieën per dag.

 • Volkoren granen: 6 – 8 porties per dag
  Hierbij kun je denken aan tarwebrood, volkoren brood, quinoa, bulgur, couscous en bruine rijst.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 1 sneetje brood, 122 gram ontbijtgranen of 95 gram rijst
 • Groenten: 4 of 5 porties per dag
  Alle groenten zijn toegestaan.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 225 gram rauwkost of bladgroenten, 115 gram gekookte groente of 125 ml groentesap.
 • Fruit: 4 of 5 porties per dag
  Kies bij voorkeur voor vers fruit.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 1 middelgrote vrucht, 45 gram gedroogde vruchten, 90 gram vers of bevroren fruit, 90 ml vruchtensap.
 • Mager vlees of vis: maximaal 6 porties per dag
  Probeer rood vlees te vermijden. Kip of kalkoen is bijvoorbeeld een goed alternatief.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 1 ei of 28 gram gebakken vlees.
 • Zuivelproducten: 2 of 3 porties per dag
  Kies voor producten met weinig vet zoals magere kaas of magere yoghurt. Ga altijd voor de ‘light’ versie.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 1 kopje magere melk/yoghurt of 50 gram magere kaas.
 • Vetten en oliën: 2 tot 3 porties per dag
  Plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie of maïsolie. Kies ook voor light mayonaise en lichte saladedressings.
  Voorbeelden van een portie omvatten:1 theelepel
 • Noten, zaden en peulvruchten: 4 of 5 porties per week
  Hierbij kun je denken aan amandelen, hazelnoten, pinda’s, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad en linzen.
  Voorbeelden van een portie omvatten: 50 gram noten, 2 eetlepels pindakaas of 65 gram gekookte peulvruchten.
 • Snoep en toegevoegde suikers: 5 of minder porties per week
  Hoe minder zoetigheid je eet, des te beter!
  Voorbeelden van een portie omvatten: 1 eetlepel jam of suiker.

Recepten

Kan jij niet wachten om je eetpatroon te veranderen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Gelukkig zijn er door de jaren heen veel boeken uitgebracht met recepten volgens de DASH dieet voorschriften. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij bol.com voor goede DASH dieet kookboeken. Ook online zijn genoeg makkelijke en lekkere recepten te vinden.

Praktijk

Over het algemeen is het DASH dieet een vetarm dieet. Je hoeft er bovendien niets ‘raars’ voor te doen zoals speciale shakes drinken of pillen slikken. Het is ook niet nodig om intensief te sporten. Elke dag een beetje bewegen is al voldoende. Voor veel mensen kan het DASH dieet een effectieve methode zijn om zowel af te slanken als de bloeddruk te verlagen. Het belangrijkste bij dit dieet is dat je gezonder eet. Dit betekent ook dat je je zoutinname moet beperken. Het is verder geen moeilijk dieet om te volgen en er zijn genoeg makkelijke recepten.

Eindbeoordeling

Heb je een hoge bloeddruk en wil je deze op een verantwoorde manier verlagen? Dan zul je veel baat hebben aan dit dieet. Je verlaagt niet alleen je bloeddruk, maar valt er ook mee af. Het is bovendien geen crashdieet, waardoor het makkelijker is om het vol te houden. Het DASH dieet wordt daarnaast al jarenlang door experts gezien als een gezond en gevarieerd dieet. Van dit dieet weet je ook zeker dat alles wat erover bekend is ook wetenschappelijk onderbouwd is. Het dieet is namelijk door specialisten ontwikkeld. Wij denken daarom dat het zeker een goed dieet is om te proberen.

DASH dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar