Crash dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Crash dieet

Een crash dieet is een verzamelnaam voor verschillende soorten diëten waarbij je in korte tijd heel veel afvalt. Dit bereik je door heel weinig te eten. De meeste mensen volgen een crash dieet slechts voor korte tijd, om enkele kilo’s kwijt te raken voor een speciale gelegenheid. Crash diëten staan bekend als een snelle noodoplossing waarmee je snel af kunt vallen. Zodra je echter weer normaal gaat eten, kom je in een mum van tijd weer aan. Het is een zeer ongezonde methode van diëten.

 

Theorie

De meeste mensen denken dat ze met een crash dieet snel maar blijvend gewicht kunnen verliezen. Schijn bedriegt, want zodra je jouw normale voedingspatroon weer oppakt, komen al die verloren kilo’s er weer bij. Vaak zijn mensen na een crash dieet nog zwaarder dan voor het crash dieet.

 

Als je aan een crash dieet begonnen bent, merkt je lichaam na een tijdje dat het niet voldoende energie binnen krijgt. De energie die nog over is, wordt zoveel mogelijk opgespaard. Daarom wordt het steeds moeilijker om af te vallen. Als je lichaam namelijk eenmaal gewend is aan de nieuwe situatie, heb je een lage stofwisseling en worden voedingsstoffen als vet en eiwitten gebruikt.

 

Wanneer je vervolgens je oude eetpatroon weer oppakt, moet je lichaam opnieuw wennen. Alle voedingsstoffen die je lijf binnenkrijgt, worden opgeslagen als reserve. Ook is je stofwisseling nog weinig actief. Hierdoor kom je direct weer aan!

 

Medische redenen

Er zijn geen medische redenen aan te dragen voor een crash dieet. Sterker nog, het wordt door alle deskundigen afgeraden om met een crash dieet af te vallen. Het is ongezond voor je lichaam en je bereikt slechts voor een hele korte periode resultaat.

 

Celebrities

Van sommige beroemdheden is bekend dat zij een crash dieet hebben gevolgd om snel af te vallen. Jessica Simpson volgde bijvoorbeeld na haar zwangerschap een crash dieet met smoothies om haar overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Ook sterren als Megan Fox, Christian Bale en Amanda Seyfriend hebben allerlei crash diëten gevolgd.

 

Schema

Er is geen eenduidig schema van een crash dieet, want er zijn talloze soorten crash diëten. Afhankelijk van het dieet dat je volgt, heeft het een bepaalde duur en dagschema met voedingsmiddelen. Bij de meeste schema’s eet je drie keer per dag hele minimale hoeveelheden voedsel. Meestal duurt een crash dieet 5, 10 of 14 dagen.

 

Recepten

Typische producten of gerechten verschillen per crash dieet. Bekende crash diëten zijn bijvoorbeeld het sapdieet, soepdieet of ziekenhuisdieet. Bij het sap- en soepdieet bestaan je maaltijden vanzelfsprekend uit sap of soep; bij het ziekenhuisdieet eet je iets gevarieerder, maar wel erg mager. Je eet dan twee stuks fruit per dag en veel beschuit of geroosterd brood. Je mag op vaste momenten op de dag koffie of thee (zonder suiker of melk) en drinkt daarnaast alleen water.

 

Praktijk

In een korte periode kun je met een crash dieet inderdaad snel afvallen. Het tempo waarmee je gewicht verliest, neemt naarmate je langer aan het diëten bent wel af. Dat je snel gewicht kwijtraakt, is echter het enige voordeel van een crash dieet. Alle crash diëten zijn een aanslag op je lichaam: je krijgt veel te weinig calorieën binnen, mist belangrijke voedingsstoffen en brengt je stofwisseling in verwarring. Crash diëten is dus erg ongezond. Bovendien is het resultaat maar van korte duur, want zodra je weer je normale eetpatroon oppakt, komen de kilo’s er direct weer bij. Tot slot raak je er nauwelijks vet mee kwijt, maar vooral spieren en vocht.

 

Eindbeoordeling

Een crash dieet is een ongezonde oplossing voor de korte termijn. Wil je echt een blijvend resultaat, dan zal je een ander dieet moeten kiezen. Het meest effectief is natuurlijk om jezelf andere levensgewoonten aan te leren. Met gezond eten en veel bewegen bereik je uiteindelijk veel meer dan met een crash dieet.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar