Cholesterol-arm dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.2/5 (6 votes cast)

Cholesterol-arm dieet

Het cholesterolgehalte in je lichaam wordt voor een derde bepaald door wat je eet. Heb je een te hoog cholesterol? Dan kun je dit cholesterolverlagende dieet volgen. Tijdens het dieet eet je gevarieerd, maar vermijd je voeding met een veel cholesterol. Volkoren producten, groenten en fruit mag je onbeperkt eten. Het nuttigen van alcohol en de inname van suikers en vetten moet je tot een minimum beperken. Dit dieet verlaagt je cholesterolniveau en is dus goed voor je gezondheid.

 

Theorie

In ons lichaam zit cholesterol. Voor een groot deel maken we dit zelf aan, maar ongeveer een derde van het cholesterolgehalte wordt bepaald door wat je eet. Cholesterol is niet per definitie slecht – ons lichaam heeft het nodig. Desondanks is er een verschil tussen goede en slechte cholesterol (HDL en LDL) en is het belangrijk dat deze twee soorten met elkaar in balans zijn.

 

Als je meer LDL hebt dan goed voor je is, kan cholesterol je bloedvaten versmallen. Soms ontstaan er dan klompjes bloed in je aderen: trombose. Dit kan ertoe leiden dat het bloed niet meer door je aderen kan stromen, met hart- en vaatziekten als gevolg.

 

Omdat je zelf invloed hebt op een derde van je cholesterolniveau, kan dit dieet je helpen je cholesterol in de juiste balans te houden. Zo voorkom je dat je bloedvaten dichtslibben en houd je jezelf gezond.

 

Medische redenen

Sommige mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte. De balans van de cholesterolsoorten in je lichaam is dan niet goed. Dit wordt in sommige gevallen veroorzaakt door ongezonde voeding, maar het kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door diabetes of een langzaam werkende schildklier.

 

Met een hoog cholesterolgehalte loop je meer risico op hart- en vaatziekten. In veel landen is dit nog steeds de nummer één doodsoorzaak. Om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, wordt mensen geraden aan hun cholesterolniveau te denken. Voor mensen met een te hoog cholesterol wordt dit dieet dus van harte aanbevolen!

 

Celebrities

Er zijn geen beroemdheden die expliciet aanhanger zijn van dit dieet. Desondanks is de kans groot dat er een heleboel sterren zijn die op hun cholesterolgehalte letten. Op diverse verpakkingen in de supermarkt wordt vermeld dat het goed is voor je cholesterolniveau en positief is voor je gezondheid. Veel mensen, ook celebs, kopen vanwege het etiket deze producten zonder heel bewust een cholesterol-arm dieet te volgen.

 

Schema

Bij een cholesterol-arm dieet hanteer je geen strak schema met speciale, dure voedingsmiddelen. Je kunt gewoon het normale eetritme hanteren van drie maaltijden per dag. Bij dit dieet gaat het er vooral om dat je gevarieerd eet en bepaalde producten mijdt.

 

Recepten

In een cholesterol-arm dieet eet je voornamelijk producten met onverzadigde vetten en vermijd je voedsel met een hoog cholesterol of veel verzadigde vetten. Je eet tijdens het dieet veel groenten en fruit. Beiden bevatten weinig tot geen cholesterol en zijn rijk aan vezels. Ook graanproducten zijn aanbevolen tijdens een cholesterolverlagend dieet.

 

Voorbeelden van voeding met veel cholesterol zijn eierdooiers, nieren en levers. Ook moet je kijken naar de vetten in producten. Producten met verzadigde vetten, bijvoorbeeld boter, gebak, slagroom, vette kaas of volle melk, hebben een negatieve invloed op je cholesterolgehalte. Je kunt beter voedsel kopen met onverzadigde vetten, zoals noten, olie of vis. Gezouten of gerookte etenswaren zijn overigens bijna altijd slecht voor je cholesterolniveau.

 

Praktijk

Als je een te hoog cholesterol hebt, is het niet alleen belangrijk om op je voeding te letten. Uiteraard bereik je met gezond eten al een groot deel van het resultaat, maar je zult ook je leefgewoonten moeten verbeteren. Probeer regelmatig te bewegen, drink elke dag voldoende water, rook niet en matig alcoholgebruik.

 

Een andere belangrijke tip voor een effectief cholesterol-arm dieet is dat je niet alleen kijkt naar het eten dat je koopt, maar ook naar de manier waarop je het klaarmaakt. Als je een gezonde vis in vette boter bakt, bereik je natuurlijk geen resultaat. Groenten kun je het beste stomen of wokken, omdat je dan de meeste vitamines behoudt.

 

Eindbeoordeling

Een cholesterolverlagend dieet kan zeker bijdragen aan een gezondere cholesterolbalans en een fit lijf. Toch kent het dieet geen strakke richtlijnen, terwijl sommige mensen hier wel behoefte aan hebben. Ook moet je voor het beste resultaat ook voldoende bewegen. Het dieet lijkt een gezonde methode om bewuster met je cholesterolgehalte om te gaan en is effectief voor mensen die hun cholesterol willen verlagen.

 

Cholesterol-arm dieet, 3.2 out of 5 based on 6 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar