Brooddieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Brooddieet

Het brooddieet is een jaar of tien in de vergetelheid geraakt, maar wint tegenwoordig weer aan populariteit onder de naam broodwisseldieet. Veel mensen gaan op brooddieet om snel wat kilo’s kwijt te raken. Het is een simpel dieet waarbij je een zogenoemde brooddag afwisselt met een normale dag (waarop je uiteraard wel gezond eet).

 

Theorie

Volgens de theorie achter het brooddieet zorgt de afwisseling van brooddagen en normale dagen ervoor dat je lichaam minder vet opslaat. Hierdoor zou je op relatief korte termijn veel kunnen afvallen. Omdat men brood vaak als een dikmaker ziet, snappen veel mensen niet dat er iets bestaat als een brooddieet. Toch lijkt het effectief te zijn en raak je snel gewicht kwijt.

 

Dit komt door de vezels in het brood. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels er doorgaans in zitten. Dankzij die vezels heb je al gauw het gevoel dat je genoeg gegeten hebt, waardoor je dus minder eet. Bovendien bevat brood veel vitamine B en mineralen en weinig vet. Het brood zelf is niet slecht, het beleg dat je erop doet is meestal ongezond. Met een dikke laag chocoladepasta op je boterham val je natuurlijk niet af.

 

Medische redenen

Het brooddieet wordt niet in het bijzonder aanbevolen voor mensen met een bepaalde ziekte. Het kan je alleen helpen om in korte tijd een paar kilo’s kwijt te raken.

 

Celebrities

Er zijn geen bekende Nederlanders of Hollywoodsterren waarvan we weten dat zij het brooddieet gevold hebben. Toch krijg je op internet veel hits als je zoekt naar het brooddieet, dus het is wel een populair dieet.

 

Schema

Het brooddieet volgen is heel simpel. Op de eerste dag eten mannen maximaal 8 boterhammen en vrouwen maximaal 6. Belangrijk: je eet deze boterhammen zonder beleg! Het beste kun je de boterhammen verspreiden over de maaltijden per dag: bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Op dag twee volg je je normale eetpatroon. Let er echter wel op dat je die dag gezond eet. Neem bijvoorbeeld genoeg groente en fruit. Dag drie is weer een brooddag, precies hetzelfde als dag één.

 

Sla op normale dagen geen maaltijden over en eet zoveel mogelijk gezond voedsel. Meestal zou je na acht dagen resultaat moeten zien. Geadviseerd wordt om het brooddieet niet langer dan zes weken te volgen, omdat het dan een negatief effect kan hebben op je gezondheid.

 

Op brooddagen zal je niet alleen je eetgewoonten moeten veranderen, maar ook je drinkgewoonten. Je mag op deze dagen alleen koffie, thee (beiden zonder melk en suiker) en water. Een kop bouillon of heldere soep is ook toegestaan.

 

Recepten

Het brooddieet kenmerkt zich door het eten van brood, maar dat had je natuurlijk al verwacht. Je kunt het beste donkere broodsoorten eten, omdat hier meer vezels in zitten. Op de normale dagen volg je je reguliere eetpatroon. Probeer er uiteraard wel op te letten dat je ook op deze dagen voldoende gezond eet.

 

Praktijk

De praktijk leert ons dat het brooddieet werkt, al is het maar van korte duur. Voor vrouwen die een feestje op de planning hebben staan en mooi in hun jurk willen passen, is het brooddieet echt een uitkomst. Ook is het een makkelijk en duidelijk dieet om te volgen en is het een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld het Cambridge dieet.

 

Stop je echter met het brooddieet, dan zitten de kilo’s er zo weer aan. Natuurlijk geldt dit bij veel diëten, maar bij het brooddieet is direct duidelijk dat je het niet kan blijven volgen. Voor mensen die permanent slanker willen zijn en gezonder willen leven, is het brooddieet geen optie. Verder is er een groep mensen die tijdens het dieet last krijgt van hun maag. Als jij hier ook last van hebt, kun je het beste direct stoppen. Je mag het brooddieet maximaal 6 weken uitvoeren, omdat je hierna een structureel tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwt.

 

Eindbeoordeling

Het brooddieet kan handig zijn als je voor een feestje enkele kilo’s kwijt wilt raken. Het is makkelijk en goedkoop, maar het is geen dieet waar je slank van blijft. Op de lange termijn is het juist ongezond voor je. Of dit dieet wel of geen goede keuze voor je is, hangt af van het afslankdoel dat je hebt.

 

Brooddieet, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar