Boeddhistisch dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (12 votes cast)

Boeddhistisch dieet

Aan de basis van het boeddhistisch dieet ligt – je raadt het al – het boeddhisme. Boeddhisten leven volgens de Vijf Voorschriften, waarin onder andere staat dat zij geen levende wezens mogen doden en geen verdovende middelen mogen gebruiken.

 

Of het boeddhistisch dieet vegetarisch is, staat ter discussie. Het boeddhistisch dieet wordt meestal geassocieerd met vegetarisme, maar niet iedereen die een boeddhistisch dieet volgt, doet dit op vegetarische wijze. De boeddhistische voorschriften stellen namelijk dat je geen dieren mag doden; er bestaat echter twijfel over of je ze mag eten. Toch eten de meeste mensen tijdens hun boeddhistisch dieet geen vlees.

 

Theorie

Het boeddhistisch dieet is dus gebaseerd op de boeddhistische filosofie. Boeddhisten leven volgens de Vijf Voorschriften en geloven in karma. Toch hoef je zelf niet in Boeddha te geloven om dit dieet te volgen.

 

Door het boeddhistisch dieet te volgen, ga je gezonder leven en val je goed af. Omdat je veel meer verse groenten en fruit eet, krijg je meer enzymen binnen dan in andere, Westerse diëten. Enzymen zijn belangrijk voor je spijsvertering en zorgen ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen opneemt uit het eten. Dit verhoogt je gezondheid.

 

Medische redenen

Het boeddhistisch dieet wordt niet speciaal aanbevolen voor een bepaalde groep mensen. Desondanks zou het voor iedereen een effectief en gezond dieet moeten zijn. Het kan dus zeker geen kwaad om het dieet te proberen.

 

Celebrities

In Nederland voelen onder andere Karin Bloemen en Erica Terpstra zich aangetrokken tot het boeddhisme. Internationaal zijn onder andere Tiger Woods, Tina Turner, Orlando Bloom en Jennifer Lopez bekende aanhangers van de religie. Onbekend is echter of zij ook het boeddhistisch dieet volgen of hebben gevolgd.

 

 

Schema

Voor boeddhisten is eten een bewust proces. Zij overdenken het eten dat zij consumeren aan de hand van vijf vragen:

 

1.    Wat is voedsel?

2.    Waarom eten we het?

3.    Waar komt het vandaan?

4.    Wanneer moeten we het eten?

5.    Hoe moeten we het eten?

 

Boeddhisten denken bijvoorbeeld na over waar het eten geproduceerd werd en of daar veel werk bij kwam kijken. Ook vragen zij zichzelf af of ze het eten verdienen. Is het eten het waard, of is het een impulsieve, gulzige actie? Het voedsel dat je eet moet noodzakelijk en gezond zijn voor je lichaam. Natuurlijk blijven de Vijf Voorschriften ook van kracht als het om eten gaat.

 

Recepten

Zoals gezegd, volgen de meeste mensen een boeddhistisch dieet op vegetarische wijze. Er zijn echter vijf groenten die je niet mag nemen: knoflook, ui, sjalotten, prei en bieslook. Deze groenten zijn in strijd met de boeddhistische voorschriften. Alle andere groenten mag je wel eten.

 

Het boeddhistisch dieet leent zich uitstekend voor vleesvervangers, zoals sojabonen en tarwegluten. Door producten met soja en tarwegluten te combineren, krijg je voldoende eiwitten binnen en blijf je dus gezond leven.

 

Het spreekt voor zich dat in het boeddhistisch dieet geen alcohol of andere verdovende middelen zijn toegestaan. Dit is niet alleen in strijd met de Vijf Voorschriften, maar is ook niet goed voor je lichaam.

 

Praktijk

Het eten van veel groenten en fruit is duidelijk gezond en je valt er eigenlijk altijd mee af. Ook dragen de enzymen er dus aan bij dat je een gezondere spijsvertering krijgt en meer goede voedingsstoffen binnenkrijgt van het voedsel dat je eet.

 

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je goed oplet of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Bij vrijwel alle vegetarische diëten bestaat de kans dat je een tekort opbouwt van één of meerdere voedingsstoffen. Dit kan later gevolgen hebben voor je gezondheid. Heb je een tekort aan een bepaalde voedingsstof? Dan kun je dit met voedingssupplementen oplossen.

 

Eindbeoordeling

Het volgen van een boeddhistisch dieet kan zeker een positief effect hebben op je gezondheid. Ook kun je er mee afvallen. Ben je echter een fervent vleesliefhebber, dan kan het voor jou moeilijk zijn om een vegetarisch boeddhistisch dieet te volgen. Tot slot is het erg positief om bewust om te gaan met het voedsel dat je eet. Door er over na te denken ga je niet alleen bewuster om met het eten dat je koopt, maar ook met je eigen gezondheid.

Boeddhistisch dieet, 3.6 out of 5 based on 12 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar