Bloedgroep dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Bloedgroep dieet

Met het bloedgroep dieet verbeter je de spijsvertering en stimuleer je gewichtsverlies. Het programma en resultaat hangen allebei af van je bloedgroep. Afhankelijk van jouw bloedgroep volg je een speciaal op jouw bloedgroep afgestemd dieet. Om dit dieet te kunnen volgen, moet je dus weten welke bloedgroep je hebt: O, A, B of AB.

Iedereen kan het bloedgroepdieet volgen, maar net als bij de meeste diëten is discipline een vereiste. Je krijgt een streng schema dat afgestemd is op je bloedgroep en aangeeft welk type eten er goed of slecht bij je bloedgroep past. Door het voedsel dat niet bij je bloedgroep past te vermijden, versterk je je lichaam. Je krijgt meer energie, je stofwisseling verbetert en daardoor verlies je gewicht.

 

Theorie

Het dieet is gebaseerd op de gedachte dat de bloedgroep van onze voorouders zich langzaam maar zeker heeft aangepast aan verschillende leef- en eetpatronen. Volgens de theorie hebben zich over lange tijd vier soorten bloedgroepen ontwikkeld, elk met voeding die goed of slecht bij de leefomstandigheden pasten.

 

Volgens de bedenker van het dieet, Dr. D’Adamo, gaat elke bloedgroep dus anders om met bepaalde voedingsstoffen. Als je voedsel eet dat slecht bij jouw bloedgroep past, kan dit een slechte invloed hebben op je gezondheid. Door een dieet te volgen dat bij jouw bloedgroep past, verteert je lichaam het voedsel beter en leef je niet alleen gezonder, maar verlies je ook gewicht.

 

Medische redenen

Wetenschappelijk onderzoek toont wel verband aan tussen verschillende bloedgroepen en risico’s op bepaalde ziektes. Heb je bijvoorbeeld bloedgroep A, dan heb je een relatief hoger risico op een hartaanval of maagkanker. Bij personen met bloedgroep B komt onder andere weer vaker schildklierkanker voor.

 

Deze onderzoeksresultaten staan echter los van het bloedgroepdieet; onderzoekers hebben vooralsnog geen verband geconstateerd tussen bloedgroep, voeding en gezondheid. De meeste artsen en voedingsexperts beweren dan ook dat de theorie achter het bloedgroepdieet achterhaald is.

 

Volgens Dr. D’Adamo is dit verband er echter wel degelijk: het bloedgroep dieet zou namelijk een positieve invloed op je lichaam hebben en lichamelijke klachten als maagpijn voorkomen. Hier is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

 

Celebrities

Bekende sterren als Courtney Cox en Cheryl Cole hebben het bloedgroepdieet gevolgd. Cheryl Cole zegt over het bloedgroep dieet dat ze er vooral meer energie van kreeg en beter in haar vel zat. Het hielp haar niet direct met afvallen.

 

Schema

In tegenstelling tot veel andere dieetschema’s, werk je bij het bloedgroep dieet niet met een vast dag- of weekschema. Je kunt afhankelijk van je bloedgroep een eigen schema maken met voedsel dat goed voor je is en voedsel dat je moet laten staan. Ook heeft elke bloedgroep bepaalde ingrediënten die je helpen af te vallen.

 

Recepten

Afhankelijk van de bloedgroep die je hebt, mag je bepaalde dingen wel en niet eten. Heb je bloedgroep O? Eet dan tijdens het dieet vooral vlees, vis, groenten en fruit. Probeer granen, peulvruchten en bonen zo veel mogelijk te laten staan. Bepaalde voedingsmiddelen als rood vlees, boerenkool, spinazie en broccoli helpen je gewicht te verliezen. Als je bloedgroep A hebt, dien je vlees te laten staan. Eet veel groenten, vis, tofu, bonen, granen, fruit en peulvruchten. Probeer zuivel te vermijden. Soja en ananas helpen je met afvallen. Met bloedgroep B mag je wel vlees eten, maar geen kip. Ook mag je zuivel, granen, groenten en fruit eten. Eieren en groenten zullen je goed helpen om gewicht kwijt te raken. En heb je bloedgroep AB? Dan volg je een gemengd dieet met vlees, vis, zuivel, groenten en fruit. Om af te vallen dien je veel vis, zuivel, ananas en groente te eten.

 

Praktijk

Het bloedgroep dieet wordt vaak kritisch beoordeeld, omdat de achterliggende theorie niet zou kloppen. In de praktijk is het bovendien vaak onduidelijk hoeveel je afvalt met dit dieet. Het dieet is niet direct gericht op gewicht kwijtraken en Dr. D’Adamo geeft geen enkele indicatie over hoeveel je af zult vallen. Hij onderbouwt dit met het feit dat gewichtsverlies varieert afhankelijk van de bloedgroep en de hoeveelheid voedsel die men consumeert.

 

Verder is het bloedgroep dieet niet voor iedereen eenvoudig uit te voeren. Sommige mensen vinden het fijn om een strikt schema te hebben waar ze zich aan kunnen houden – iets wat je bij het bloedgroep dieet niet krijgt. En hebben jouw huisgenoten een andere bloedgroep, dan moet je steeds verschillende gerechten maken. Ook ontstaat er na langere tijd mogelijk een tekort aan voedingsstoffen, die je moet aanvullen met dure voedingssupplementen.

 

Eindbeoordeling

De reacties op het bloedgroep dieet zijn wisselend, maar zeker is in elk geval dat de wetenschappelijke onderbouwing minimaal is. Ook al klinkt de theorie van Dr. D’Adamo misschien aannemelijk, er is geen bewijs voor. Bovendien heeft het bloedgroepdieet de nodige praktische bezwaren: het is moeilijk uit te voeren en er is weinig duidelijkheid

Bloedgroep dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

1 Comment

Leave A Reply
 1. erna Loosman says
  May 3, 2015, 7:32 pm

  voel me goed bij dit dieet val echt af en ben al 2 maten minder,
  heb bloedgroep A en vind het laten staan van vlees geen enkel probleem momenteel kun je alles wat goed voor bloedgroep A is bij Jumbo of Vomar halen. scheelt een hoop zoekwerk! Erna

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  Reply

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar