Atkins dieet
Site Rating:
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Atkins dieet

Wat is het Atkins dieet?

Het Atkins dieet is een koolhydraatarm dieet bedacht door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins. Het doel achter het beroemde Atkins dieet is om de algehele gezondheid van de mens te verbeteren en zo de kans op een lang en gezond leven te kunnen vergroten. Het gaat daarbij in de eerste plaats niet zozeer om gewichtsverlies, maar om het houden van een gezond gewicht en het vinden van een gezond voedingspatroon dat daarbij past. Dit voedingspatroon wordt samengesteld aan de hand van je persoonlijke Kritische Koolhydraten Niveau (KKN).

 

Theorie

Het Atkins dieet is gebaseerd op het idee dat de sterk gestegen consumptie van ‘loze’ geraffineerde koolhydraten als suiker, fructose en meel ervoor heeft gezorgd dat er een grote toename is van welvaartsziektes als overgewicht en diabetes type 2. Wanneer we namelijk koolhydraten eten, worden deze opgenomen in de bloedbaan en stijgt het bloedsuikerniveau. Een te hoge stijging van de bloedsuikers is schadelijk en moet dus voorkomen worden. Ons lichaam gaat deze stijging tegen door insuline te produceren. Insuline zorgt er namelijk voor dat glucose in de cellen wordt opgenomen en dat de bloedsuikers in de lever omgezet worden tot glycogeen en worden opgeslagen.

 

Het doel van het Atkins dieet is om de insulineproductie en daarmee ook het bloedsuikerniveau te stabiliseren. Door koolhydraatarm te eten, raakt je lichaam in een ketogene toestand waarna de energietoevoer afneemt. Door deze geleidelijke energietoevoer ontstaat er een laag, stabiel bloedsuikerniveau en neemt onder andere het hongergevoel af.

 

Medische redenen

De meeste mensen volgen het Atkins dieet om van overtollig vet af te komen. Daarvoor is het dieet dan ook zeer geschikt omdat je in de eerste periode vaak al veel gewicht verliest. Volgens Dr. Atkins zou het dieet ook de risicofactoren van hart- en vaatziektes en diabetes verminderen, maar uit recent onderzoek is gebleken dat het volgen van het Atkins dieet het risico op overlijden met 23% verhoogt en dat de kans om te sterven aan hart- en vaatziekten met 14% stijgt. Bovendien stijgt de kans om te overlijden aan kanker met 28%. Er kan dus wel gezegd worden dat het Atkins dieet niet heel bevorderlijk is voor de gezondheid.

 

 

 

Celebrities

Vooral celebrities kiezen massaal voor het Atkins dieet om af te vallen. Zo hebben onder andere Rihanna, Kim Kardashian, Jennifer Annison en Demi Moore het Atkins dieet gevolgd om de overtollige kilo’s kwijt te raken.

 

Schema

Het Atkins dieet bestaat uit vier verschillende fasen die allemaal doorlopen moeten worden, wil je een gezonde Atkinslevensstijl creëren.

Fase 1: Inductie: het lichaam wordt in ketogene toestand gebracht om vetten te laten verbranden. Dit leidt tot veel gewichtsverlies.

Fase 2: Verder gewichtsverlies: doel van deze fase is om het Kritische Koolhydraat Niveau (KKN) te bepalen. Dit gaat gepaard met verder gewichtsverlies.

Fase 3: Voorbereiding op de handhavingsfase: hierbij wordt de ideale KKN bepaald waarbij de persoon niet afvalt, maar ook niet aankomt.

Fase 4: Levenslange handhavingsfase: de ideale KKN moet vervolgens levenslang worden gehandhaafd om niet terug te vallen in een ongezonde levensstijl.

 

Recepten

Het Atkins dieet bestaat voornamelijk uit veel groente met beperkte koolhydraten, gecombineerd met vlees of vis en vetten. De groentes bevatten veel energie, maar ook vezels en vitaminen. Vlees en vis bevatten de nodige eiwitten en de vetten die nodig zijn voor de energie en de vetoplosbare vitaminen. Doordat er relatief veel eiwitten in het dieet zitten, worden de spieren niet afgebroken om te dienen als energie. De eiwitten worden namelijk omgezet in glucose en vetten die als vervanger dienen van deze stoffen en dus energie afgeven.

 

Praktijk

Over het algemeen wordt dit dieet door de mensen die het gevolgd hebben, bestempeld als een ideaal dieet wanneer je in een korte tijd veel wilt afvallen. De meeste mensen hebben echter veel moeite om het dieet lang vol te houden, en het lukt dan ook maar weinigen om de rest van hun leven volgens de Atkinslevensstijl te leven.

 

Eindbeoordeling

Het Atkins dieet is dus, wanneer we gaan kijken naar alle hierboven besproken zaken, een dieet dat ervoor kan zorgen dat je in korte tijd veel gewicht verliest, maar dat minder geschikt is om een heel leven lang vol te houden door alle restricties. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat, in tegenstelling tot wat Dr. Atkins beweert, het dieet niet bevorderlijk is voor de gezondheid maar zelfs negatieve effecten zou kunnen hebben op de gezondheid.

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar