Afweerversterkend dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Afweerversterkend dieet

Diëten is al decennia lang een hype. Het verliezen van kilo’s is daarbij toch wel de populairste intentie van de diëters onder ons, maar een dieet kan veel meer doeleinden hebben. De letterlijke betekenis van dieet is “een voorgeschreven voedingswijze die afwijkt van het normale voedingspatroon”. Als iemand aan het diëten is, hoeft dit dus niet noodzakelijk te betekenen dat de persoon in kwestie af wil vallen. Gelukkig heeft een gemiddeld mens vaak genoeg aan een gezonde leefstijl door goed te eten en te bewegen, en is diëten hierbij vaak overbodig. We hopen natuurlijk allemaal dat we een lang, slank, energievol en gelukkig leven mogen lijden. Wat hierbij helpt is een goed immuunsysteem: dit systeem helpt je lichaam bij het voorkomen van vervelende en gevaarlijke ziektes die je lichaam proberen binnen te dringen. Voor mensen met een zwakker immuunsysteem kan het afweerversterkend dieet een welkome oplossing zijn. Wij leggen uit hoe!

 

Theorie

Het immuunsysteem is eigenlijk een verdedigingssysteem met als doel indringers (zoals bacteriën) of veranderende eigen cellen te bestrijden als een soort leger. Het immuunsysteem wordt daarnaast ook gebruikt om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. De witte bloedcellen zijn de hoofdrolspelers in je immuunsysteem, maar soms kan je immuunsysteem niet alles afweren en komt er toch een ziekte binnen. Als je veel rookt en drinkt, bijvoorbeeld, raakt je immuunsysteem tijdelijk verzwakt.

 

Door het binnenkrijgen van veel antioxidanten worden bepaalde stofjes ervan weerhouden om schade aan te richten in het lichaam. Zo wordt de aanvaller dus rechtstreeks aangepakt. Daarnaast zijn antioxidanten goed voor antiverouderingsprocessen, dus kun je die dure anti rimpelcrème ook weer in de schappen laten liggen. Het dieet is nog niet zo bekend onder de Nederlandse bevolking; dat is misschien maar goed ook, want dat betekent dat de meerderheid toch wel blij is met zijn of haar afweersysteem!

 

Medische redenen

Bij sommige mensen werkt het immuunsysteem gewoonweg niet zo snel en goed als bij anderen, en kan men spreken van een verzwakt immuunsysteem. Je kunt dan een afweerversterkend dieet volgen en je normale voeding verrijken met bepaalde voedingssupplementen zoals antioxidanten, vitamine C en kruiden. Een afweerversterkend dieet kan zieke mensen ook helpen sneller aan te sterken, zoals kankerpatiënten die een chemokuur moeten volgen.

 

Celebrities

Er zullen wereldwijd vast veel mensen zijn die het afweerversterkend dieet (in elk geval deels) volgen, maar we kennen geen celebrities die hier actief mee bezig zijn.

 

Schema

Het afweerversterkend dieet kent geen vast schema zoals je bij andere diëten soms ziet. Het is eerder een dieet dat een aanvulling op je dagelijkse gewoonte is. Je eet bijvoorbeeld meer fruit op een dag of kookt vaker met bepaalde gerechten die binnen het afweerversterkend dieet passen.

 

Recepten

Er zijn een aantal producten die je kunt je eten om de afgifte van de miraculeuze antioxidanten te bevorderen. Vitamine C staat over het algemeen toch wel bekend als een goede vitamine om je immuunsysteem te versterken. Vitamine C vind je verschillende fruitsoorten, zoals sinaasappels, kiwi’s en rozenbottels. Kruiden die bevorderlijk zijn voor een goed afweersysteem zijn onder meer de plant aloë vera, de plant ginseng en teunisbloem.

 

Hoe kun je deze tot je nemen? Misschien vind jij het geen probleem om op een blaadje te knabbelen, maar over het algemeen zijn wij mensen niet gemaakt voor konijnenvoer. Gelukkig bestaan er ook supplementen van deze plantachtigen! De meeste supplementen zijn verkrijgbaar in de zogenaamde reformzaken of natuurwinkels, maar ook bij sommige drogisterijketens. Antioxidanten kan men ook vinden in meer gangbare producten die je makkelijk in een lekker gerecht kunt verwerken: knoflook, broccoli en pijnboombast zijn veelvoorkomend in het afweerversterkend dieet. Omegavetzuren behoren daarnaast ook tot de antioxidanten en zorgen eveneens voor de verbetering van de afweer. Je treft omegavetzuren aan in bijvoorbeeld vis, visolie, noten, peulvruchten, maar ook in margarine.

 

Praktijk

Ben jij die snotlap die vaker dan je lief is verkouden bent, of wil je het een keer proberen om te kijken of je die “day after” (en die daarna) misschien niet verkouden hoeft te zijn? Smeren en/of koken met boter dus! En de volgende keer hoef je die lekkere Hollandse nieuwe haring dus ook niet te laten liggen omdat je bang bent dat er te veel vet in zit. Diëten kan namelijk verder gaan dan alleen calorieën tellen. Het afweerversterkend dieet kan jou zeker helpen je immuunsysteem te versterken, waarmee je wellicht minder vatbaar bent voor dat heersende griepje.

 

Eindbeoordeling

Een ziekte kun je met het afweerversterkend dieet helaas niet genezen, maar het dieet kan zeker een goede bijdrage leveren aan je (verzwakte) afweersysteem!

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar