Acai dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Acai dieet

Appels, bananen, sinaasappels, kiwi’s en mandarijnen. Dit is misschien wel de top 5 van meest gegeten fruitsoorten in Nederland en ligt bij bijna elk gezond gezin wel standaard op een mooie schaal in de keuken. Iedereen weet wel dat fruit gezond is vanwege de vele vitaminen, mineralen en voedingsvezels die het bevat. Het is daarmee een heerlijk en verantwoord tussendoortje. Zo ook de acai bes (spreek uit als assa-ie): een kleine, donkerblauwe tot paarse vrucht die groeit in Peru, Brazilië en Suriname. Misschien iets minder bekend dan de standaard fruitsoorten en wat moeilijker om aan te komen, maar dit mag de bes niet teniet doen. Dat gebeurt ook niet: de acai bes wordt zelfs steeds populairder! Dit mede omdat de vrucht een goede ondersteuning blijkt te bieden bij het tegengaan van overgewicht. Is dit echt zo? En hoe dan?

 

Theorie

Bij het acai dieet eet je de bessen zo uit de hand of neem je voedingssupplementen – beiden naast een “gewone” gezonde levensstijl. Maar wat doet het voor je? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er vele voordelen voor je gezondheid en je gewicht kunnen zijn als je de acai bes consumeert. De bes zorgt er ten eerste voor dat spieren sneller worden opgebouwd en zorgt voor een hogere verbranding. De bes verhoogt daarnaast het metabolisme waardoor je lichaam voedingsstoffen sneller verbrandt. Door de vele vezels in de bes voel je je ook sneller vol. Tot slot zorgen de bessen ervoor dat je meer energie krijgt. Al deze factoren gecombineerd zouden ervoor zorgen dat je, in combinatie met een gezonde leefstijl, extra gewicht verliest.

 

Medische redenen

Maar dit is niet het enige voordeel wat de bes jou kan bieden. De bes verwijdert ongewenste afvalstoffen, zodat jouw lichaam van binnen grondig gereinigd wordt. Nog steeds last van een vervelend en aanhoudend hoofdpijntje? Hier kan een acai dieet je ook bij helpen. Het zorgt namelijk ook voor een vermindering van diverse gezondheidsklachten als hoofdpijnen, maar ook obstipatie en winderigheid. Tot slot kunnen de uitzonderlijk vele antioxidanten in de bes het verouderingsproces tegen gaan. De acai bes werkt daarnaast ontstekingsremmend. Sommigen stellen zelfs dat bes de seksuele lusten zou verhogen en zelfs chronische ziekten zou kunnen genezen. Deze zaken zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

 

Celebrities

Toch weerhoudt dit er mensen niet van om het acai dieet te proberen. Vooral niet nadat Dr. Oz in de show van Oprah Winfrey het Amerikaanse volk heeft verteld over de mogelijke voordelen van dit dieet. Oprah herself weigert echter haar naam hieraan te verbinden. Doktoren bij televisiecollega Rachel Ray bestempelde de bes ook als werkzaam.

 

Schema

Het acai dieet heeft geen vast schema als andere diëten. Ook zijn er geen richtlijnen bekend die je vertellen hoe veel en hoe vaak je de acai bessen dient te eten om het effect te merken. Elke dag wat besjes kan in elk geval geen kwaad!

 

Recepten

Heeft dit alles ook jouw interesse gewekt? Dan moet je een bezoekje brengen aan de dichtstbijzijnde gezondheidswinkel: de enige plek in Nederland waar de bes te koop is. Je kunt acai bessen vers, bevroren of gevriesdroogd eten. De manier van eten is dan aan jou: eet je ze uit het vuistje of gebruik je ze in een ander gerecht, zoals bijvoorbeeld in een lekkere smoothie? Je kunt ook een sapje maken van de bes. Ben jij geen held in de keuken? Dan zijn er ook gemakkelijke capsules die je gewoon als pil kunt slikken.

 

De bessen zijn natuurlijk niet gratis. Voor de acai bes betaal je tussen de 25 en 50 euro wanneer je ze maandelijks tot je wenst te nemen. Niet erg goedkoop. Je moet ook niet verwachten dat de bes een wondermiddel is waardoor je zonder iets te doen spontaan al je kilo’s verliest. Het geldt meer als steuntje in de rug, net als groene thee. Je dient daarbij dus nog altijd gezond en gebalanceerd te eten en natuurlijk veel te bewegen!

 

Praktijk

Het is een feit dat het dagelijks nemen van de acai bes absoluut gezondheidsbevorderend is en je zeker baat zult hebben bij het nemen van acai, maar verbrandt acai ook lichaamsvet? Het antwoord daarop is nee. Voor afvallen moet je gewoonweg veel sporten of een kleinere hoeveelheid calorieën innemen dan gewoonlijk. Vooral na een promotie bij een bekende show op de televisie wordt een dergelijk product plotseling een hype. In Nederland is de bes nu “upcoming”. Is dit terecht of onterecht? Acai kan je ongetwijfeld helpen je gezondheid verrijken en je voedingspatroon te ondersteunen (net als veel ander fruit). De vele antioxidanten die de vetverbranding ondersteunen bij een al goede leefstijl, vitamines, mineralen die de bes bevat zullen je in ieder geval nooit kwaad toen en ongezonder word je er absoluut niet van.

 

Eindbeoordeling

Afvalhulpje of niet: het is een natuurlijk product met veel omega 3 en omega 6 vetzuren, vitamine A en E, calcium, kalium en ijzer. Lijkt jou de bes het proberen waard? In combinatie met een gezond eet- en beweegpatroon, wordt het resultaat wellicht goed, beter, bes(t)!

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar