40 puntendieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

40 puntendieet

Diëten met de eenvoud van een rekensom waarvoor je geen geboren talent hoeft te zijn met een grote wiskundeknobbel. Structuur en een fikse dosis discipline. Snel resultaat. Klinkt dit aanlokkelijk? Overweeg dan eens om het 40 puntendieet te volgen: het dieet waarbij je alleen maar tot 40 hoeft te tellen. Substantieel gewicht verliezen wordt – naar eigen zeggen – net zo gemakkelijk als 1, 2, 3!

 

Theorie

Het gaat als volgt in zijn werk. Elke calorie wordt geteld middels een speciale lijst, zodat je jezelf er goed van bewust wordt wat je precies eet en hoeveel je binnenkrijgt. Het gaat er hierbij om dat je meer calorieën op een dag verbrandt dan dat er in komen. Hoeveel dan? De gemiddelde man heeft 2500 calorieën per dag nodig (dat zijn 100 punten) en een vrouw 2000 calorieën (dat zijn 80 punten). Wanneer je jezelf hier gewoon aan houdt, zal je netjes op gewicht blijven. De bedoeling van een dieet is natuurlijk afvallen, dus dient onder die grens te gaan zitten. Het 40 puntendieet adviseert je daarom om tijdelijk slechts 40 punten tot je te nemen per dag. Dit zijn duizend calorieën, dus één punt staat voor 25 calorieën. Door onder de grens van duizend calorieën te blijven, zul je veel meer calorieën verbranden dan binnenkrijgen en daarom val je af. Deze hoeveelheid moet daarna langzaam weer opgevoerd worden, omdat je anders weer te weinig binnenkrijgt. In principe is alles onder de 80 punten voor vrouwen en onder de 100 punten voor mannen al een goed begin. Bij voorkeur wordt dit aantal punten pas na een aantal dagen weer geconsumeerd. Het aantal punten dat je nodig hebt is overigens wel afhankelijk van de leeftijdscategorie waarin je je bevindt. Check dit dus voor je ergens aan begint.

 

Medische redenen

Er zijn zover bekend geen medische risico’s of voordelen verbonden aan dit dieet. Dat neemt niet weg dat het altijd goed is om lekker in je vel te zitten en die paar extra kilo’s nog voor de zomer of feestdagen te lozen. Zeker bij een te hoog BMI: het punt waarop je gewicht niet meer past bij je leeftijd en lengte. Het 40 puntendieet biedt een aantal forums aan waarop je kan kletsen met mensen die het 40 puntendieet ook volgen. Dit is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van het 40 puntendieet. Steun van andere gebruikers zal je helpen, zeker op de momenten dat het afvallen net even wat moeilijker gaat. Of omdat je een paar punten hebt gesprokkeld en verzwegen. Omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit, zul jij snel dat ene steuntje in de rug krijgen dat je weer verder vooruit helpt.

 

Celebrities

Duizenden Nederlanders doen het, bekende Nederlanders of celebrities die het volgen zijn (nog?) niet notoir. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen!

 

Schema

Eigenlijk mag je zelf bepalen wat je eet: zolang je maar niet boven het benodigde aantal punten uitkomt. Eten is meten. In tegenstelling tot andere diëten werk je bij het 40 puntendieet dus niet met een vast eetschema.

 

Recepten

Er zijn dus geen veelvoorkomende of standaard producten die gegeten worden in dit dieet (of niet gegeten mogen worden). Het is simpelweg tellen. Men leert via het 40 puntendieet dat een sneetje brood 3 punten bevat en een marsreep 12 punten. Je kunt er dus in principe voor kiezen om op een dag drie marsen te eten en een sneetje brood. Dit lijkt misschien ideaal, maar is dit niet erg kort door de bocht? Hoe zit het dan met de koolhydraten, vetten, vitaminen? Je hebt bij het vrij besteden van 40 punten namelijk geen garantie op het binnenkrijgen van voedingsstoffen. En die zijn juist zo belangrijk als je wilt afvallen zonder honger te hebben.

 

Praktijk

De praktijk leert ons dat 40 punten wel erg weinig is. Uit ervaring blijkt dat veel mensen de 40 punten niet haalbaar vinden: men zet zichzelf dan op een hongerdieet. Honger hebben is nooit goed en vergroot bovendien de kans op het grijpen naar ongezonde snacks. Zo kom je weer in een cirkel terecht, wat je natuurlijk niet wilt. Resistent tegen dit soort taferelen en het 40 puntendieet toch een keer proberen? Duizenden anderen gingen je al voor met succes. Voor een kennismaking kun je een bezoekje brengen aan www.40punten.nl en je inschrijven. Je betaalt hiervoor 12 euro per maand. Snel de tel kwijt? Geen zorgen: het 40 puntendieet heeft ook een handige app waarin je alles snel kunt tellen en bijhouden.

 

Eindbeoordeling

Voor mensen die niet vies zijn van een grote dosis structuur in hun leven en over een ijzersterke discipline beschikken, kan het zeker werken. Zorg er dan wel voor dat je je punten niet verspilt aan slechte dingen. Je lichaam is tenslotte geen vuilnisbak.

40 puntendieet, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar