Orthomoleculair dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Orthomoleculair dieet

De orthomoleculaire diëtisten van tegenwoordig kijken naar je eetgedrag, naar de beweging die je krijgt, je leefstijl (stress, slaapritme en ontspanning), de invloeden van buitenaf en de relaties daartussen. Kortom, orthomoleculaire diëtisten geven voedingsadviezen om de balans in het lichaam te verbeteren.

 

Theorie

De term “Orthos” is Grieks en betekent “juist” of “gezond”. Moleculair staat voor molecuul. Met betrekking tot voeding bedoelt men voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Met orthomoleculair wordt bedoeld dat er gebruik wordt gemaakt van extra voedingsstoffen wanneer hier een tekort aan is ontstaan. Er wordt uitgegaan van een wisselwerking tussen alle organen in het lichaam, de psyche (de geest), het zenuwstelsel, het immuun- en hormoonsysteem. De theorie achter het dieet is dus om lichaam en geest in balans te brengen door het gebruik van de juiste voedselproducten. De voeding moet dus optimale hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Orthomoleculaire therapeuten streven zelfs naar doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden uitkomen, onder het mom “beter te veel dan te weinig”.

 

Medisch

Het advies voor een gezonde voeding en sportvoedingsadvies krijg je bijna bij elk dieet. Maar wist je dat je met het orthemoleculair dieet ook de eerste tekenen van veroudering zou kunnen verhelpen? Of dat je het kunt gebruiken ter voorkoming van overgangsklachten of osteoporose of ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap? Dit is nog lang niet alles. Het dieet wordt ook voorgeschreven bij diagnoses zoals  acné, ADHD, autisme, allergieën, artritis, burn out, blaasontsteking, candida, COPD, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn, darmklachten, diarree, diabetes, depressie, fybromyalgie, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, hyper/hypo verschijnselen, hypercholesterolemie, insulineresistentie, jicht, koolhydraatverslaving, maagklachten, menstruatieklachten, migraine, osteoporose, ondergewicht, overgewicht, overgangsklachten, pcos (polycysteus-ovariumsyndroom), artrose, (reumatische) artritis, voedselallergie- of intolerantie en vermoeidheidsklachten.

 

Celebrities

Er zijn voor zover bekend nog geen bekende Nederlanders of Amerikaanse zangeressen/filmsterren die dit dieet promoten of gevolgd hebben. Maar dit zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen.

 

Schema

Een algemeen voedingsadvies van het dieet raadt biologische (dynamische) voeding aan. Dat betekent biologisch vlees en het liefste dan zo min mogelijk gebruik maken van vlees en dierlijk vet. Geen gebruik van industrieel bereide en geraffineerde voeding, weinig koffie en alcohol. Zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren worden aangeraden, tevens een ruim gebruik van biologische groentesappen. Daarnaast mag vers fruit en verse groenten ook veel gegeten worden (400 tot 800 gram per dag) om aan antioxidanten te komen. Geen gebruik van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen en ook geen gebruik van zoetstoffen. Koudgeperste oliesoorten zoals lijnolie, pompoenolie en olijfolie is erg goed. Vette vis daarnaast ook. Het is ook niet onbelangrijk om een juiste kooktechniek aan te meten, zodat de gekozen kwaliteitsvoeding wordt gewaarborgd en om het verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen). Volle hele graanproducten, volkoren producten en noten en zaden (ongebrand) staat centraal.  Gebruik geen margarine, dan liever roomboter. De voeding is vrij basaal en kan aangevuld worden met kruidenthee. Extra vitamine C kan geadviseerd worden om de nitraten te `neutraliseren`.

 

Gerechten

Kun je niet veel met deze adviezen, maar heb je liever een concreet idee? Een lekker orthomoleculaire recept is hartige taart met pastinaak en ansjovis. Lekker kruidig en overal in te gebruiken. Of wat dacht je van pompoencake? Niet alleen leuk en lekker met Halloween. Een zoet nagerecht of bij de thee. Van een restje stevige puree, kun je  aardappelkoekjes maken die passen bij vlees en vis. Kortom: met het orthomoleculair dieet kan eindeloos worden gevarieerd; het is dan ook verre van saai.

 

Praktijk en eindbeoordeling

De reviews op het dieet zijn daarom veelbelovend. Harvard keurt de voedselselectie van het orthomoleculair dieet goed. Het is dus zeer zeker een gezond dieet. Maar het dieet is slechts het halve werk; de andere helft is fitness. Mensen met extra kilo’s doen er dus ook voordeel mee. Door het verbeteren van de balans in je lichaam, middels het nuttigen van goede producten, verbeter je ook je geestelijke balans. En wie mooi is van binnen, is ook mooi van buiten.

Orthomoleculair dieet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar