Koolhydraatarm dieet
User Rating:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Koolhydraatarm dieet

Eindelijk lunchpauze! Je opent je broodtrommel en ziet: geen brood? Lekker uit eten dan maar! Je zit bij de Italiaan en je bestelt: geen pasta. Dit soort scenario’s zijn voor koolhydraatlovers een ware nachtmerrie, want zij zweren bij pasta en brood. Maar er is goed nieuws: je wordt niet per definitie dik van koolhydraten. Je lichaam kan het namelijk niet schelen waar het zijn energie vandaan haalt, of het nu uit vet, koolhydraten of eiwitten is. Toch kun je, als je wilt afvallen, beter wel letten op de hoeveelheid en soort koolhydraten die je binnenkrijgt. Koolhydraten zijn namelijk van invloed op het lekkere trek- en vethormoon insuline. Helaas voor alle pastaliefhebbers die dit lezen. Wil jij die pondjes verminderen, dan zal je geen spaghetti meer mogen slurpen. Lasagne mag met liefde worden bereid, maar niet worden opgegeten. Vergeet die boterham met kaas: de lunch zal dan gewoon bestaan uit een slaatje. Dit alles om het koolhydraatarm dieet te volgen.

 

Theorie

“Koolhydraat” is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die in ons voedsel zitten. Maar staar je niet blind op de voedingsetiketten. Je hebt namelijk enkelvoudige en complexe koolhydraten, of ook wel ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Langzame koolhydraten laten het bloedglucose gehalte langzaam stijgen en dalen. Je houdt langer een ‘vol gevoel’. Krijg je in een korte tijd veel snelle koolhydraten binnen, dan stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel en maakt de alvleesklier veel insuline aan. Daardoor schiet je bloedsuikerspiegel weer naar beneden. Je zal dan snel weer trek hebben, wat dus zorgt voor een vicieuze cirkel. Conclusie: blijf weg van die snelle koolhydraten.

 

Let op: een koolhydraatarm dieet is weer iets anders dan een no carb dieet, waarbij je helemaal geen koolhydraten mag eten. Een koolhydraatarm dieet heeft vooral raakvlakken met een eiwitrijk dieet, waarin eiwitten je helpen met je spieropbouw. Als je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt de glucosespiegel in je bloed (ook wel bloedsuikerspiegel genoemd). Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt dan insuline aan, dat vervolgens de bloedsuikerspiegel reguleert en ervoor zorgt dat je energie voor de korte en lange termijn hebt. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet. Insuline regelt ook het hongergevoel.

 

Medische redenen

Medische redenen om een koolhydraatarm dieet te volgen zijn er op dit moment niet. Natuurlijk kun je het dieet wel uitproberen om te kijken of je wat kilo’s kwijt kunt raken.

 

Celebrities

Onder andere celebrities Catherine Zeta-Jones, Jennifer Aniston en Geri Halliwell hebben in het verleden een koolhydraatarm dieet gevolgd. Wereldwijd is het dieet een enorm populaire manier om snel af te vallen.

 

Schema

Als je aan een koolhydraatarm dieet begint, maak dan een plan voor jezelf. Waar moet je op letten? Eet genoeg vezels en drink voldoende! Vezels worden wel gerekend tot de koolhydraten, maar je kunt ze nauwelijks verteren en ze leveren dus nauwelijks calorieën. Wel heb je ze nodig voor een goede stoelgang en geven ze je een vol gevoel. Ze zitten in aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, vruchten, noten, zaden, zilvervliesrijst en volkoren producten. Veel vezels eten helpt tegen overgewicht. Drink genoeg: zo’n 1,5 liter per dag (het liefst water). Koffie of thee kan ook, maar denk eraan dat koffie vocht afdrijft. Pas daarnaast op met alcohol. Alcohol wordt onder de ‘lege calorieën’ gerekend, wat betekent dat het veel calorieën maar nauwelijks voedingswaarde bevat. Bovendien werkt alcohol eetlustopwekkend, dus het kan je nog verder in de problemen brengen als het om extra calorieën gaat. Overigens: omdat je bij dit soort low carb diëten vaak ‘alles behalve (snelle) koolhydraten’ mag eten, kun je teveel eten. Beheers je porties en eet niet meer dan twee gezonde tussendoortjes per dag.

 

Recepten

Wat kun je dan wel eten? Vezelrijke producten zoals groente, fruit, peulvruchten en pinda’s (langzame koolhydraten). Wat je niet moet eten en drinken is bijvoorbeeld bier, frisdrank, cornflakes, stokbrood, of snelkookrijst (snelle koolhydraten). Hoe het precies werkt, is nog niet bekend, maar als je koolhydraten tegelijkertijd met vet en eiwitten eet, dan duurt het langer voor ze worden omgezet in glucose. Doe dit dus niet.

 

Praktijk

Het belangrijkste bij de meeste diëten, maar al helemaal bij dit dieet, is het doorzetten. De eerste weken zijn enorm streng in een koolhydraatarm dieet. Je zult er erg aan moeten wennen en moeheid of lusteloosheid zijn geen uitzondering als je minder suikers binnenkrijgt. Na een paar dagen is die behoefte meestal verdwenen. Blijf gezond en vooral gevarieerd eten. Overigens is het dieet geen aanrader als je veel fysieke inspanning verricht. Doe je bijvoorbeeld veel aan duursport, dan heb je voor goede prestaties koolhydraten nodig voor directe energie. Het moet uiteindelijk ergens vandaan komen.

 

Eindbeoordeling

Uit onderzoek blijkt dat koolhydraatarme diëten inderdaad tot gewichtsverlies leiden, maar vooral omdat de voeding in totaal minder calorieën levert. Denk dus gewoon goed na waar jij je calorieën uit wil halen en blijf genieten.

Koolhydraatarm dieet, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Rate This Item

Skip to toolbar